El nombre de consultes a CCOO de persones que demanen informació sobre els passos que cal fer per anar a treballar a l’estranger ha crescut durant el 2012. «Hem constatat un canvi de paradigma», ja que s’ha passat de parlar d’immigració a parlar de migració, segons va explicar ahir a Girona el coordinador a Catalunya del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO, Carles Bertran.
Des del juny, segons va dir, s’ha atès arreu de Catalunya 500 persones que demanaven informació per marxar a treballar fora, una xifra que, a les comarques gironines, s’ha traduït en només quatre persones. Per fer front a aquesta demanda, es promou el CITE-Europa, que té com a objectiu assessorar al màxim les persones interessades a marxar per evitar situacions enganyoses.
Aquesta és una de les dades difoses ahir durant la presentació de la memòria del CITE del 2012, una presentació que, segons el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, «podria ser l’última de la història del CITE» a la demarcació, ja que els recursos per tirar endavant aquest centre, que depenia sobretot de subvencions de les administracions, s’han reduït de manera dràstica.
Per exemple, en set anys, la subvenció de la Diputació de Girona ha passat dels 20.000 euros als 5.000 del 2012. Una de les dades de la memòria és que es van atendre un total 239 persones i que la majoria d’elles estan en una situació de treball regular. Tot i això, un 39,3% dels immigrants que treballen atesos per CCOO no tenien permís de treball o treballaven sense contracte. En una comparativa amb els anys anteriors, es tracta de la xifra més baixa dels últims cinc anys, molt per sota del 53,6% de l’any 2009.
La memòria del CITE representa «un observatori de les tendències» actuals entre els treballadors immigrants.