El preu del lloguer a les poblacions de mercat residencial tensionat de Catalunya es conté

El Govern va analitzar ahir les dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2024 aportades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions 

Es tracta de les primeres dades que es valoren amb un trimestre sencer de vigència de la regulació dels arrendaments que existeixen a les zones de mercat residencial tensionat de Catalunya, d’acord amb la nova Llei estatal de L’Habitatge. Les estadístiques presentades mostren que s’ha frenat l’evolució dels preus del lloguer als 140 municipis on està vigent la contenció de rendes.

Un d’aquests municipis és Blanes, però també figuren en llistat les seguents poblacions amb el lloguer tensionat: Calella, Figueres, Girona, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Salt, Sant Feliu de Guixols i Santa Susanna, 

En les 140 localitats, l’evolució del lloguer mitjà està fixat en els 865,56 euros, xifra que implica el 0,1% en dades interanuals i un descens del 5% respecte a les dades del trimestre anterior.

A la resta de municipis, el preu dels arrendaments ha crescut l’1,7% si es compara amb el mateix període de l’any anterior. L’estadística trimestral es queda plana, amb un descens imperceptible del 0,6%, i el preu mitjà del lloguer és de 603,83 euros mensuals.

Destaquen les estadístiques de la ciutat de Barcelona, on s’ha aconseguit frenar la tendència a l’alça dels preus del lloguer. La variabilitat interanual s’ha quedat en el 0,7% i la renda mensual s’ha reduït el 5,2% entre abril i juny. Aquestes xifres contrasten amb les obtingudes en els últims exercicis i deixen en 1.131,75 euros el preu mitjà dels arrendaments a la capital catalana.

Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos

Pel que fa als nous contractes, de gener a juny se n’han formalitzat 63.816 al conjunt dels municipis tensats, el 10,7% menys que en el mateix període de l’any anterior. En el trimestre, s’ha arribat als 24.543, el 17,2% menys. A la resta del territori, els contractes signats han estat 4.770, xifra que apunta un descens de l’1,6% en comparació amb els primers mesos de l’exercici en curs.

De forma global, el preu del lloguer en el conjunt de Catalunya ha baixat un 5,3% en aquest trimestre respecte a l’anterior. El preu mitjà dels arrendaments és de 822,97 euros.

L’estadística del mercat de lloguer a Catalunya es basa en el Registre de Fiances de l’INCASÒL. Aquest registre constitueix una font extraordinàriament valuosa per estudiar el mercat de lloguer de forma precisa i fiable, ja que existeix l’obligació legal que tots els contractes de lloguer hi dipositin la fiança.