El Consell Comarcal de la Selva ha atès 166 emprenedors durant el primer semestre de 2024

El servei de creació d’empresa del Consell Comarcal de la Selva ha atès un total de 166 emprenedors els primers sis mesos d’aquest 2024, segons ha informat aquest ens.

Aquest servei ofereix una sessió individualitzada en què els emprenedors de la comarca que vulguin impulsar el seu propi negoci reben una anàlisi del projecte de negoci i una orientació sobre el procés d’assessorament per tirar el negoci endavant. Paral·lelament, se’ls informa dels tràmits que han de seguir i de possibles ajudes i subvencions.

Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos

D’aquests 166 emprenedors que ha assessorat el Consell Comarcal de la Selva, un total de 44 han creat la seva pròpia empresa, amb una generació neta de 52 nous llocs de treball. D’aquestes noves empreses, 7 han estat gràcies a Reempresa -cessions de negoci en funcionament i 2 a un Microcrèdit social de La Caixa.

Pel que fa resta 17 han capitalitzat l’atur que els ha permès finançar la inversió inicial i 22 han sol·licitat alguna ajuda a fons perdut per iniciar els seus negocis. El 90% dels projectes són d’autoocupació.

En el transcurs de la presentació dels resultats, el conseller d’empresa, Lluís Barnés,ha explicat: «Una altra de les fases que és fonamental a l’emprenedoria és el suport que aquests nous emprenedors tenen a l’hora de consolidar les seves empreses».

Per això, des del servei se’ls ofereix un suport durant els primers mesos i anys de funcionament del negoci, que ha de servir per analitzar l’evolució global de l’activitat i poder-la orientar en tots aquells aspectes que no estiguin funcionant correctament.

Aquest tipus de seguiment, segons ha explicat Barnés, es va mantenint durant els tres primers anys de vida de l’empresa, al llarg dels quals l’emprenedor/a pot participar en tutories amb assessors del servei per anar replantejant l’estratègia empresarial i adaptar-la a la realitat socioeconòmica del seu mercat.

Durant aquest mig any un total de 48 projectes creats en els darrers tres anys passat pel servei de consolidació empresarial per assessor-se en diferents aspectes relacionats amb la gestió empresarial del seu negoci.

Suport a microempreses per ajudar-les en la consolidació 

Durant aquests sis primeres mesos de l’any, els tècnics d’empresa del Consell i l’equip de professionals col·laboradors han fet un total de 185 visites a negocis locals de la comarca.

Aquestes visites consisteixen en conèixer el negoci, valorar les necessitats que tenen els empresaris, informar sobre ajudes i subvencions disponibles i, assessorar sobre àmbits de gestió on tenen dubtes.

Actualment, els tècnics duen a terme aquestes visites a tots els municipis on el servei hi té conveni. Es tracta dels municipis de Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Breda, la Cellera de Ter, Hostalric, Lloret de Mar, Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Sils, Tossa de Mar, Vidreres i Susqueda.

Per la seva banda, en la seva intervenció el president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha destacat la gran tasca que duen a terme les tècniques d’aquest servei d’empresa a la comarca. En aquest sentit, ha destacat el nombre d’ajuntaments selvatans que tenen conveni amb el Consell i el fet que, any rere any, s’hi incorporen nous ajuntaments. De fet, tal com ha explicat el mateix Pujals, el grau de satisfacció per part dels ens municipals d’aquest servei és extraordinari i ja s’està pensant en la manera de donar resposta a les necessitats

Implantació de nous programes 

Un altre dels projectes que des del servei de creació d’empresa s’ha pogut endegar és el programa Consolida’t del Departament d’Empresa i Treball. Aquest any s’ha iniciat aquest nou servei que ofereix

Les eines i els instruments necessaris perquè persones treballadores autònomes millorin els seus models de negoci i el puguin fer créixer i enfortir. En aquest programa hi participen un total de 25 empreses i consta de 40 hores de formació més mentories personalitzades amb els diferents experts.

Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions 

3a edició del programa RuralEmprèn

Un altre dels àmbits destacats del servei és que s’està a punt per donar el tret de sortida al programa Primer de Preaccelaració de projectes. El setembres es donarà el tret de sortida a la tercera edició del Programa RuralEmprèn, un programa de preaccelaració de projectes emprenedors de l’àmbit serveis.

Constarà d’un total de 100 hores de formació i mentories amb diferents experts. Es tracta d’un programa subvencional pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Organització d’activitats de formació sobre consolidació i creixement empresarial de les microempreses de la comarca

Durant aquests sis primers mesos de l’any el servei ha dut a terme una gran quantitat d’accions que tenen com a objectiu dinamitzar el sector empresarial de la comarca. També s’ha dut a terme des del servei diverses ajudes i subvencions.

És a dir, des del servei s’ha ajudat a tramitar 28 subvencions del programa Garantia Juvenil -subvenció de 15.800 € per a joves que han emprès un negoci) a més del 5 del Tiquet Rural -subvencions de fins a 40.000 euros per a nous negocis situats en territorio Leader) i 29 ajudes de noves obertures i reformes del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

A més, s’han dut a terme diversos networking entre empreses com l’Start Art 2024. L’objectiu era fer 15 trobades al llarg de l’any entre el sector artesà i el comerç. Enguany ja s’han dut a terme un total de 7 trobades per enllaçar artesania i comerç amb més d’una vuitantena de participants a les trobades.

De moment, s’han dut a terme trobades a Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Hostalric, Massanes, Sils, Riudarenes i Caldes de Malavella. En aquestes trobades hi ha hagut una mitjana de vuitanta persones per sessió. Es tracta d’un projecte subvencionat per Projectes Singulars de la Diputació de Girona.

Una altra de les accions que ha tingut una gran acollida ha estat el networking a la fresca que es va dur a terme a Sant Hilari a principis del mes de juliol i que també va comptar amb més d’una cinquantena de persones. Aquestes trobades empresarials (networkings) neixen amb la idea d’ampliar la xarxa de contactes i generar sinergies entre assistents.

Paral·lelament, cal destacar l’Emprèn en Femení, que en l’edició d’enguany hi va participar la presidenta del grup Guitart Hotels, Cristina Cabanas, hi va tenir més d’una cinquantena d’assistents.

Pel que fa a les accions de formació, s’han realitzat diverses càpsules formatives per a emprenedors i formació d’ocupació. Concretament s’han impartit dos cursos d’anglès de 240 hores i un curs de creació i gestió de microempreses de 480 hores.

Finalment, a nivell de sensibilització s’han dut a terme un total de sis xerrades a diferents centres formatius de la comarca sobre les claus per un projecte empresarial d’èxit.