El Govern reforça amb noves accions de formació i treball la inserció laboral de 52.000 joves

El Govern ha presentat un conjunt de noves accions adreçades a millorar enguany l’ocupació de les persones joves de Catalunya, mitjançant actuacions que combinen la formació i el treball amb l’objectiu de garantir la inserció laboral o la tornada al món educatiu. Aquestes accions, centrades en l’adaptació de les polítiques per als joves a la situació actual, beneficiaran al voltant de 52.000 persones joves en situació d’atur, compten amb un pressupost de 134 milions d’euros per al 2010, i s’emmarquen en l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil a Catalunya 2009-2012, aprovat pel Govern i signat amb els agents econòmics i socials el mes de setembre de 2009.

L’objectiu d’aquestes accions és incrementar la formació i l’ocupabilitat de les persones joves; augmentar la taxa de joves emprenedors; millorar les condicions de treball, personals i acadèmiques de les persones joves; incrementar la inserció laboral; i millorar l’èxit escolar, així com la conciliació de la vida laboral, personal i acadèmica.

Projecte SUMA per a 5.000 joves en atur de 16 a 24 anys

El Govern, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, posarà en marxa enguany el Projecte SUMA 2010-2011, un projecte pioner i innovador adreçat a les persones joves en atur de 16 a 24 anys que combina l’orientació, la formació i l’experiència professional en empreses que els faciliti la inserció laboral.

Aquesta nova iniciativa comporta que, per primera vegada, s’utilitza com a eina principal el contracte per a la formació, amb un acompanyament de la persona jove al llarg de tota la durada del Projecte, una actuació molt important des de la vessant tant quantitativa com qualitativa vers la inserció laboral de persones joves en empreses.

El Projecte SUMA combina l’orientació, la tutorització, la formació i l’experiència professional en les empreses dels joves menors de 25 anys participants amb l’objectiu de millorar la seva inserció laboral.

Els joves seguiran un procés formatiu obligatori de 480 hores de durada sota el guiatge la persona tutora i de les persones formadores de l’Ajuntament col·laborador amb el Projecte SUMA. Els joves faran la formació, que és obligatòria, simultàniament o prèviament a iniciar el període de contractació amb les empreses amb les quals s’arribi a un acord.

La formació de la persona jove es dividirà en dues parts: 380 hores dedicades a la formació professionalitzadora vinculada a la feina que desenvoluparà a l’empresa i 100 hores en competències clau com són, per exemple: Comunicació en llengües; Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia; Competència digital; Sentit de la iniciativa i esperit d’empresa.

El tutor de la persona jove també serà l’encarregada d’acompanyar-la a l’empresa on aplicarà les competències bàsiques i específiques que ha anat adquirint en el procés formatiu 

El perfil de les persones beneficiàries, unes 5.000, és el d’un jove menor de 25 anys que no cursi estudis, sense ocupació anterior o amb mínima experiència professional o sense Ensenyament Secundari Obligatori (ESO).

Els principals objectius del Projecte SUMA són els següents: 1.- Dinamitzar i estimular la formació i l’aprenentatge de joves sense qualificació. 2.- Professionalitzar joves amb estudis primaris o sense. 3.- Prioritzar sectors i professions que puguin generar ocupació en el futur. 4.- Sumar esforços amb les empreses. 5.- Incrementar la inserció laboral de les persones joves.

El projecte SUMA, impulsat a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, compta amb un pressupost de 35 milions d’euros, i serà implementat pels ajuntaments participants. Aquest pressupost inclou tant el cost de les accions d’orientació, seguiment de la persona tutora i la formació i la part del salari que se subvenciona.

El contracte de les persones joves serà un contracte per a la formació d’una durada de 6 mesos en què el Departament de Treball assumirà el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI), les cotitzacions a la Seguretat Social i el cost de la formació.

Noves Cases per a Nous Oficis per a 2.500 joves menors de 25 anys

El Govern també ha decidit apostar per una renovada política activa d’ocupació, anomenada Noves Cases per a Nous Oficis, adreçada a 2.500 persones menors de 25 anys amb fracàs escolar i en risc d’exclusió social.

L’objectiu pretès pel Govern amb les Noves Cases per a Nous Oficis és aconseguir la inserció laboral d’aquestes persones joves en sectors que generin ocupació o assolir el seu retorn al sistema educatiu.

Amb la intenció d’incentivar el pas de la persona jove beneficiària al mercat de treball, les Noves Cases per a Nous Oficis tindran una durada de les accions formatives de 12 mesos (6 de formació i 6 de contracte per a la formació) en sectors bé tradicionals o bé emergents que generin ocupació, com, per exemple, la gestió del medi ambient, de l’aigua, de residus i d’energies alternatives; la formació en noves tecnologies i xarxes telemàtiques; els serveis a la infància i joventut; els serveis a persones de la tercera edat i dependents; i les instal·lacions elèctriques i de climatització, entre d’altres.

Les entitats locals seran les encarregades d’executar els programes, que posaran més èmfasi en la formació en habilitats bàsiques i competències clau; equilibraran el nombre de dones i homes en les accions; i ajudaran a augmentar els índexs d’inserció laboral.

Plans d’Ocupació Locals lligats a formació per a 4.300 joves menors de 30 anys

El Govern, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, preveu que unes 4.300 persones joves menors de 30 anys es beneficiïn enguany dels Plans d’Ocupació Locals.

Els joves menors de 30 anys són un col·lectiu prioritari del Govern per accedir als nous Plans d’Ocupació Locals, que combinen ocupació durant 6 mesos i formació transversal o professionalitzadora obligatòria de 60 a 125 hores per a les persones joves participants.

En concret, els Plans Extraordinaris d’Ocupació Locals, que estan centrats en tres sectors generadors d’ocupació: estalvi i eficiència energètica i ús de les energies renovables; tecnologies de la informació i la comunicació (TIC); i rehabilitació d’habitatges, edificis i equipaments se sumen als tradicionals que anualment atorga el Govern.

Altres iniciatives per als Joves

El Govern engega també altres mesures per afavorir la inserció laboral de les persones joves com són, per exemple, les accions de formació per a l’ocupació, els itineraris d’inserció i orientació, els programes de transició al treball, i els plans de qualificació professionals inicials (PQPIS).

Enguany, es destinen 25,7 milions d’euros a les accions de formació ocupacional, que beneficiaran 35.700 persones joves en situació d’atur.

A més, el Govern ha destinat 1,2 milions d’euros perquè 1.200 persones joves en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social segueixin itineraris d’inserció i orientació per tornar al mercat laboral.

L’objectiu del Govern és promoure la integració laboral de les persones joves amb més dificultats per accedir al mercat laboral, lluitar contra la discriminació i promoure l’acceptació de la diversitat en el món laboral.

Aquests itineraris d’inserció i orientació, portats a terme per entitats sense ànim de lucre, es dirigeixen a persones joves en risc de vulnerabilitat que estiguin emparades pel sistema de protecció de la Generalitat, joves menors que es trobin complint o hagin complert una mesura judicial i joves menors que, per qüestions socials o personals, es trobin en risc d’exclusió, entre altres casos de joves.

Així mateix, el Govern aporta 10,2 milions d’euros per sufragar els costos dels Programes de Transició al Treball i els Programes de Qualificació Professionals Inicials (PQPIS), que enguany beneficiaran prop de 3.300 persones joves.

En el quadre següent es recullen les dades quantitatives dels programes promoguts pel Govern en benefici de les persones joves el 2010.

 

 

ACCIÓ

PRESSUPOST (€)

BENEFICIARIS

PROJECTE SUMA

35.000.000

5.000

NOVES CASES PER A NOUS OFICIS

29.500.000

2.500

PLANS D’OCUPACIÓ

32.500.000

4.300

FORMACIÓ PER A JOVES EN ATUR

25.700.000

35.700

PROGRAMES DE QUALIFICACIONS INICIALS (PQPIS) I DE TRANSICIÓ AL TREBALL

10.200.000

3.300

ITINERARIS D’INSERCIÓ/ORIENTACIÓ

1.200.000

1.200

TOTAL

134.100.000

52.000