El Govern ha aprovat la memòria prèvia de l’Avantprojecte de la llei de ports i de transport marítim i fluvial, que té com a objectiu estratègic configurar els ports catalans com un veritable motor econòmic, tant els que estan gestionats per la Generalitat, com els que s’exploten en règim de concessió.
L’Executiu impulsa la iniciativa legislativa davant la necessitat d’adequar la llei actual, vigent des de 1998, a la realitat actual i fer front als canvis registrats en el tràfic portuari del país (pesquer, comercial, industrial, de serveis…), amb millores en la qualitat de les infraestructures i millores energètiques.
Amb l’objectiu d’optimitzar un sector clau de les infraestructures del país, la nova llei introduirà canvis per garantir un sistema concessional més flexible i incentivador de les inversions. Així, fixarà un règim d’usos del domini portuari més ampli i atractiu que l’actual per contribuir a generar activitat econòmica.
La norma incidirà en els àmbits següents:
– Articular un sistema portuari català adaptat a les noves realitats socioeconòmiques.
– Posar les infraestructures portuàries al servei de la promoció econòmica, industrial, turística i social del país.
– Fixar un règim jurídic contractual adequat per fomentar les inversions en les infraestructures i els serveis portuaris.
– Simplificar, des del punt de vista administratiu, la relació entre els operadors del sector i l’Administració portuària.
– Establir mesures que impulsin la promoció de les activitats nàutiques, d’esbarjo i esportives.
– Garantir la sostenibilitat ambiental de les infraestructures i de les activitats que s’hi desenvolupen.
El Govern de la Generalitat té competència exclusiva sobre els ports situats al territori de Catalunya que no tinguin la qualificació legal d’interès general, tal com estableix l’article 140 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.