La policia local de Blanes ha realitzat un curs de 10 hores sobre investigació d’accidents de trànsit que han comptat amb la participació de 22 agents que pertanyen a la Unitat de Trànsit i Informes (UTI) i a la Oficina d’Atenció al Ciutadà (AOC) de la policia. Les jornades s’han fet amb personal adscrit en aquestes dues unitats específiques, i han servit per actualitzar els coneixements sobre aquest tema.
L’instructor del curs ha estat el sergent Paco Rodríguez, responsable de la Unitat de Trànsit de la Policia Local de Blanes, que s’ha encarregat d’impartir la part teòrica, així com d’organitzar i avaluar la part pràctica. Segons el sergent Rodríguez, el curs ha estat molt ben acollit pels agents: «Estan molt interessats, hi ha moltes ganes de formar-se, de ser millors professionals. Tenim molt en compte que les nostres decisions quan actuem al carrer són molt importants, perquè del què nosaltres determinem sobre com ha ocorregut un accident se’n poden derivar conseqüències i responsabilitats».
En total, s’han destinat 10 hores a les jornades: primer a l’aula de la prefectura repassant els principals punts teòrics i tècnics i després a peu de carrer, muntant el simulacre d’un accident per posar a prova els coneixements adquirits. En aquesta segona part es tractava d’avaluar quin era el grau de formació dels agents quan acudeixen per atendre accidents a la vida real: els alumnes havien de treure conclusions i determinar tant les causes que havien pogut provocar el cas que se’ls plantejava, així com el possible causant del sinistre.
Simulacre d’accident
Per organitzar el simulacre, durant un matí es va acotar el tram final d’un carrer que durant aquesta època de l’any encara no és gaire utilitzat i es va tancar l’accés al públic per muntar-hi un autèntic laboratori in situ amb l’ajut de vehicles del dipòsit que s’han de desballestar. En base a la posició en què havien quedat situats els vehicles a la calçada -així com la situació de les restes, les marques i els indicis que hi havia sobre el terreny-, els agents havien de prendre notes, fer una inspecció ocular, interrogar els testimonis i els mateixos conductors i realitzar una hipòtesi final, com si es tractés d’un cas real.
Durant tot aquest procés, el sergent Paco Rodríguez els anava marcant les pautes a seguir i proposava als alumnes modificar i corregir la hipòtesi que anaven formulant per millorar les conclusions que havien de treure. Al terme del simulacre, els agents participants van intercanviar resultats i deduccions amb l’instructor en una mena de brainstorming col·lectiu.
Pel que fa al cas simulat plantejat al curs, hi havia dos turismes i un ciclomotor implicats, així com dues persones ferides –el conductor d’un dels dos cotxes i el del ciclomotor- que acabaven sent trasllades a l’hospital. Pel que fa a la tercera persona implicada –el conductor de l’altre turisme- no resultava amb cap ferida.