Blanes recupera un refugi antiaeri de la Guerra Civil ubicat a sota de la Plaça de l’Església

Aquest cap de setmana Blanes ha recuperat un bocí de la seva història relacionada amb la guerra Civil de 1936-1939. Es tracta del Refugi Antiaeri que es va construir sota la Plaça de l’Església. La apertura el passat dissabte d’aquest espai va aplegar unes 200 persones.

Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos

El refugi està situat al cor del nucli històric, al capdamunt del Carrer Girbau, sota la Plaça de l’Església. Per això se’l coneix popularment com ‘El Refugi de Sota l’Església’, i va ser construït entre finals de 1936 i principis del 1937 per protegir la població en cas de bombardeig. De fet, la data triada per inaugurar-lo no és casual.

La nit del 4 d’abril de 1937 Blanes va patir el primer d’una gran quantitat de bombardejos que va haver-hi al llarg de la Guerra Civil. Segons l’oficina de premsa de l’Ajuntament, la població va patir «un total de 30 incursions: 26 aèries i 4 de navals. Aquell primer bombardeig el va protagonitzar l’aviació italiana procedent de l’Illa de Mallorca, i va tenir com a objectius els barris d’El Port i d’Els Pins.

El volbardeig que es va produir el 29 de juny de 1938 va afectar la fàbrica SAFA, causant uns deu morts i al voltant de 40 ferits. 

La inauguració d’aquest passat dissabte al migdia a van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; i la regidora de l’Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa, que es van encarregar de descobrir les plaques de senyalització. Els acompanyaven regidors i regidores; l’arxiver municipal, Toni Reyes; personal del departament, així com l’historiador local Joan Garcia.

L’acte va atreure un nombrós públic, que volia veure el refugi. Es calcula que dissabte van visitar-lo més de 200 persones de totes les edats: joves, nens i nenes i gent gran, que recordava històries relacionades amb com es va viure la Guerra Civil en aquest municipi.

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Una publicación compartida de Blanesaldia.com (@blanesaldia)

El primer refugi antiaeri recuperat

Des de l’Arxiu Municipal, amb el suport dels Serveis Municipals, s’ha treballat per recuperar aquest vestigi de la Guerra Civil. S’han invertit 3.400 euros per adequar l’espai, netejar-lo i canalitzar l’aigua que discórrer pel seu interior.

També, s’hi ha instal·lat un punt de llum i una porta metàl·lica amb obertures, de manera que de nit és perfectament visible el seu interior des de fora.

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Una publicación compartida de Televisió laSelva (@tvlaselva)

I s’han col·locat dos panells informatius explicant els bombardejos i la xarxa de refugis antiaeris que va arribar a haver-hi a Blanes per protegir-se. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l’historiador local Joan Garcia, i el Grup de Recerca d’Investigació d’Espais de la Guerra Civil (GRIEGC), amb la coordinació del personal del Departament de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric.

La construcció del refugi va ser impulsada pel Comitè Local de Defensa de Blanes, sota la direcció d’un enginyer militar, i amb la participació dels mateixos veïns del poble mitjançant treball voluntari. Aquest primer refugi recuperat és del tipus galeria de mina, excavat directament a la roca. Té una profunditat de 24 metres i una amplada de 2 metres.

Entrada del refugi / Blanesaldia.com

Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions 

Una de les seves particularitats més destacades són els cinc pilars construïts al centre de la galeria per reforçar l’estructura en cas d’una explosió a la superfície, per donar major seguretat. Segons diverses estimacions, aquest refugi podia acollir una vuitantena de persones en cas de bombardeig.

Amb aquesta acció, s’enceta una tercera branca de recuperació patrimonial en què treballarà també, a partir d’ara, l’Arxiu Municipal. Els altres dos són els orígens romans de la població, a través de les campanyes d’excavacions a la Penya d’Els Padrets, que aviat es completarà amb un Centre d’Interpretació molt proper al jaciment; així com els vestigis del Vescomtat de Cabrera.

Recuperació de Patrimoni de la Guerra Civil

El següent objectiu dins aquesta branca patrimonial serà el condicionament i senyalització d’un altre refugi anti aeri recentment descobert al barri de Sa Massaneda al haver-se tirat a vall una casa que hi havia. Més endavant també es vol treballar en la recuperació dels coneguts búnquers que hi ha entre els barris de La Plantera i el Racó Blau, on també hi ha diverses construccions que allotjaven nius de metralladores i una antiga trinxera.

Els bombardejos durant la Guerra Civil espanyola van sumir la població en un estat de por i vulnerabilitat. Davant la creixent amenaça, Blanes va construir una àmplia xarxa de refugis, amb un total de 18.

Tot i així, aquests espais només podien protegir una petita part de la població, i la majoria no oferien garanties reals de seguretat, llevat del què hi havia a Els Piteus, al Carrer de l’Antiga, Sa Massaneda i, finalment, aquest que s’ha recuperat ara, el de sota l’església.

Blanes va ser una de les localitats més castigades de comarques gironines i de tot el litoral català, per les sospites que a les seves dues fàbriques –la tèxtil de la SAFA i la de cuirs Tosas- s’hi produïa material bèl·lic. L’aparell que va fer més incursions sobre Blanes fou l’avió anfibi Heinkel He-59 de la Legió Còndor alemanya, conegut popularment com a ‘Sabatetes’, degut als flotadors que portava.

Article relacionat: «Els refugis antiaeris a les comarques gironines: un producte turístic de memòria incipient», web de Memorial Democràtic.