El Ple extraordinari de l’Ajuntament de Maçanet de la Selva celebrat aquest dimecres 8 de juny ha debatut totes les mesures d’emergència adoptades relatives a la gestió de l’aigua a l’ubanització Maçanet Residencial Parc.
«Les instal•lacions que ens hem trobat a Maçanet Residencial Parc, a part del seu estat de deixadesa i manca de manteniment, no són les que li pertocaria a una urbanització de la seva magnitud». Així ho ha explicat l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, al ple extraordinari dedicat en la gestió de l’aigua.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos: t.me/blanesaldia
El passat 24 de maig l’Ajuntament de Maçanet de la Selva va assumir amb caràcter d’emergència la gestió del servei de l’aigua a la urbanització Maçanet Residencial Parc, després d’un tall del subministrament imprevist de més de 48 hores, i d’altres incidències ocorregudes en els darrers mesos. Des del dia que l’Ajuntament ha assumit la gestió del servei, s’han adoptat mesures per garantir la continuïtat del subministrament i la salubritat i qualitat de l’aigua que arriba a les cases dels veïns.
El principal problema que s’ha trobat el consistori , a part de la manca de manteniment, obsolescència de les instal·lacions i manca d’higiene dels dipòsits i canonades, és que el sistema d’abastiment d’aigua no està degudament dimensionat per abastir una urbanització com Maçanet Residencial Parc.
«Maçanet Residencial Parc ha crescut molt durant aquests anys; actualment hi ha prop de 2.000 habitatges i les instal·lacions de l’aigua no han crescut paral·lelament amb ella. Això fa que no arribi suficient quantitat d’aigua als dipòsits i la que arriba no pot ser distribuïda de manera eficient», ha remarcat l’alcaldessa.
És per això que l’Ajuntament està realitzant una sèrie de millores consistents en reparació de maquinaria existent, substitució de bombes d’impulsió, revisió dels elements de captació de l’aigua, cloració de l’aigua, control exhaustiu mitjançant analítiques i reparacions urgents de la xarxa de distribució, i instal·lació de comptadors en domicilis particulars, actuacions que es valoren inicialment en uns 650.000 euros.
Les instal·lacions que es va trobar l’Ajuntament només tenen capacitat per abastir 900 m3 i la urbanització necessita com a mínim 1.200 m3 per garantir un subministrament adequat a tots els habitatges.
«Ara treballem per millorar amb caràcter urgent el funcionament del dipòsit de Can Villa, que és la zona més crítica pel que fa al subministrament d’aigua als domicilis».
Desinfecció de dipòsits
La manca de manteniment de tot el sistema de captació i distribució és el principal problema amb el qual està treballant l’Ajuntament actualment. S’han hagut de realitzar importants treballs de neteja i desinfecció de dipòsits i xarxa de distribució les quals es trobaven obturades per la presència de residus de ferro, fang i en alguns casos, presència d’animals morts. Durant el Ple, l’alcaldessa va mostrar algunes imatges de l’estat de les instal·lacions, generant reaccions d’incredulitat entre el públic assistent.
L’alcaldessa assegura que l’Ajuntament encara un estiu complicat, ja que «s’hauran de reparar i adequar moltes instal·lacions sumant-li la sequera que s’aproxima». Tot i això, ha assegurat que aquesta situació «és molt millor que dependre de la gestió de Rec Madral» i que l’objectiu prioritari d’aquests mesos serà «garantir la potabilitat de l’aigua».
En la sessió d’ahir també es va acordar iniciar els tràmits per incloure el Polígon de Puigtió dins de servei municipal de l’aigua, ja que en el moment de municipalitzar el servei l’any 2019, aquest polígon no es va incloure, però a causa del procés de recepció del polígon Puigtió iniciat fa uns mesos per l’Ajuntament, es considera «imprescindible que la gestió de l’aigua del mateix sigui també de titularitat municipal».