Blanes dedica un parc públic del Passeig de S’Abanell a Vicenç Ferrer

Avui al migdia Blanes ha dedicat un espai públic a un dels catalans més universals de la seva història recent: Vicenç Ferrer i Moncho. La idea va sorgir de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social –de la qual en forma part la delegació blanenca de la Fundació Vicenç Ferrer- que va proposar a l’Ajuntament de Blanes retre homenatge a la figura del cooperant.

Finalment, la proposta es va tractar i aprovar a la Comissió del Nomenclàtor -que s’encarrega d’aquest tipus de tasques- del passat 15 de desembre, i posteriorment va quedar aprovada per unanimitat al Ple Municipal del 30 de desembre, amb el recolzament de tots els grups polítics. El tràmit també incloïa la designació de l’espai triat.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Es tracta d’una zona verda que inclou un Parc Infantil al Passeig de S’Abanell, a l’extrem sud del municipi on comença la Costa Brava. Un espai diàfan, envoltat per Pins de formes esfilagarsades per l’embat del vent, situat davant del mar. Un racó de Blanes obert al cel i al Mediterrani, que convida a passejar-s’hi i estar-hi una estona de calma.

Inauguració del Parc Vicente Ferrer i Moncho

La inauguració ha tingut lloc aquest dissabte a les 12 del migdia, i l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el fill de l’homenatjat, Moncho Ferrer, acompanyats de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, i el president del representant a Blanes de la Fundació Vicente Ferrer, Tomàs Romero.

També han assistit qui va ser el primer fill adoptat Vicenç Ferrer. Lancy Doden; membres de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social; representants d’altres delegacions de la fundació al territori; així com regidors i regidores del consistori.

L’acte s’ha encetat amb unes paraules de Marian Anguita i Tomàs Romero. Tots dos han destacat la il·lusió d’haver pogut fer realitat un projecte tan desitjat, cedint tot seguit la paraula a Moncho Ferrer, director de Programes de la Fundació Vicenç Ferrer, qui ha agraït el gest de la població blanenca per mantenir viva la memòria i el legat de son pare.

Placa commemorativa 

Finalment, el torn de parlaments l’ha tancat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui ha lloat la humilitat i modèstia de l’ex jesuïta, un model a seguir, perquè tan sols volia ajudar la gent per millorar aquest món. Ha estat llavors quan ha arribat el moment culminant de l’acte: la descoberta de la placa commemorativa dedicada al cooperant.

Es tracta d’una ceràmica formada per 20 rajoles, elaborada per l’artista blanenc Sergi Ros, que inclou la inscripció “Parc Vicente Ferrer i Moncho (Barcelona, 1920 – Anantapur, 2009). Cooperant, humanista, altruista i humil, un home visionari i d’acció que va dedicar la seva vida a fer d’aquest món un lloc millor”.

La placa es completa amb una imatge real on es veu Vicenç Ferrer passejant amb la seva dona, l’Anna, tot portant el paraigües que el caracteritzava. De fet, la gent d’Anantapur anomenava al cooperant amb el sobrenom de ‘L’Home del Paraigua’. Al costat de la reproducció fotogràfica hi ha una cita seva: «Som aquí per posar remei al patiment, a la pobresa, a les injustícies. Aquest és el sentit de les nostres vides, la resposta a què som, perquè i per a què som aquí».

Després de descobrir la placa, l’acte institucional s’ha reblat amb un ritual que es fa a la Índia en grans ocasions. Es tracta d’una cerimònia protagonitzada pel coco, d’igual manera que aquí se solien simbolitzar les inauguracions de vaixells trencant-hi una ampolla de cava per donar bona sort. En aquest cas, la cerimònia del coco es fa amb motiu de casaments, festivals, i actes destacats, com ha estat el cas d’avui.

Al llarg de tota la celebració, hi ha hagut l’acompanyament de música de la Índia.

Fotos: Ajuntament de Blanes