Els dies previs a la Diada de Sant Jordi del 23 d’abril són propicis per a les presentacións de nous llibres. Doncs aixó és el que va passar el passat 6 d’abril, quan a la sala de plens de l’Ajuntament es va presentar «Blanes desaparegut», un llibre que invita a la contemplació de prop de 200 fotografies.
Publicat per l’Editorial Efadós, forma part de la Col·lecció Catalunya Desapareguda. Aquest és el número 143, però quan arribi Sant Jordi ja s’hauran publicat 181 volums, dels quals 6 són de poblacions de la comarca de la Selva, inclosa Blanes.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos: t.me/blanesaldia
Els autors són Toni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic de difusió cultural de l’Arxiu Municipal, respectivament. A la presentació també va intervenir Roser Arís, de l’editorial Efadós, qui va agrair l’acurada tasca dels dos treballadors de l’arxiu. També es va fer un agraïment en especial a l’escriptora blanenca Maria Aladern, qui ha tingut cura del pròleg, i que també va assistir a l’acte de presentació.
Fotografies que estimulen els records de Blanes
Blanes Desaparegut inclou gairebé 200 fotografies al llarg de les seves 185 pàgines, que fan un recorregut per la societat i la geografia blanenca des de finals del segle XIX fins a mitjans dels anys 60 amb documents fotogràfics poc coneguts, alguns d’ells inèdits. La distribució dels capítols s’ha fet de mar cap a terra, respectant el terme amb què es coneix en aquesta part del territori el líquid element: ‘marc’ enlloc de ‘mar’.
Les imatges són el testimoni d’un període en què Blanes encara era una vila per definició, ja que no arribava als 20.000 habitants que marca la diferència per esdevenir en ciutat com és en l’actualitat, quan s’ha doblat aquesta xifra. La retrospectiva visual que proposa la publicació, al marge d’activar la memòria i despertar els sentiments, també serveix per posar en valor els atractius amb què compta el municipi on comença la Costa Brava.
Entre els relats que s’hi inclouen, el públic més nostàlgic hi podrà veure una retrospectiva del què s’ha anomenat el ‘Blanes Tradicional’, una vila poblada per pescadors, terrassans i menestrals. I és que la terra i el mar, tot i que a partir dels anys 50 ja no fossin activitats econòmiques principals al municipi, encara afectaven gran part de la població a través del seu treball, com un complement o per lligams familiars.
També hi ha d’altres punts de vista: el passat industrial, l’activitat comercial, la venda a Plaça i al Portal, les comunicacions, l’activitat política, el calendari festiu religiós, la indumentària de les classes populars i la de les benestants, el lleure o els elements del paisatge avui dia transformats d’una manera evident o, senzillament, eliminats. Enmig de tot, la societat blanenca és l’absoluta protagonista amb els seus encerts i errors, llums i ombres.
Al primer capítol ‘Al voltant de marc’ es relaten alguns dels elements clàssics com ara la relació amb les drassanes i l’activitat del moll. El segon apartat és el dels ‘Carrers i Paisatges’ on s’hi recull la vida quotidiana en totes les seves manifestacions. Per últim, el darrer capítol es refereix a ‘El món dels terrassans’, on els protagonistes són els plans de la Tordera, que van abandonar el cereal per l’horta.