En la nova versió de l’inventari, que es pot consultar en línia, hi apareixen unes 300 espècies més que en l’anterior.
La Fundació Carl Faust, propietària de Marimurtra, ha publicat aquests darrers dies la darrera versió de l’inventari de la col·lecció botànica que conté el Jardí Botànic, situat a Blanes.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos: t.me/blanesaldia
El document de l’inventari conté el llistat de les espècies que es cultiven a Marimurtra i l’està elaborant i actualitzant el botànic Pere Fraga, responsable de recerca de Marimurtra. El document, en les seves diferents versions i formats, es pot consultar clicant en aquest enllaç.
En aquesta nova actualització del catàleg florístic de Marimurtra s’ha produït un increment de prop de 300 tàxons. Hi destaca l’increment que han tingut alguns grups taxonòmics. Així, per exemple, el gènere Begonia ha tingut 45 noves entrades. Les crassulàcies han vist augmentada la seva representació en més de 50 tàxons, principalment en gèneres americans (Graptopetalum, Pachyphytum, Echeveria, Sedum) i en els seus híbrids intergenèrics (x Cremneria, x Graptosedum, x Graptoveria).
Com en totes les col·leccions biològiques, a més d’entrades, també hi ha baixes, en aquest darrer any uns 40 tàxons s’han deixat de cultivar en el jardí botànic, la majoria eren introduccions recents que no s’han adaptat a les condicions de cultiu o bé han patit una patologia quan només hi havia un individu. Aquí, no hi ha un grup taxonòmic o morfològic concret, hi ha tant suculentes com plantes tropicals o de clima més temperat.
El responsable de realitzar l’inventari, Pere Fraga, valora que actualment l’inventari conté un 75% de les espècies de Marimurtra, xifra que s’anirà incrementant en les actualitzacions dels propers anys.
Malgrat la dificultat d’elaborar i mantenir un document com aquest, l’esforç que implica elaborar-lo permet una gestió més acurada i una definició més concreta de la proposta de Marimurtra a la comunitat científica, botànica i de jardineria que el té com a referència. Per altra banda, i com en qualsevol museu, la gestió de la col·lecció és un tema de gran rellevància que seria impossible sense aquest inventari.
La Fundació Privada Carl Faust va ser creada el 1951 per Carl Faust amb l’objectiu de donar continuïtat a la seva obra, el Jardí Botànic Marimurtra. Entre els seus objectius fundacionals hi figuren «la protecció i el foment dels estudis de biologia mediterrània, especialment en botànica, […] cercant la cooperació i les relacions internacionals en benefici, tot plegat, de la recerca i de la divulgació científiques».
El Jardí Botànic Marimurtra té la qualificació de Bé Cultural d’Interès Nacional i el 2009 la Fundació Carl Privada Carl Faust va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.