L’Ajuntament de Blanes, a través dels departaments de Residus i Neteja i Medi Ambient, ha organitzat aquest dijous una ‘Jornada de Neteja de Platges’. La iniciativa ha estat possible gràcies al suport de personal de l’empresa de neteja i recollida de residus Nora, a més a més d’un grup de voluntaris, que han actuat seguint les mesures de seguretat de control sanitari.
La jornada s’ha programat tenint molta cura de no destorbar els usuaris i usuàries de la platja de Sa Palomera que, sobretot ara que estem al pic de l’estiu i ens afecta una onada de calor, aprofiten aquest privilegiat racó per banyar-s’hi. Per aquest motiu, la neteja ha tingut lloc a primera hora del matí, entre les 8 i les 10, amb diverses batudes per diferents segments de la platja assignats al voluntariat.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos: t.me/blanesaldia
En tan sols dues hores, els voluntaris i voluntàries han aconseguit recollir 15 litres de petites deixalles que hi havia a la platja que hi ha a l’entorn de la Roca de Sa Palomera. La major part –com sol ser tristament habitual-, l’element més nombrós numèricament, han estat les burilles de les cigarretes que els usuaris i usuàries de les platges solen enterrar per apagar-les un cop consumides; un miler.
Aquests incòmodes residus eren el principal objectiu de les batudes que s’han fet avui al matí, però alhora s’aprofitava l’acció per recollir altres tipus d’escombraries que es deixen a la platja, entesa incívicament com un gran abocador, una immensa paperera. Així, les sempiternes restes de llaunes de cervesa i refrescos, mascaretes sanitàries i de roba –el nou tipus de residu-, papers de diferents mides i colors, i mocadors de paper o tovalloletes són altres sorpreses que han aparegut.
La iniciativa ha format part de la campanya A Blanes, no em fumis la platja!. Per això, si bé es tractava de netejar de petits residus la platja que envolta l’emblemàtic conjunt rocall de Sa Palomera –que marca l’inici de la Costa Brava-, s’ha prioritzat un dels que està directament relacionat amb l’objectiu de la campanya: les burilles de les cigarretes de tabac.
Les burilles ja formen part habitualment de l’entorn de les platges, una pràctica que malauradament no afecta tan sols Blanes, sinó tots aquests tipus d’espais en general, a conseqüència del comportament incívic d’alguns fumadors i fumadores que no els recullen. L’objectiu principal de la campanya és cercar justament la col·laboració de la ciutadania, i més concretament de les usuàries i usuaris de les platges, perquè mentre hi siguin no hi fumin.
És a dir: fer de les platges de Blanes un espai lliure de fum. D’aquí el doble sentit del lema de la campanya, que juga amb l’accepció que té en català el verb fúmer de malmetre de mala manera les platges al fumar-hi. No es prohibeix –no hi ha una ordenança municipal que ho impedeixi-, sinó que es demana la col·laboració a través de cartells informatius, veles de propaganda, una gran pancarta i l’acció personal dels Agents Ciutadans que controlen l’aforament de les platges.
Al terme de l’operatiu de neteja la tinenta d’alcalde de Salut i Medi Ambient, Marina Vall·llosada, ha agraït personalment a totes les persones que han intervingut en la neteja que s’ha hagut de fer necessàriament de manera restringida. També s’ha entregat a tots els voluntaris i voluntàries un obsequi de l’Ajuntament de Blanes, un ‘Kit de Reciclatge’ per reconèixer la seva acció desinteressada.
Contribuir a la bona salut del medi ambient i de les persones
La jornada d’avui al matí, a més a més de contribuir a treure deixalles de la sorra, també ho ha fet en la neteja i protecció del medi ambient. Segons un estudi del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, a l’estat espanyol cada any arriben al mar prop de 5.000 milions de burilles, uns residus que contenen substàncies tòxiques per a les persones i la fauna marina.
Una cigarreta conté metalls com cadmi, ferro, arsènic, níquel, coure, zinc o manganès, alguns dels quals són especialment nocius per a la salut de les persones i els éssers vius. D’altra banda, el tabaquisme està associat a malalties com el càncer i patologies cardiovasculars i respiratòries que afecten no tan sols a les persones fumadores, sinó també al seu entorn més proper.
El tabaquisme passiu és especialment perjudicial entre la canalla. Nombrosos estudis han demostrat que en els infants exposats al fum ambiental de tabac (FAT) està relacionat amb una major freqüència de malalties respiratòries, baix pes en néixer, així com d’altres problemes per a la salut i un augment de la síndrome de la mort sobtada. A més a més, ha estat classificat com a carcinogen per l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (2002).
També es troba associat a un risc elevat d’infeccions respiratòries baixes, trastorns de les proves funcionals respiratòries, asma, bronquitis i pneumònia. Per la seva banda, en els adults, el tabaquisme passiu té efectes adversos immediats en l’aparell cardiovascular i causa malalties coronàries i càncer de pulmó, de mama o de si nasal.
Fotos: Ajuntament de Blanes