La tradició marinera de la vila de Blanes es remunta a temps immemorables, i encara avui dia en què l’activitat pesquera continua ben viva malgrat els entrebancs, es respira pels quatre costats. Ara bé, amb el pas del temps hi ha aspectes d’aquest ric llegat que s’han anat perdent o que estan en perill de fer-ho.
També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos: t.me/blanesaldia
Per aquest motiu, un testimoni viu d’aquesta essència marinera s’ha decidit a reivindicar-ho i deixar una poderosa i ferma empremta a través d’una exposició, la primera que protagonitza als seus 83 anys. Presentada sota l’explícit títol ‘Mare Nostrum’ –que amaga en realitat una raó molt personal- la mostra s’allotjarà a la sala municipal Maria Luisa García-Tornel fins al proper diumenge 13 de setembre.
Sots titulada ‘Entre Xarxes’, significa tota una oportunitat per poder conèixer de primera mà un dels oficis mariners artesanals que ben poques persones dominen encara avui dia, en risc de desaparèixer com la majoria d’oficis. Es tracta de l’art d’apedaçar les xarxes, que en l’argot més pur s’anomena ‘remendar’ les xarxes, recosir-les perquè estiguin a punt.
Antoni Viñas Rovira, descendent d’una família de pescadors
L’artífex de l’exposició és Antoni Viñas Rovira, el quart de cinc germans, fills d’una molt coneguda família de pescadors. Son pare era pescador, i sa mare venia peix a plaça. Des de ben petit va començar a ‘anar a marc’, com es diu aquí, i va aprendre l’art de ‘remendar’ les xarxes pel ‘Mitjarmilla’ i després per altres quillats de Blanes.
Amb el pas dels anys va arribar a dissenyar i a fer les arts de pesca per a embarcacions que feinejaven des de Roses fins a l’Ametlla de Mar. Després de tota una vida dedicada a aquest ofici, Antoni Viñas va decidir que era el moment de realitzar treballs artesanals mariners ben diversos, que ara es poden visitar en forma d’exposició.
Hi ha des de relleus fets amb closques de sípia que donen forma a peixos, crustacis i altres animals marins que l’han acompanyat durant la seva vida, fins als diferents tipus de xarxes que utilitzaven els pescadors, majoritàriament ja en desús. Les seves maquetes d’arts de pesca són un exemple del domini de l’agulla i el fil, així com les nombroses ampolles i damajoanes folrades amb xarxa que hi ha a la sala.
També hi ha espai per recordar la seva pròpia família, la seva història personal en forma de fotografies. Majoritàriament l’han immortalitzat a ell tot fent la seva feina que –tal com explica mig rialler- sorprenia especialment als turistes que visitaven la zona del port. En aquest darrer sentit, diversos artistes de Blanes han contribuït a l’exposició cedint retrats de l’Antoni Viñas fent la seva feina, plasmat en pintures: Antoni Boronat i Ricard Rex.
Per poder conèixer de més a prop els atractius que amaga l’exposició, aquest passat dilluns la va visitar el regidor de Cultura, Albert Sanz, qui va aprofitar la ocasió per parlar amb el seu protagonista i compartir la seva dilatada experiència i coneixements. L’única pretensió de l’autor és donar testimoni d’aquest art mariner que tant important era pel feinejar diari. Pel que fa al títol, ‘Mare Nostrum’, pren el nom de la barqueta d e pesca que va ser testimoni durant molts anys de la passió d’Antoni Viñas pel mar, la pesca i el mar
L’exposició es pot visitar fins el proper diumenge 13 de setembre al matí des de les 11 fins la 1 del migdia, i a la tarda des de les 6 fins 2/4 de 9.
Fotos: Ajuntament de Blanes