Casa Saladrigas ha allotjat avui la commemoració del centenari de la revista Recvll, qui va instaurar els Premis Recvll fa més de mig segle de vida. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president de l’Associació Recvll, Salvador Roca. Els han acompanyat la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal, Olga López, i l’arxiver municipal, Toni Reyes.
A la sala, que es veia més buida que mai perquè tan sols estava permès un aforament màxim de 20 persones, s’hi ha comptat membres de la gran família dels Recvll, així com una representació dels grups polítics municipals. Després dels parlaments inicials, Salvador Roca ha lliurat a l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, una reproducció de la portada del primer número de Recvll –que va veure la llum el 12 de juny del 1920-, i un exemplar del seu darrer número, el 2.180, dedicat al primer centenari.
L’acte s’ha tancat a l’exterior de Casa Saladrigas, precisament davant el Monument dedicat a qui va ser un dels primers col·laboradors de la Revista Recvll, el mestre de les lletres catalanes blanenc, Joaquim Ruyra. En aquest emblemàtic indret han immortalitzat el moment els protagonistes de la commemoració, acompanyats per alguns dels actuals col·laboradors de la publicació.
Reconeixement als qui han fet possible un segle de publicacions
La iniciativa de la Revista Recvll la van encapçalar el juny del 1920 un grup de joves blanencs capitanejats per Salvador Cornellà, que van engegar la publicació des d’una petita rebotiga del cèntric Carrer Ample de Blanes. Es tractava d’una publicació modesta, feta a mà: des de la capçalera fins als articles i il·lustracions que ja començaven a mostrar els trets d’identitat que han perdurat en el temps.
Entre els col·laboradors que van haver a l’inici s’hi compten des del mestre Joaquim Ruyra –a qui els joves ‘recullistes’ anomenaven afectuosament “L’avi”-, l’il·lustrador Joan Junceda, Vicenç Coma i Soley, i Benet Ribas, entre d’altres. Cinc mesos després del primer número ja es va publicar el primer exemplar imprès de Recvll, que va seguir ininterrompudament fins el juliol de 1936. Llavors, com tantes altres coses, va desaparèixer i no va tornar a recuperar paraules fins el Nadal de 1949.
La trajectòria de la publicació durant l’etapa franquista va estar marcada per la repressió de les autoritats, que veien la premsa com un element de control del règim. Tres anys més tard, al 1952, s’inicia la celebració de la Festa Anyal de Recvll, i va començar així una tradició que al 1964 va desembocar en la convocatòria del primer Premi Literari Recvll, que va celebrar els 50 anys en l’edició del 2015.
100 anys més tard, l’actual redacció de la revista ha volgut retre un sentit homenatge als fundadors i, per extensió, a tots els qui han contribuït durant tot un segle a que la revista continués viva. Per això, el darrer número publicat ara, coincidint amb l’efemèride dels 100 anys, està farcit de records i col·laboracions de moltes de les persones que han estat vinculades amb la revista –i, per afegit, als premis- al llarg dels anys.
Tot això, tal com s’ha remarcat durant la vetllada d’aquest matí, amb la mirada posada en poder convocar de nou la gran família dels Recvll per un acte que tingui lloc més endavant. Seria de cara a la tardor, abans d’acabar aquest any, celebrat en millors circumstàncies i que permeti compartir amb tothom qui vulgui aquest destacat moment de la cultura blanenca en particular, i de l’àmbit literari en general.
Revista Recvll online del 1920 al 1975
Diuen que tota festa d’aniversari ha de comptar necessàriament amb un regal, i en el cas del centenari de l’emblemàtica publicació no podia ser menys. Durant l’Acte Institucional d’aquest matí la tinenta d’alcalde de l’Arxiu, Olga López, i l’arxiver Toni Reyes han ofert un regal molt especial, fruit de dos anys de treball. Des d’avui mateix es pot accedir online als números digitalitzats de la Revista Recvll des del 1920 fins al 1975.
Aquest nou recurs s’ha pogut arranjar amb el suport del Departament de Recursos Tecnològics de l’Ajuntament. Des d’ara, el públic que vulgui fer una ullada a l’actualitat blanenca dels primers 55 anys de la revista, ho pot fer per internet. En total són 1.240 exemplars, ja que falten per trobar alguns números dels primers mesos de vida, sumant més de 15.000 pàgines penjades a la web de l’Ajuntament de Blanes: https://www.blanes.cat/docweb/arxiu.recull.index
Aquest és un primer pas perquè tothom els pugui consultar, i ben aviat s’espera poder penjar tots els números de la revista que falten fins arribar a l’actualitat en alta resolució i amb un cercador intern o extern que permeti introduir-hi paraules claus. Això facilitarà la recerca als usuaris que fan investigació o que tinguin curiositat per saber alguns dels temes que ha tractat la revista en aquest segle de vida.