Una de les qüestions que s’ha tractat en la reunió d’aquest matí de la Comissió Tècnica Assessora de l’Ajuntament de Blanes, encapçalada per l’alcalde Àngel Canosa, és el compliment del decret del departament d’Interior de la Generalitat per combatre l’expansió del coronavirus a Catalunya. Afecta a tots els negocis oberts al públic, que han de baixar la persiana, excepte els establiments d’alimentació.
L’única excepció són aquells que estan integrats en un complex hotelers o en centres sanitaris o socials residencials: només els poden utilitzar els clients i/o usuaris, cap persona aliena hi pot accedir. D’altra banda, també han de tancar els altres tipus d’establiments, amb l’excepció de farmàcies, venda de productes de neteja i aliments, ja que es considera de primera necessitat. Per això, a Blanes també es manté el Mercat de Fruites i Verdures com a únic mercat ambulant que obrirà durant els 15 dies decretats.
Si bé avui al matí bona part d’establiments de restauració ja estaven tancats, en canvi d’altres ha estat necessari que se’ls comminés a fer-ho. Se n’ha encarregat de fer-ho la Policia Local de Blanes, que ha estat patrullant arreu del municipi, i també ha informat telefònicament de l’aplicació d’aquesta mesura publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa a botigues en general que no són del ram de l’alimentació, poden obrir, tot i que amb la indicació de respectar la separació entre persones. Salut recomana entre 1 i 2 metres entre persones. Tot i així, a Blanes ja hi ha hagut molts establiments –generalment de venda de roba- que no han obert, sense esperar més restriccions ni mesures.
Per últim, val a dir que gran part dels establiments que avui han baixat persiana han inclòs un rètol informatiu per avisar als seus clients i clientes. En alguns casos, fins i tot s’han referit a la campanya que s’està difonent a través de les xarxes, i que volen convèncer la ciutadania que vagin més enllà de les mesures oficials i es quedin a casa confinats: #quedatacasa per #aplanarlacorba
Dubtes sobre restriccions d’activitats pel Covid-19 a Catalunya
Per la seva banda, Protecció Civil ha fet extensiu el document emès pel CECAT (el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) on es recullen els principals dubtes que pot suposar la interpretació de les restriccions d’activitats pel Covid-19 a Catalunya. Són 22 qüestions que aclareixen com s’ha d’actuar davant situacions quotidianes que ara han quedat limitades.
1. Es pot entrar o sortir dels municipis?
Per tot Catalunya es demana que no hi hagi mobilitat. A més, a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí hi ha controls per no entrar ni sortir. Només ho poden fer els serveis essencials: seguretat i emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, permisos penitenciaris, residus urbans i industrials, residus sanitària, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius/morts – escorxadors.
2. Estaran obertes les botigues d’aliments, supermercats i similars ?
Sí, com a servei essencial.
3. Els subministraments a supermercats i restaurants estan assegurats?
Sí, la distribució alimentària està considerada un servei essencial i es coordina amb les plataformes de distribució l’arribada de productes bàsics.
4. La gent pot sortir al carrer i comprar?
Sí, per les compres habituals i evitant aglomeracions. Salut recomana mantenir entre 1 i 2 metres de distància entre persones.
▶️ #Conseller @MiquelBuch: “Cessament d’activitats en locals d’oci, àrees comercials, gimnasos i estacions d’esquí. L’objectiu és que no es propagui per tant cal limitar o evitar desplaçaments. Tot el que sigui quedar-se a casa és evitar la propagació” #Coronavirus #COVID19 pic.twitter.com/QkHf3M1smc
— Govern. Generalitat (@govern) March 13, 2020
5. Puc quedar amb gent al carrer?
Si, si són trobades puntuals i reduïdes en espais obertes, i sempre mantenir entre 1 i 2 metres de distància entre persones.
6. Puc portar els infants al parc?
No és recomanable.
7. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?
Sí, però no és recomanable i sempre seguint les mesures de protecció.
8. Puc visitar els meus familiars dependents?
Sí, per garantir l’atenció que necessitin.
9. Sóc persona depenent. La persona que m’assisteix podrà venir?
Sí, forma part dels serveis essencials que es permeten.
10. Puc anar a sales de vetlla al tanatori?
Si, excepte que el difunt sigui a causa de la COVID-19. En tot cas, es recomana mantenir la distància entre les persones i evitar el contacte físic.
11. Puc treure a passejar la meva mascota?
Sí, mantenint les distàncies i mesures de protecció i seguretat.
12. Puc anar a bars i restaurants?
Estan tancats des del dia 14 de març i durant 15 dies
13. Puc anar al cine o teatre?
Estan tancats des del dia 14 de març i durant 15 dies
14. La biblioteca/museus/centres cívics estan oberts? Hi puc anar?
Estan tancats des del dia 14 de març i durant 15 dies
15. Els centres comercials estaran oberts?
No, només els dedicats exclusivament a productes alimentaris, d’higiene o neteja o els espais dels centres comercials dedicats a aquests productes.
16. Les botigues en general que no es trobin en la situació que exposa el punt anterior poden obrir?
Sí amb la indicació de respectar separació entre persones. Salut recomana entre 1 i 2 metres entre persones.
17. Tinc una cita mèdica. Hi puc anar?
Si no és urgent, millor posposar-la.
18. Tinc una cita per rehabilitació. Hi puc anar?
Si no és imprescindible, millor posposar-la.
19. Funciona el transport públic?
Sí però amb reducció d’un terç de l’ocupació i no és recomanable el seu ús.
20. Puc anar a fer gestions a l’ajuntament (multes, impostos…)?
Abans d’anar-hi, consulteu amb l’Ajuntament si podeu fer els tràmits telemàtics o posposar-los.
21. Hi ha un telèfon d’informació centralitzat?
D’informació el 012, per simptomatologia el 061.
22. Estan assegurats els moviments dels serveis d’emergència?
Sí.
23. Què es considera un servei essencial?
Seguretat i emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, permisos penitenciaris, residus urbans i industrials, residus sanitària, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius/morts -escorxadors-.