Al llarg d’aquest any la ciutat on va néixer l’artista blanenc Rafel Bataller allotjarà diverses activitats per commemorar el centenari del seu naixement, el 26 de novembre de 1920. Els actes s’encetaran aquest mes de febrer, amb un cicle de conferències de tres sessions que s’allargaran durant tot l’any.
El cicle està organitzat per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes –que custodia el seu fons personal- i la Revista Recvll, una publicació blanenca que aquest 2020 també compleix el centenari del seu primer número.
La primera xerrada tindrà lloc aquesta setmana, el dijous 27 de febrer, i les dues següents s’han programat pel 28 de maig i el 26 de novembre, el dia en què Rafel Bataller hagués complert els 100 anys. Totes tres es faran a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes del Centre Catòlic, i aniran a càrrec de l’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger, autor del llibre sobre l’artista ‘Respirant Art’ (2013).
La sessió inaugural d’aquest proper dijous tractarà sobre la seva faceta com amant de la bona cuina, la segona sobre el seu vessant com a pintor i fotògraf, i la de tancament, la del mes de novembre, remarcarà una de les seves millors qualitats, el valor de l’amistat. Precisament aquest és potser un dels trets que defineix millor la seva vida i obra: el seu caràcter afable i cordial, que el va ajudar a conrear amistats allà on anava.
Dos centenaris assenyalats: Rafel Bataller i la Revista Recvll
La història de la Revista Recvll està molt unida a la trajectòria vital de Rafel Bataller ja que, de fet, va néixer el mateix any que la revista que ara també festeja el seu centenari. Fer un passeig pels números de la publicació permet apropar-se a la família dels metges Bataller i conèixer les primeres exposicions i èxits de la seva carrera com a pintor. Recvll li ha dedicat portades, números especials, entrevistes, cròniques d’exposicions a Blanes, París, Barcelona….
D’altra banda, sempre que es trobava a Blanes, Rafel Bataller col·laborava amb la redacció en tot allò que se li demanava, il·lustrant algun article, fent una portada per a l’edició del llibre de poesies de Pere Puig, programes de sessions literàries, etc. Ara bé, un dels esdeveniments que més li agradava era assistir cada any al Dinar de Recvll, que esperava que arribessin amb il·lusió per retrobar-se amb els companys de joventut i compartir taula per posar-se al dia de tot allò que respirés blanenquisme.
Aquesta confluència d’afinitats ha fet decidir a la Revista Recvll a què una de les celebracions que es faran durant aquest 2020, amb motiu del centenari del seu primer número, serà l’esmentat cicle de xerrades dedicat al centenari de naixement de Rafel Bataller. Per elaborar-lo, es compta amb la col·laboració del Centre Catòlic, on s’hi allotjaran. Per la seva banda, la Revista Recvll també té previst seguir commemorant el seu propi centenari amb diverses activitats que aviat es faran públiques.
Un carrer de Blanes dedicat a Rafel Bataller
Rafel Bataller va morir l’11 de novembre de 2013, quan faltaven pocs dies perquè arribés als 93 anys. En el Reglament de la Comissió del Nomenclàtor Municipal s’estableix que ‘amb caràcter general’, i per tal de dotar la decisió d’una major perspectiva històrica, la incorporació de nous noms de carrers que corresponguin a personatges no es farà fins que almenys faci cinc anys del seu decés, llevat de casos especials.
En el cas de l’artista, el proper novembre d’aquest 2020 ja farà set anys que ens va deixar, i per tant des de la Revista Recvll es considera que seria de justícia dedicar-li un dels carrers de la vila que tant va estimar. Aquesta consideració està previst fer-la arribar a l’Ajuntament de Blanes, perquè es prengui en consideració per part dels membres de la Comissió del Nomenclàtor.
Rafel Bataller, el pintor de l’amistat
L’artista va néixer a Blanes el 26 de novembre de 1920, i era el fill petit de Dolors Giralt i del Dr. Tomàs Bataller, metge i fotògraf amateur. Els primers estudis de dibuix els va fer amb l’aquarel·lista Ramon Reig a l’Institut de Batxillerat de Figueres, i durant la Guerra Civil va estudiar amb el pintor Àngel Planells a l’Escola d’Arts i Oficis de Blanes, emplaçada a la casa senyorial dels Milà i Camps.
Gran afeccionat a la navegació, va ser soci fundador del Club de Vela Blanes l’any 1943 i 7 anys més tard es va llicenciar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Després va ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla, i entre el 1951 i el 1956 va assistir als campaments pictòrics del grup Lucerna, que organitzava Josep Maria Garrut. Els anys 1956 i 1958 va aconseguir una beca de l’Ajuntament de Barcelona per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Sastre i Jordi Curós.
L’estiu de 1958 va rebre a Blanes un primer homenatge pels èxits assolits a París, i l’escriptor Josep Maria de Sagarra li dedicà un poema que titula “A Rafael Bataller, pintor i navegant”. Els seus amics el bategen amb el sobrenom d’Es fenomenu, al·ludint a la seva capacitat per destacar en el que es proposés, ja fos el miniaturisme, la vela, els pessebres, la pintura o la fotografia.
L’any 1968 es casa amb l’artista filipina Rosario de Oteyza. Des d’aleshores, més enllà de la seva residència al carrer Bailén de Barcelona, varen cercar la bellesa i la inspiració a llocs com Blanes, Formentera, París o la Vall d’Aran. Durant dècades Bataller es va fer un reputat nom com a pintor, exposant per exemple a la reconeguda Sala Parés de Barcelona, i ha rebut nombrosos reconeixements.
Un d’aquests és el que li féu l’Ajuntament de Blanes l’any 1997: com a pregoner de la Festa Major dels seu poble va tornar a demostrar la seva personalitat d’home culte, elegant i amb una habilitat especial per a les relacions humanes. El 2009 l’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal, li va dedicar l’exposició Els paradisos de Rafel Bataller: un pintor fotògraf.
Dos anys més tard Bataller, també conegut com el pintor de Formentera, va ser guardonat amb el premi Sant Jaume per part del Consell Insular de Formentera, i el mes d’abril de 2013 va tenir lloc una recepció al Conselh Generau d’Aran. Carles Barrera, Síndic d’Aran, va rebre de mans de l’artista la donació del quadre titulat Es Bòrdes, una panoràmica del poble aranès on el pintor tenia un dels seus estudis.
L’11 de novembre de 2013 Rafel Bataller ens va deixar, i pocs dies després, el 20 de desembre, es va inaugurar a Casa Saladrigas una exposició pictòrica que feia temps que es preparava i que esdevingué en un sentit homenatge pòstum. Tant la mostra com el llibre escrit per l’historiador Aitor Roger, que es va presentar aquell dia, es titulaven Respirant art: Rafael Bataller, Charo de Oteyza i els seus amics artistes.
Publicat a YouTube.com el 20-12-2013