Hi ha vegades en què una aventura extrema que ja de per sí no sigui habitual, compta amb aquell ingredient afegit que li confereix un atractiu que situa el projecte en una altra dimensió encara més admirable. És el cas de dos estudiants de Blanes que aquest cap de setmana han arribat a Tànger per iniciar des d’aquí un itinerari de nou dies durant aquesta setmana pel desert del Marroc.
El recorregut el faran conduint un cotxe que té més de 20 anys d’antiguitat. I és que aquest, el fet que el seu vehicle sigui vintage, és un dels requisits del Ral·li tan especial en què participen, l’anomenat ‘UNIRAID’, organitzat aquest 2020 per 10è any consecutiu. Els dos joves són Joel Samper Enríquez, el pilot, i Juan Sánchez Torralba, el copilot. Conduiran un Renault del 1993, i tenen gairebé tants anys com el seu vehicle: 21 i 20 anys.
Són estudiants d’Enginyeria Mecànica, i serà la primera vegada que participaran plegats en una experiència d’aquestes característiques. Els agrada molt el món del motor i, gràcies a la col·laboració de diverses empreses i col·laboradors, han pogut aplicar els seus coneixements per aprofitar les peces d’un altre Renault 5 que anaven a desballestar. Aquest altre cotxe els ha servit, entre d’altres modificacions, per introduir una caixa de canvis de 5 marxes i conduir més relaxats, ja que originàriament el vehicle que conduiran tenia 4 marxes. També han millorat el radiador d´aigua fent-lo mes gran, suspensió mes alta, protectors de baixos, llums ledd, etc…
‘UNIRAID’ no és un ral·li ni una cursa de velocitat, és un viatge-aventura en què els participants han de completar un total de set etapes navegant amb un roadbook i superant diversos obstacles i proves que se’ls prepara. L’objectiu principal és lliurar 40 quilos de material solidari en diversos indrets d’arreu del desert, tot creuant el Marroc interior. Cada any es dissenya una ruta exclusiva per a la nova edició, i una condició indispensable per participar-hi és que cal ser estudiant, d’entre 18 i 28 anys.
40 Kg de material solidari recollit pels propis pilots
Amb aquests antecedents, cal tenir clar que es tracta d’un esdeveniment que es planteja com una mena de desafiament impossible, una gran aventura humana i solidària per a estudiants que tinguin esperit emprenedor, com és el cas d’en Joel i Juan. Tots dos formen el ‘Grillats Team’, i durant els darrers mesos han estat recollint el material solidari, així com la col·laboració d’establiments i empreses patrocinadores per poder participar a l’’UNIRAID’.
La organització del raid els facilita el transport del material solidari que han recollit des de l’inici del raid fins al poblat destinatari de l’ajuda, on cada equip farà el lliurament del seu propi material solidari. Quan se’n van assabentar de la possibilitat de poder participar en aquest Raid Solidari no van pensar-s’ho massa, i aviat s’hi van llençar de cap tot i que prèviament no havien participat en cap ral·li, i a més a més no coneixen el terreny.
El punt de partida és Tànger, i després hauran de creuar el Marroc per l’interior, travessant l’Atles en direcció al desert d’Erg Chebbi, on es farà entrega de material escolar i solidari a diversos pobles prèviament seleccionats per la organització. A continuació aniran a Marràqueix, on podran gaudir d’una jornada de turisme, i després tornaran a Tànger, final del recorregut. En total són 7 etapes que combinen conducció per carreteres de muntanya, pistes, sorra i dunes, dormint 3 nits en hotels, 4 en campaments instal·lats al mig del desert i 1 nit en bivac lliure envoltats de dunes.
Recolzament de l’Ajuntament de Blanes
Tot això no els fa pas por, estan molt il·lusionats de viure una experiència única i, si pot ser, tornar-la a repetir l’any vinent implicant la població blanenca. Precisament d’aquest darrer tema n’han parlat amb l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Jordi Urgell, abans d’emprendre la travessia. El què es vol fer de cara a l’any vinent, amb el suport i implicació de l’Ajuntament de Blanes, és organitzar una ‘Kedada’ on la ciutadania que vulgui pugui participar aportant material solidari.
El material que repartiran és principalment escolar, higiènic, menjar i roba, els 40 kg de requisit que posa la organització per aconseguir l’objectiu. Per poder emprendre aquesta aventura –tant per la cessió de material com per a temes logístics- han comptat amb la col·laboració i suport de: Samori Marcotran, Rètols Planas, Pneumàtics Rubén González, One Three Productions –autors del logotip de ‘GrillatsTeam’-, Herrería Antonio Belmonte, Bar La Sardana, Metal Ayats, Recuperauto Palafolls, Corti Bel i El Cafè de Palafolls.
Fotos: Ajuntament de Blanes