Avui es pot dir que Blanes ha saldat un deute històric que tenia amb una de les grans figures de la literatura catalana que ha contribuït a què el municipi on comença la Costa Brava hagi estat descrit en les seves creacions com mai no l’ha superat cap altre escriptor, tal com va declarar en el seu dia Josep Pla.
Es tracta de la Ruta Literària Joaquim Ruyra (1858-1939), un itinerari que en les darreres dècades ja s’ha fet a través de diverses iniciatives puntuals, però que ara ja es pot seguir de manera estable i continuada en el temps.
De fet, l’any 2003, amb motiu dels actes organitzats per l’Ajuntament de Blanes amb motiu del centenari de la publicació de la seva obra més emblemàtica, ‘Marines i Boscatges’, ja es va inaugurar la primera fita que havia d’anar seguida de posteriors enclavaments que configurarien una futura ruta. Malauradament, el projecte es va perdre en el temps, i avui encara en queda el seu vestigi a través de l’escultura que la senyalitzava, que encara resta dempeus al Passeig Pau Casals, i que configura el seu punt número 6 en l’actual ruta.
El president Quim Torra i l’alcalde han encapçalat l’acte inaugural
Aquest migdia s’ha saldat aquest deute amb la inauguració de la Ruta Literària Joaquim Ruyra, encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. L’acte ha tingut lloc precisament davant del Monument a Joaquim Ruyra, conegut popularment com ‘El Frare’, que constitueix el punt número 8 de la ruta, inaugurat l’any 1958 amb motiu del centenari del seu naixement.
A banda de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, l’acte també ha comptat amb diverses personalitats relacionades amb la figura de l’homenatjat: l’especialista en Joaquim Ruyra, Maria Lluïsa Julià; el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinars, així com el seu predecessor en el aquest càrrec i especialitzat en rutes literàries, Narcís Figueras; representants de la Revista Recvll; així com familiars de Ruyra, com ara Maria del Vilar Vià i Joaquim Burcet. També s’ha convidat a representants d’institucions que han autoritzat la instal·lació de la placa en els seus respectius edificis: Club de Vela, El Convent, la Llotja del Port.
Ruta Literària Joaquim Ruyra amb 18 punts senyalitzats
La Ruta Joaquim Ruyra que s’ha posat en marxa avui inclou 18 punts senyalitzats que ressegueixen alguns dels espais que van servir d’inspiració i que protagonitzen els seus relats breus, així com d’altres llocs relacionats amb la seva vida.
La major part estan situats al centre històric de la vila, començant pel seu punt de partida, a l’emblemàtica Roca de Sa Palomera, però també abasta d’altres indrets del terme municipal, acabant fora del nucli urbà, al Santuari del Vilar.
Els 18 llocs són : 1) Sa Palomera, 2) S’Auguer, 3) Can Creus (el seu domicili), 4) La Mar, 5) Els Americanos, 6) Els Banys, 7) Les Drassanes, 8) El Frare (el nom amb què es coneix l’escultura que corona el seu monument del Passeig de la Mestrança), 9) El Moll, 10) La punta de Santa Anna, 11) El Convent, 12) Sa Forcanera, 13) Pinya de Rosa, 14) Rambla de Joaquim Ruyra, 15) El Verdaguer de la prosa (situada al carrer que duu el nom de l’escriptor), 16) Sant Joan, 17) Cementiri (on està enterrat), i 18) El Vilar.
Un llibret explicatiu complementa la senyalització de la Ruta Literària
Aquesta és la segona Ruta Literària que es posa en marxa a Blanes, després que al 2013 es va dissenyar la Ruta Roberto Bolaño. Les dues rutes tenen el mateix tipus de disseny de senyalització que les identifiquen, i la única cosa que les distingeix és el seu color. La de l’escriptor d’origen xilè està identificada en color vermell, mentre que la de Joaquim Ruyra és de color verd.
Del total de 18 punts amb què compta, la Ruta Joaquim Ruyra té 12 plaques instal·lades en edificis, 4 arran de terra i 2 tòtems més destacats. Aquestes dues darreres senyalitzacions estan situades d’una banda a Can Creus, al domicili de l’escriptor, i de l’altra al Passeig de Mar, coincidint precisament amb una de les senyalitzacions de la Ruta Roberto Bolaño.
Per poder seguir la ruta tan sols cal tenir un llibret o un tríptic, un material físic al qual també es pot accedir on-line a la web del consistori. S’han editat 500 llibrets en català, a més a més de 1.000 tríptics en 4 idiomes: català, castellà, anglès i francès. L’Ajuntament de Blanes ha invertit prop de 10.000 € en la confecció de tot el material que configura tant la senyalització com el material complementari de la ruta: el disseny de la imatge, l’elaboració dels tòtems i les plaques –que inclouen fotografies i textos en els quatre idiomes-, així com les traduccions i el cost de la impressió.
L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, a través d’Aitor Roger i Toni Reyes, s’han encarregat de l’elaboració de tot el contingut històric i fotogràfic de la ruta, mentre que Promoció de la Ciutat ha coordinat l’elaboració del material. Per fer un primer tasteig de la recent inaugurada Ruta Literària –la senyalització s’ha instal·lat durant aquesta setmana-, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat aquesta tarda dues visites guiades gratuïtes. Totes dues visites ja tenen les places exhaurides.