Avui ha mort als 84 anys d’edat Anna Maria Barnés Fauria, una de les dones pioneres en el món de la fotografia a Blanes. Anna Maria Barnés, conjuntament amb la també fotògrafa blanenca Esperança Ros, són les primeres dones que es van endinsar en el món de la fotografia tant amateur com professional. Primer ho va fer Esperança Ros, durant els anys 40 del segle XX, i posteriorment Anna Maria Barnés, als anys 50.
Anna Maria Barnés Fauria va néixer l’any 1934 en una família de set fills que vivia al cèntric barri de Sa Carbonera. La seva mare va estar vuit anys malalta a l’hospital i va morir amb 48 anys, per això van haver de repartir els fills perquè en tinguessin cura d’altres famílies. Son pare treballava a la fàbrica tèxtil SAFA (actualment Nylstar), on Anna Maria Barnés també va treballar durant gairebé 20 anys, 7 dels quals de nit.
Feia tota classe de feines i, com que sabien que era fotògrafa, li encarregaven totes les tasques relacionades amb aquest àmbit. Abans, de ben petita, treballava al moll on anava a carregar camions a canvi de peix, i de vegades d’alguna pesseta. Des de sempre es va sentir atreta pel moll, que era la seva vida. Quan a Blanes es va promocionar el bàsquet femení ella va formar part activa de l’equip, i també va ser aficionada a la natació. Era molt valenta i sovint saltava des de la punta del moll.
Apassionada de la fotografia
La passió per la fotografia va néixer al mateix temps que l’amistat amb l’Esperança Ros. Durant més de quatre dècades, la seva vida va girar al voltant del món de la fotografia i dels Ros, que tenien una botiga de fotografia al cèntric Carrer Raval. El treball a Foto Ros no tan sols es limitava a fer sessions d’estudi i reportatges de batejos, comunions i casaments. Amb el què més gaudien les dues fotògrafes era amb la imatge creativa.
El tàndem Barnés-Ros va participar en nombrosos concursos de tot l’estat espanyol, aconseguint una bona col·lecció de premis, destacant els èxits assolits en les primeres edicions dels Premis Quillat que continua organitzant en l’actualitat l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC). El fons que va conservar és ingent, amb més de 31.700 imatges, que va cedir a l’Arxiu Municipal de Blanes.
Coincidint amb la Festa Major de l’any 2014, l’Ajuntament de Blanes va organitzar una exposició molt representativa de l’art que van crear les dues fotògrafes, presentada amb el títol: Anna M. Barnés i Esperança Ros: Apassionades per la fotografia. De fet, va ser un èxit de públic, ja que la van visitar més de 16.000 persones, que van poder gaudir d’una selecció de 250 imatges.
Els fons generats per dones són escassíssims als arxius. Les dones han estat poc o gens afavorides com a subjectes històrics, i per tant el seu rastre actiu és difícil de seguir a través dels documents. Amb la mort d’Anna Maria Barnés, col·laboradora activa de la secció d’imatges de l’Arxiu Municipal, és bo tornar a ressaltar el paper principal d’ambdues fotògrafs com a protagonistes en la història fotogràfica de la ciutat de Blanes al llarg de la segona meitat del s. XX.
I això tant des del seu vessant de fotografia documental com de fotografia creativa, fruit del treball al laboratori. L’estimació que Anna Maria Barnés sentia pel món de la fotografia es testimonia a través del bon estat en què es troben els treballs que composen el fons documental que va donar a l’Arxiu Municipal. Una bona mostra d’aquesta passió per la fotografia és una frase d’ella: “He passat la meitat de la meva vida a les fosques, dins del laboratori fotogràfic, però hi he disfrutat tant !”.