Blanes ha celebrat aquesta tarda de dijous, mitja hora abans que comencés el ple municipal, un nou acte inclòs dins la Quinzena per la Pau 2019: la lectura del Manifest per la Pau, que ha tingut lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial.
L’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, ha donat la benvinguda a l’acte, acompanyat de regidors i regidores del consistori.
Per la seva banda, David López, de l’Església Evangèlica que pertany a la Taula Interreligiosa de Blanes, ha fet la lectura del manifest. L’acte ha comptat amb la participació de representants de les diferents entitats que formen part de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, així com de les comunitats de la Taula Interreligiosa.
El manifest s’ha encetat recordant que des de fa 55 anys arreu del món, cada 30 de gener, les escoles celebren el Dia Escolar de la No Violència i la Pau. Aquesta jornada es va instaurar seguint la proposta del poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal, qui volia educar els seus alumnes en la concòrdia i la tolerància. El seu objectiu era començar a treballar la No Violència i la Pau amb les generacions futures utilitzant l’arma més poderosa al seu abast: l’educació.
Per això va escollir una data plena de simbolisme i capaç de transcendir fronteres: l’assassinat de Mahatma Gandhi perpetrat el 30 de gener de 1948 a Nova Delhi. El compromís de Llorenç Vidal és equiparable al d’un català també universal, Raimon Panikkar, de qui precisament tracta l’exposició que es pot veure aquests dies a la Biblioteca Comarcal, formant part del cicle de la Quinzena per la Pau.
La segona part del manifest ha quedat centrada precisament en recordar el seu pensament. Panikkar, de mare catalana i cristiana, i pare indi i hindú, va créixer nodrint-se de les dues cultures i, per extensió, de les dues religions. Per a ell no eren una expressió folklòrica, sinó maneres de pensar, de viure, de veure món. Una de les seves propostes més fermes és que l’únic i veritable camí cap a la pau no és altre que el profund reconeixement del dret i la diferència amb l’altre.
La seva filosofia, la seva recepta perquè el món visqui en pau apunta a viure passant necessàriament per un compromís ferm per la interculturalitat: “El fet és, i Panikkar en constituïa un exemple vivent, que tots som diferents i per tant no cal buscar cap unitat, sinó l’harmonia. No hem d’eliminar les diferències, ens hem d’obrir a l’altre, acceptar que l’altre també ens pot ensenyar coses sobre nosaltres mateixos, que l’altre també pot ser un mestre d’ensenyament”.
En aquest darrer sentit, el manifest s’ha tancat recordant l’essència d’aquesta jornada pacífica internacional: “Nosaltres mateixos, ciutadans adults en edat no escolar, continuant celebrant plegats cada 30 de gener el Dia de la Pau, no deixem de ser sinó escolars que ens obrim a l’altre i manifestem públicament el nostre compromís de cultivar el valor universal de la pau i garantir la felicitat de l’altre”.
Abans i després que es fes la lectura del manifest, l’acte s’ha completat comptant amb la participació dels joves intèrprets de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que han ofert en viu i en directe dues peces. Una d’elles ha estat Nessun Dorma, una ària de Turandot, òpera composta per Giacomo Puccini. L’altre tema ha estat tot un clàssic crossover modern, a camí entre l’opera i el pop italià; Con te partiró, que va popularitzar Andrea Boccelli a la dècada dels anys 90, escrita per Francesco Sartori i Lucio Quarantotto.
Fotos: Ajuntament de Blanes