El darrer cap de setmana de setembre, els dies 29 i 30, se celebrarà a Blanes la novena edició de la Fira d’Entitats, que organitza l’Ajuntament amb el suport de les entitats de la vila. Estarà en funcionament tots dos dies amb el mateix horari: des de les 11 del matí fins les 9 de la nit.
La darrera vegada que es va organitzar va ser al 2016, ja que des del 2009 es va establir una periodicitat biennal, és a dir: cada dos anys. Per presentar de manera formal els continguts i principals característiques que inclourà enguany la9a Fira d’Entitats, el vespre d’aquest passat dimecres es va fer un acte de presentació encapçalat per l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Mario Ros.
Enguany la fira ha doblat el nombre d’activitats que hi ha programades, més d’un centenar, pensades perquè puguin gaudir-ne gent de totes les edats i gustos. Pel que fa al nombre d’entitats, es manté respecte les anteriors edicions, amb una cinquantena de tota mena: culturals, esportives, socials i artístiques. En la línia de tots aquests darrers anys, la Fira d’Entitats estarà allotjada al Passeig Cortils i Vieta, en el tram comprès entre la Plaça Catalunya i el Carrer Ample.
Els estands estaran alineats d’esquena al mar, i el recinte firal ocupa uns 3.500 m2 del passeig. Hi ha fins a vuit espais d’activitats: a banda dels estands, que centren l’interès de l’esdeveniment; hi ha un escenari de 80 m2; una zona infantil amb entreteniments de diferent mena; una zona de tallers i manualitats per a totes les edats; un plató de TV; una pista esportiva; i l’únic espai que no forma part del recinte, la sala de plens situada a 50 metres de la fira.
Per a l’organització de la mostra, l’Ajuntament de Blanes ha destinat un pressupost de 14.400 euros, igual que en l’anterior edició del 2016. La major part del pressupost s’ha destinat al lloguer i muntatge dels estands, l’equipament de so i llum per a l’escenari, el lloguer de generadors de corrent i el servei de seguretat i control que hi haurà les nits de divendres i dissabte per vetllar pel material dipositat al recinte.
Més d’un centenar d’activitats
Al llarg de tot el cap de setmana tothom qui s’apropi a la fira podrà trobar activitats i entreteniments per complaure una gran varietat de gustos i edats. N’hi ha previstes més d’un centenar, protagonitzades per un reguitzell d’entitats. Així, hi haurà tallers d’arts plàstiques, maquillatge, globoflèxia, mini pàdel i tennis, bàsquet en cadira de rodes, pintura, maquillatge, confecció de punts de llibre, teràpia corporal, cuina, consulta de tarot, xerrades, massatges, i un llarg etcètera.
Un dels indrets que sense cap mena de dubte atraurà més l’atenció serà l’escenari de la fira d’entitats, on hi haurà 23 activitats diferents. Majoritàriament seran espectacles musicals i d’arts escèniques, però també altres continguts, com per exemple una acció reivindicativa d’Amnistia Internacional, o bé la fotografia de grup amb tots els participants com a original punt de partida inaugural el dissabte.
L’altra element destacat i novetat respecte l’anterior edició serà el plató de TV que estarà situat a l’extrem oposat de l’escenari. En aquest indret, un equip de professionals realitzarà diverses entrevistes a representants d’entitats que participen a la fira. Es tracta dels membres de l’Associació Cultural La Focal, qui també s’han encarregat d’una altra novetat: la realització d’un espot promocional.
Una mostra de la riquesa del teixit associatiu
La Fira d’Entitats va sorgir l’any 2004 per iniciativa d’un grup d’entitats juvenils amb l’objectiu de convocar associacions de diferents àmbits d’acció de la població que volguessin compartir idees i vivències a través d’una proposta de cap de setmana lúdica i cívica. Es tracta d’una trobada en què, a més a més de ser un punt d’exposició i informació de les entitats, s’intenta crear un vincle d’unió entre elles.
A l’hora, la fira és un aparador d’aquestes entitats envers la població en general, així com de cara als visitants que hi ha a la vila durant el cap de setmana. Per això, es fan el màxim nombre d’activitats possible, perquè cadascú trobi aquella associació que més l’hi escau i on es pugui sentir més còmode en base a les seves preferències. Tot plegat sense oblidar l’aspecte lúdic de poder gaudir d’actuacions i manifestacions escèniques.
Un altre aspecte interessant és que, per a la mateixa organització del seu contingut, s’ha creat un espai participatiu on les entitats són les úniques i absolutes protagonistes. Les decisions organitzatives es prenen a dos nivells: en la Comissió de Dinamització (on hi ha representants d’algunes entitats que s’encarreguen de la gestió i logística) i la Comissió de la Fira, on hi és representat tothom.