Després que el pregó i l’inici de l’Ensorra’t –a banda del primer dia de focs- van centrar principalment la primera jornada de la Festa Major de Santa Anna de Blanes, ahir diumenge el segon dia va ser encara més intens, amb activitats tradicionals i populars que van ser seguides per una gran quantitat de públic.
La inestabilitat meteorològica va ser especialment inoportuna quan s’havia de fer la cercavila dels Manaies Iuniores la tarda-vespre d’aquest passat diumenge. Mitja hora abans que havia de començar, la pluja ja començava a fer la guitza i, com que no amainava –fins i tot es van arribar a sentir un parell de trons-, finalment es va optar per suspendre la desfilada que havia de transcórrer pel centre de Blanes.
Correfoc de la Colla de Diables de Blanes
Tenint en compte que l’acte central de la Festa Major de Blanes és el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, no és d’estranyar que un altre dels plats forts festius en aquest municipi sigui una altra activitat on la pólvora és l’ingredient indispensable: el correfoc. Una vegada més, la Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes es va encarregar que aquest 2018 continués sent lluït i seguit per una autèntica gernació que els va seguir en tot el circuit.
A les 11 de la nit una sonora batuacada va arrossegar des de la Plaça Catalunya un bon grapat de públic que s’hi va anar afegint fins arribar al tradicional punt de partida. Sota l’Arc dels Copatrons, al Carrer Ample, es van arraulir els diables blanencs, que enguany han comptat amb el suport de les colles ‘Custus Ignis’ d’Olesa de Montserrat i ‘Pere Botero’, de Salt.
El Correfoc de Blanes va emprendre un recorregut pel centre de la vila que tot el públic –majoritàriament jove- ja coneix d’altres anys. Durant una hora i mitja l’esclat dels efectes pirotècnics complementats pel continuat so de la percussió dels tambors va fer vibrar la nit de diumenge, farcida a més a més pels habituals crits de No Passareu que cridaven els més agosarats mentre es plantaven davant dels diables.
L’espectacular correfoc va finalitzar a la Plaça de l’Església, on no es van poder acabar d’instal·lar tots els artefactes pirotècnics que estaven previstos, llevat dels que van fer renéixer entre la foscor el campanar del temple. El recinte s’aprofita per encendre-hi les bèsties, que van estar perseguint la gernació que encara tenia ganes de gresca. Un altre ingredient extra, que especialment aquests darrers anys ha anat en augment, és la corrua de fotògrafs que van estar cercant immortalitzar les flamarades dels bufadors de foc i els esclats d’efectes del les colles demoníaques. La pluja que havia caigut a la tarda-vespre va obligar als diables a no poder utilitzar alguns dels artefactes que s’havien previst utilitzar.
Actuacions dels Castellers ‘Els Maduixots’ i ‘Els Tirallongues’
Un dels ingredients d’arrel tradicional i popular que també es va poder gaudir al llarg del diumenge al matí van ser les diferents actuacions de la Colla de Castellers de l’Alt Maresme, ‘Els Maduixots’, que compta entre els seus membres amb una bona pila de blanencs i blanenques. Al matí van oferir un concert de gralles a càrrec dels grallers i tabalers, per emprendre tot seguit una cercavila pel centre fins arribar a la Plaça de la Verge Maria.
Allí van oferir una Diada Castellera acompanyats dels ‘Tirallongues’ de Manresa, amb l’aixecament de diverses torres humanes que van anar aixecant l’aplaudiment del nombrós públic congregat. Els Castellers de l’Alt Maresme, ‘Els Maduixots’ tornaran a actuar en la Festa Major de Blanes d’enguany el proper dijous a 2/4 de 9 de la nit, quan executaran un pilar caminant des del Carrer Nou fins les escales de l’Església.