Protecció Civil lliura al sector hoteler de Blanes material informatiu per prevenir accidents a les platges

Montserrat Font, Enric Portas i Josep Lluís Pouy

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha iniciat una campanya per sensibilitzar la població sobre els riscos de les platges i insistir en la necessitat d’observar unes mesures d’autoprotecció mínimes. La campanya s’ha presentat aquest matí a Barcelona i a Blanes, com a municipi turístic de referència al litoral gironí. La Cap del Servei de Gestió d’Emergències de la DGPC, Montse Font, i el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, Josep Lluís Pouy, han lliurat el material de campanya al president de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Enric Portas.

La DGPC reparteix aquests dies 10.000 pòsters i cartells que, sota els eslògans de A la platja les aparences enganyen i A la platja, posa-hi tots els sentits, pretenen cridar l’atenció dels usuaris de les platges catalanes sobre dos aspectes fonamentals per millorar la seguretat al litoral: el significat del color de les banderes (verd: bany lliure; groc: precaució; vermell: bany prohibit) i recordar el Telèfon 112 com a telèfon únic d’emergències, gratuït i al qual es pot trucar des de telèfons mòbils allà on hi hagi cobertura, encara que no sigui de l’operadora que hom té contractada.

Aquests dos aspectes a incidir (banderes i TF 112) són bàsics ja que hi ha molts usuaris de les platges catalanes que desconeixen el codi semafòric de les banderes perquè no són usuaris habituals de les platges o perquè provenen de països on no s’utilitza aquest sistema.

Tanmateix, el TF 112, tot i ser el comú a la Unió Europea, encara conviu a molts llocs amb d’altres telèfons d’emergències i convé recordar la seva existència als turistes i també a la població catalana. Igualment, hi ha banyistes que venen de països on el telèfon d’emergències és un altre.

Els 10.000 pòsters s’estan distribuint aquests dies en 70 municipis costaners de 12 comarques: a Ajuntaments, Consells comarcals, oficines d’informació turística, associacions hoteleres i de càmpings per a la seva difusió entre els associats i directament en establiments hotelers i a llocs de socors de Creu Roja i Associació Catalana d’Empreses de Vigilància Aquàtica. També es distribuirà als accessos a platges i en casals d’estiu, etc.

També s’editarà un fulletó tipus flyer amb les imatges i missatges de la campanya, incidint en el significat de les banderes i els diferents estats de la mar que representen i l’ús del TF 112. A banda, s’incidirà en aquests aspectes i d’altres a través de: la pàgina www.gencat.cat/interior/platges ; Vídeo viral per edició i Missatges twitter @emergenciescat

Grup de Treball de la Direcció General de Protecció Civil

Enguany, la DGPC, conjuntament amb tots els organismes implicats en la seguretat a les platges, ha treballat en un grup de treball, que ha dut a terme:

– Elaboració d’un llistat amb el mínim de mesures de seguretat recomanades a les platges
Preparació d’un projecte de decret, que reguli de forma integral la seguretat a les platges i que incorpori les mesures preventives anteriors Disseny i execució d’una campanya informativa destinada a la sensibilització de la població tant autòctona com turística.
– Disseny d’un sistema de centralització i tractament de la informació relativa a les incidències significatives, des del punt de vista de protecció civil, a les platges catalanes.
– Implantació d’un banner a la web de la DGPC i de Creu Roja on es recull l’estat de totes les platges amb vigilància (de Creu Roja i altres operadors).

Dispositiu Específic de Seguretat a les Platges

A nivell operatiu, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de la DGPC, ha creat un dispositiu específic sobre seguretat a platges, amb presència diària de personal del Sistema d’Emergències Mèdiques i Creu Roja, a banda d’operadors de Protecció Civil dedicats en exclusiva a fer seguiment de les incidències que es puguin presentar a les platges i per realitzar tasques de comunicació amb els cossos d’emergència quan calgui activar recursos.

S’han realitzat xerrades a totes les demarcacions a regidors i tècnics municipals de Protecció Civil, caps de policies locals, etc. sobre la campanya de sensibilització i sobre les eines de que disposen els Ajuntaments a través del CECAT.