Els ajuntaments de Blanes, Malgrat, Tordera i Palafolls ja han constituït formalment la Taula del Delta i la Baixa Tordera, un organisme que ha nascut amb l’objectiu de millorar la governança de la plana del Delta i el seu litoral.
La constitució formal va tenir lloc ahir al vespre, a la Sala d’Actes del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), en el decurs d’una intensa jornada de treball que va incloure diversos punts d’interès.
La Taula de Treball del Delta i la Baixa Tordera s’ha fixat com a fita la redacció d’un Pla d’Actuació Integral de recuperació del Delta de la Tordera, la Platja de S’Abanell de Blanes, així com la platja i la conca de la punta del riu. La iniciativa inclou que aquest pla proposi quines han de ser les accions que s’han de posar en marxa per retornar l’equilibri tant al delta com a les seves platges, així com que es coordinin les figures de planejament i protecció conjunta d’aquest espai natural.
Per poder constituir l’organisme, amb anterioritat s’han hagut d’aprovar els seus estatuts en cadascun dels plens municipals de les quatre poblacions implicades, és a dir, als Ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls. En aquest darrer sentit, durant l’acte d’ahir es va remarcar com a fet molt positiu que totes quatre aprovacions es van fer per majoria absoluta.
El Comitè d’Autoritats estarà format per representants dels quatre ajuntaments, designats a través dels respectius plens municipals. Després d’haver arribat a aquest punt, ara s’obrirà un breu parèntesi durant l’estiu per reprendre la feina de cara al setembre. Sobre la taula hi haurà com un dels punts a tractar donar-hi continuïtat a través del treball de tècnics i especialistes, dotar-ho financerament i altres consideracions, a través d’una Comissió d’Administracions Locals.
Presentació de les conclusions de la Comissió Científica de la Taula
Abans que es fes la constitució formal, el científic del CEAB Rafel Sardà es va encarregar de presentar les conclusions de la investigació que han efectuat els membres de la Comissió Científica. Sardà va remarcar que, en l’afany d’aconseguir les legítimes demandes del territori, el mateix territori ha oblidat que s’havia de mantenir la funcionalitat ecològica del delta per mantenir les activitats que s’hi fan.
L’estudi ha treballat els tres pilars bàsics de l’ecosistema del delta: l’aigua, el litoral i la biodiversitat. Entre les dades aportades per Sardà, es va explicar que l’amplada de la platja de s’Abanell de Blanes ha estat creixent durant els darrers 10 anys, mantenint-se estable particularment en els darrers dos anys, quan la mesura efectuada era de 31’91 metres. Respecte el tema de la biodiversitat, Rafel Sardà va elogiar particularment l’estudi efectuat per Javier Romera, que recull 148 hàbitats diferents identificats al delta, tant animals com vegetals, com per exemple la papallona reina, llúdrigues, la sageta negra, o bé una espècie particularment carismàtica: l’orquídia.
Finalment, Rafel Sardà va enumerar les propostes per millorar la funcionalitat ecològica del delta, entre les quals s’hi inclou enfortir el coneixement de base sobre les causes de l’erosió que pateixen les platges; localitzar el factor clau del desequilibri per restaurar el procés i fer el sistema resistent; establir accions de forma proactiva i planificada; o bé internalitzar els costos en decisions d’inversió.
Resultats del procés de participació del Projecte ISACC TorDelta
La sessió de treball va continuar després amb l’exposició dels resultats i conclusions del Procés de Participació del Projecte ISACC TorDelta, encapçalat per l’enginyera agrícola Annelies Broekman, del CREAF, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. Les sigles ISACC són l’acrònim que dóna nom al projecte: Implicant la Societat en l’Adaptació al Canvi Climàtic al Delta de la Tordera.
L’estudi que ha realitzat, previ a la redacció del Pla d’Actuació Integral, ha comptat amb un notable nombre de participants en els tres tallers realitzats. Hi ha hagut vuitantena de persones de diferents sectors en representació de l’ample ventall d’activitats i funcions en el territori, amb l’objectiu d’intentar involucrar el màxim nombre de persones possible. Annelies Broekman va plantejar estratègies i recomanacions en base al treball realitzat per fer una gestió integral de l’espai.
En total són nou: recuperar la qualitat i quantitat de l’aigua a la conca de la Tordera; recuperar la dinàmica geomorfològica del riu, les planes al·luvials i dels sistemes costaners; garantir la protecció de la biodiversitat; promoure models d’explotació del territori que siguin compatibles amb la preservació de l’espai natural que conforma el delta; incloure el canvi polític a la planificació de les actuacions al territori; disminuir el risc de desastres naturals; posar en valor la pagesia i el paper de l’agricultura al delta; l’educació i divulgació a la ciutadania com a eix transversal estratègic; i garantir una millor governança que permeti la participació de tothom, establint criteris i objectius compartits.
De fet, una mostra de la voluntat participativa amb què ha nascut des d’un bell principi la Taula del Delta i la Baixa Tordera és que la Sala d’Actes del CEAB on es va fer la constitució formal, va registrar una molt bona presència de públic. Es tractava d’alcaldes, regidors i regidores dels quatre ajuntaments implicats, així com representants dels diversos sectors d’activitats al territori: pagesia, hostaleria, científics, etc.
Fotos: Ajuntament de Blanes