Aquest mes de febrer han començat els treballs per obrir un nou accés al Camí de Ronda de Blanes en el tram de Cala Bona, que el prolonga i li dóna una sortida inèdita fins ara. Es tracta d’un camí inèdit, que el connecta per la seva banda sud, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimurtra situada al carrer de l’Ermita, que s’utilitza quan s’hi fan esdeveniments i activitats extraordinàries.
D’aquesta manera, quan estiguin enllestides les obres, hi haurà un accés extern per accedir a Cala Bona pel Camí de Ronda. Això és perquè, fins ara ,acabava amb una porta que barrava el pas, impossibilitant poder seguir-lo des de la cala. L’accés exterior era impossible, ja que el mur perimetral de pedra que voreja exteriorment tot el jardí ho feia del tot impossible.
Les obres significaran un cost de 166.390 euros, cofinançats al 50% per l’Ajuntament de Blanes i els ajuts dels Plans de Foment de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Direcció General de Turisme de la Generalitat. Compten amb un termini d’execució de cinc mesos, i s’han adjudicat a l’empresa Aglomerats Girona, que també ha tingut cura dels treballs a Cala Bona.
Respecte l’altra tram del Camí de Ronda que estava previst obrir abans de les festes de Nadal i que continua tancat al públic, s’ha hagut d’ajornar la intenció inicial que tenia l’Ajuntament de Blanes. El motiu ha estat una esllavissada en la part nord que requerirà una actuació d’emergència no prevista. Malgrat aquest entrebanc de darrera hora, l’objectiu segueix sent obrir-ho abans del proper estiu.
La tinent d’alcalde d’Urbanisme i Obra Pública, Pepa Celaya, s’ha mostrat satisfeta per l’inici dels treballs del nou tram: «Un dels objectius d’aquest equip de govern és recuperar camins de ronda o obrir-ne de nous. En aquest cas hem obert un nou tram en un espai paradisíac, que connecta el Carrer de l’Ermita amb el penya-segat d’Es Viver, amb unes vistes increïbles i inèdites per al públic en general. Al mateix temps que brindem la possibilitat de conèixer un tram de la costa més brava, facilitem un nou accés a la Cala Sant Francesc per un indret que escurça temps, perquè és més directe».
Un traçat que inclou un mirador
El nou tram, inèdit fins ara pel que fa a l’accés de públic en general, mesura uns 100 metres d’allargada, i per accedir-hi es farà una rampa d’accés paral·lela al carrer per salvar el desnivell que hi ha des del Carrer Ermita, amb poca pendent per donar majors facilitats. L’amplada del camí, en general, és d’uns 3 metres, si bé hi ha trams en què és més estret.
Aquesta diferència rau en què l’arquitecte que ha tingut cura del disseny del projecte i que du la direcció d’obra -Xavier Cayuela, de K + Q Arquitectura-, ha preferit fer un traçat sinuós, jugant amb la idea de reproduir la forma de les ones, simular les seves pujades i baixades. A l’extrem del camí que dóna al mar s’hi farà un mirador obert a la mar Mediterrània, amb un banc de fusta per poder contemplar la magnífica vista de manera més còmoda.
Si es mira el nou camí tenint la mar de front, transcorre amb el Jardí Botànic a la dreta, mentre que a l’esquerra està delimitat per finques particulars. La sinuositat de les onades, amb ondulacions més grans i més petites, també es vol reproduir a la part superior de la separació que es construirà al costat que dóna al jardí.
La tanca estarà feta a base de pals de fusta rodons amb diferents alçades, per simular la forma d’una onada, clavats sobre un muret baix. Per reforçar aquest efecte, en alguns trams s’hi instal·laran xapes d’acer de corten curvades a la part superior. Pel que fa a la banda que dóna a finques particulars, només s’actuarà en aquelles parts on sigui menester fer un arranjament.
En tot cas, els acabats que es faran al camí tindran la mateixa fesomia que presenta el terra de Cala Bona, amb peces de ceràmica de color sorra, per harmonitzar tot l’entorn. Al costat del mirador obert al mar, també s’arranjarà l’actual accés que estava barrat al públic, i que connecta amb el Camí de Ronda. El què es vol aconseguir amb tots aquests petits detalls és que, qui hi accedeixi, no tingui la sensació de túnel, sinó d’un accés que transcorre enmig de la natura.
Actuació respectuosa amb el medi ambient
Actualment s’està fent el buidatge i aportació de terres per intentar recuperar els desnivells originals, dibuixant el futur traçat que tindrà. L’objectiu que ha menat tirar endavant aquest projecte des de l’Ajuntament de Blanes ha estat no produir alteracions a la topografia actual per no haver de fer grans moviments de terres.
Per això, malgrat la desbrossada inicial que s’ha hagut de fer en tot el recorregut, s’està respectant al màxim la vegetació que ja hi havia, sobretot les que es considerin d’interès tant les unitats arbòries com arbustives. S’estan conservant exemplars d’eucaliptus, pi blanc, alzina, surera i xiprers, sobretot en el tram del mirador, protegint-los per no malmetre’ls i efectuar l’obra en condicions. També s’està trasplantant la vegetació existent com ara palmeres, oliveres i plantes arbustives i/o aromàtiques, en coordinació amb la direcció del Jardí Botànic.
Fotos: Ajuntament de Blanes