Inaugurada a Blanes l’escultura «Treball de Formigues» de J. Cerón

 

D’origen colombià, Julián Cerón té un lligam amb Blanes des de fa uns quants anys com a responsable d’una parada a la Fira d’Artesania del passeig de la Marina. Ja fa temps que tenia el propòsit de fer a mida gegant una de les peces més característiques que ven a la seva parada: aquesta formiga.

 

Està situada al Passeig de Mar

La que està instal·lada al passeig de Mar -que té una rèplica a la ciutat d’orígen del seu autor, Santiago de Cali, a Colòmbia-, medeix 2’50 m x 2’20 m x 4’30 m i pesa més d’una tona, ja que està feta d’acer al carbó.

Tal i com explica Julián Cerón, el més laboriós és la seva creació -una tècnica que té patentada-, per poder donar forma a aquesta espècie de fil continuat. Per confeccionar l’escultura, han fet falta 33 barres de 6 m d’allargada i 2’5 cm de diàmetre que s’han anat soldant una a una. En total, gairebè 200 metres

Per donar-li forma es va haver d’invertir un mes i mig de feina i va fer falta la col·laboració desinteressada de molts amics que ajudaven en el difícil i complicat procés de creació d’un material tan especial. Precisament per aquest fet, l’escultura du per nom Treball de Formigues, perquè ha estat l’esforç d’un gran nombre de persones el què ha fet possible que hagi acabat sent una realitat.

Estè feta amb acer al carbó

Bona part d’aquests amics no es van voler perdre la ocasió de compartir amb l’autor la jornada festiva que va significar diumenge passat la inauguració de l’escultura. Per poder gaudir-la a Blanes, l’Ajuntament ha formalitzat un conveni de cessió en dipòsit amb l’autor de dos anys de duració. Això ha permès que, com dèiem, la peça es pugui exhibir públicament a la seva ubicació, la zona verda de darrere el banc dels músics.

Segons la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, quan l’artista s’hi va adreçar per explicar-los el projecte que tenia, de seguida li va semblar molt bona idea. El problema era que econòmicament l’Ajuntament de Blanes no podia prendre el compromís ni de col·laborar econòmicament per ajudar en la seva creació, ni d’adquirir-la un cop estigués acabada, per això la solució ha estat arribar a aquest conveni. Un cop hagin passat aquests dos primers anys, l’ajuntament tindrà el dret de tempteig sobre la peça en cas que l’autor la vulgui vendre.

Exposició a la Sala García Tornel

L’exposició a la Sala García Tornel es pot visitar fins l’1 de juliol

La presentació en públic de l’escultura es completa aquests dies amb una exposició que s’allotja a la sala municipal García Tornel del carrer Ample, una exposició que també es va inaugurar oficialment aquest passat diumenge. A l’exposició hi ha tres parts diferenciades. La primera està dedicada a l’artista i s’inclouen detalls com, per exemple, que una reproducció de la seva característica formiga forma part del programa El Hormiguero que presenta Pablo Motos a Antena 3 TV.

A la segona part de l’exposició hi ha un petit taller perquè el públic vegi com treballa Julián Cerón a l’hora de realitzar les formigues i altres peces pròpies de la seva creació. I, finalment, a la tercera part de l’exposició, es proposa una mena de joc als visitants: Buscant Juli-ants, que juga amb el fet que ants, en anglès, vol dir formiga.

Completen l’exposició les projeccions alternades de dos vídeos amb una duració aproximada de 5 i 7 minuts sobre el procés de creació que ha tingut l’escultura Treball de Formigues de Blanes. Els dos vídeos han estat creats pel blanenc Hugo Martínez.

L’exposició Treball de Formigues es pot visitar de dilluns a divendres, des de les 11 del matí fins la 1 del migdia i des de les 6 de la tarda fins les 9 de la nit fins l’1 de juliol.