La trobada l’han organitzat el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat
Ha comptat amb la participació de tècnics de P.C. dels municipis gironins per unificar criteris sobre la gestió de la informació a les platges de la demarcació.
L’objectiu era poder oferir una visió unificada de la informació bàsica de les platges del litoral català –estat, color de la bandera, meduses i suport al bany- i establir un procediment per a la gestió global de la informació bàsica de tots els municipis de Catalunya de cara a la temporada d’estiu del 2012.
Han participat tècnics de Protecció Civil d’una vintena de municipis gironins a la trobada que s’ha fet avui a Blanes per centralitzar l’àmbit de la demarcació gironina, organitzada per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat amb el suport del Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes.
L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, s’ha encarregat de donar la benvinguda a tots els participants, i ha destacat la importància que es puguin coordinar els dispositius de salvament i socorrisme de les platges per millorar el servei al ciutadà. En aquest sentit, també ha recordat que a Blanes aquest servei es fa amb una contractació directa de l’Ajuntament de Blanes.Josep Marigó ha destacat: «S’ha triat Blanes perquè el dispositiu local està molt integrat al què és una seguretat completa de la platja, no només per temes de socorrisme, sinó també per fer una tasca preventiva des dels punts de vigilància en coordinació amb la Policia Local, pel que fa al control de petits delictes i furts».
En el seu parlament de benvinguda, el subdirector general d’Operacions en Protecció Civil de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha recordat que la unificació de criteris és un procés que es va encetar l’any 2010. Des de llavors, s’ha iniciat un treball amb els municipis competents per veure com estaven preparats per fer front a una gestió complexa i que, en base a la respectiva experiència, ja tenen molt pautada.
De cara a la preparació de la temporada de platges d’aquest 2012, des de l’estiu de l’any passat ja es van començar a fer reunions tècniques i grups de treball per encetar una via de coordinació i treballar mesures mínimes de seguretat a les platges de cara al futur. Del què es tracta és de consensuar quins elements mínims de seguretat s’han d’implantar als municipis tenint en compte la heterogeneïtat que hi ha i les restriccions econòmiques del moment per garantir uns mínims de seguretat.
Sergio Delgado ha explicat: «Una línia que ja volem aplicar aquest estiu és la coordinació de la informació global dels 90 i escaig municipis costaners catalans perquè hi hagi una informació única de cara al ciutadà». En definitiva, es tracta d’anar guanyant en sensibilització de cara a la població envers el codi de banderes. Sobre aquest tema el subdirector general d’Operacions en Protecció Civil remarca: “Cal que el ciutadà entengui què signifiquen i que apliqui aquest codi. És a dir: bandera vermella, prohibit el bany; bandera groga, precaució i bandera verda, bany lliure».La centralització d’aquesta informació es farà des del CECAT (Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya) per facilitar les tasques de coordinació supramunicipal en cas d’emergència.
Un cop les dades quedin registrades, estaran disponibles de manera immediata a la web de Protecció Civil de la Generalitat, on s’informarà del color de les banderes de tots els municipis del litoral català; www.gencat.cat/emergencies.
Aquesta informació es difondrà diàriament de manera actualitzada a través del canal 3/24 de Televisió de Catalunya permanentment durant els mesos d’estiu. Igualment, el Gabinet de Premsa de Protecció Civil de la Generalitat en farà difusió a través del Twiter @emergenciescat i distribuirà la informació, entre d’altres, a la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.
Paral.lelament, des de cada ajuntament també s’utilitzaran els mitjans al seu abast per difondre aquesta informació.