La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal va allotjar ahir la presentació de la 18a Campanya del Voluntariat per la Llengua de Blanes. Organitzada per l’Ajuntament a través de l’Oficina de Català, aquesta edició comptarà amb la participació de 49 persones, distribuïdes en 20 parelles i 3 trios: 24 voluntaris i 25 aprenents de català.
L’experiència es va començar a dur a terme a Blanes de manera continuada des de fa 14 anys, durant els quals hi ha participat més de 3.000 persones que s’han mobilitzat per mantenir viu l’idioma. Arreu de Catalunya la xifra de voluntaris i voluntàries per la llengua és actualment de més de 100.000, amb l’objectiu comú a Blanes i arreu del país d’estendre l’ús social del català.
Tal com explica la directora de l’Oficina de Català, Elisa Sola, es tracta d’una iniciativa de la societat civil i, segurament per aquest mateix motiu, té tanta força i continua ben viva. En la 18a edició que s’ha posat en marxa aquesta setmana a Blanes, i que s’allargarà fins el proper mes de febrer, participen majoritàriament ciutadans d’origen sudamericà, així com ciutadans procedents de Rússia i el Marroc, entre d’altres.
Activitats de les parelles lingüístiques
La Campanya del Voluntariat per la Llengua no tan sols beneficia els participants perquè millora la fluïdesa en la parla dels aprenents, també significa tot un altre ventall d’avantatges, ja que contribueix a la integració i la cohesió socials. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre, i no pas com a signe de mala educació.
Com és habitual, l’Oficina de Català s’encarrega d’organitzar diverses activitats dinamitzadores perquè hi participin les parelles lingüístiques, com un incentiu més per promoure l’experiència. Aquesta mateixa setmana tindrà lloc la primera, amb la visita guiada que es farà el 24 de novembre, a l’antiga Presó Model de Barcelona.
Una altra activitat s’ha preparat de cara al 14 de desembre, quan es convida a participar a les parelles lingüístiques i a tot el públic en general perquè assisteixi a una de les sessions de Lletres i Mots que es fan periòdicament a la Biblioteca Comarcal. En aquesta ocasió, es presentarà el llibre La dona que somniava mariatxis, i anirà a càrrec de la seva autora, Assumpta Mercader, actriu, escriptora i titellaire. La sessió de Lletres i Mots del 14 de desembre tindrà lloc a les 7 de la tarda.
D’altra banda, de l’1 al 30 de desembre tothom qui vulgui pot participar en l’experiència Apadrina una Paraula. Consisteix en escriure la paraula que més ens agradi i penjar-la en els arbres de Nadal que la ciutadania de Blanes trobarà a l’Ajuntament, Casa de la Cultura, biblioteca, teatre, centre cívic, etc.
Avantatges del carnet
Per últim, cal recordar tot el seguit d’avantatges que significa tenir el carnet de Voluntari/Voluntària per la Llengua. Així, al Teatre de Blanes hi ha un 25% de descompte comprant dues entrades; entrades 2 x 1 al Jardí Botànic Marimurtra; 10% de descompte en algunes cafeteries de la vila; i la possibilitat d’anar a veure les pel·lícules en català o doblades al català als cinemes Ocine de Blanes de dilluns a diumenge al preu del dia de l’espectador, i amb un acompanyant. També es compta amb el suport de l’Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC).