Aquest divendres al matí s’ha fet una reunió de treball a l’Ajuntament de Blanes per tractar sobre el futur de la històrica factoria Nylstar, coneguda popularment en aquesta població com l’antiga SAFA. Des de Blanes s’ha demanat a la Generalitat participar en el Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya perquè Nylstar pugui desenvolupar projectes de futur que garanteixin la seva continuïtat.
Després de la trobada, que s’ha allargat gairebé dues hores, les diferents parts que han participat l’han valorat positivament, en major o menor mesura, depenent dels respectius punts de vista. En general, però, s’ha considerat molt fructífera, arribant-se a diversos compromisos. Al mateix temps, s’han emplaçat per a una propera reunió que tindrà lloc com a màxim en dos mesos, i que aplegarà de nou representants de l’administració pública i de la factoria: l’Ajuntament de Blanes, i Generalitat de Catalunya, així com direcció i la part social de Nylstar, encapçalada pel Comitè d’Empresa, així com representants sindicals.
Projectes de futur de l’empresa Nylstar
Una de les qüestions que s’ha considerat més positiva és que finalment l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) afectarà a entre 10 i 15 persones, segons fons d’UGT. Es tracta majoritàriament de personal de més de 61 anys a qui l’empresa donarà facilitats perquè accedeixin a una jubilació anticipada.
D’altra banda, Nylstar ha presentat un projecte industrial basat en tres principals millores: una texturadora per a poder reduir costos, un laboratori de color i una central de cogeneració per garantir el subministrament elèctric propi i no dependre’n d’extern. Quan s’hagin acabat d’ultimar tots els detalls, des de la direcció de la factoria es presentarà aquest projecte quantificat econòmicament, i s’ha avançat que es comptarà amb el recolzament de la Direcció General d’Indústria de la Generalitat perquè hi hagi el finançament necessari a través de l’ICF, l’Institut Català de Finances.
Per últim, però no menys important, també s’ha tractat abastament sobre els 135.000 m2 de terrenys 100% industrial de què disposa Nylstar. L’objectiu seria poder ubicar-hi qualsevol tipus d’indústria –preferiblement tèxtil-, mitjançant la reforma de les naus existents. En el cas que calgués fer noves edificacions, el Pla de Millora Urbana per construir-hi noves naus s’aprovaria mitjançant acord del plenari de l’Ajuntament de Blanes.
En aquest darrer sentit l’alcalde, Miquel Lupiáñez, ha remarcat la necessitat de seguir treballant sumant esforços des de totes les parts implicades, reiterant el compromís de l’Ajuntament de Blanes d’apostar en aquest projecte que ha de garantir el futur econòmic i social de l’empresa. Per això, es confia en què l’ús dels espais industrials serviran per donar major estabilitat.
Una altra qüestió que s’ha tractat és el compromís de la direcció de l’empresa que, en funció dels plans de futur que s’ha proposat endegar, es concreti quina mà d’obra específica necessitarà, comptant sempre amb l’actual plantilla. Per això, s’establiran Plans de Formació per reconvertir el personal que es necessiti i adaptar-lo a les noves necessitats. Es tractaria, en definitiva, de formar i reciclar el capital humà existent que faci falta per afrontar els nous projectes, mentre la resta continua en les seves actuals funcions.
Representants de totes les parts implicades
En la trobada han participat l’alcalde de Blanes i la regidora de Promoció de la Ciutat, Miguel Lupiáñez i Dafne Galvany respectivament. En representació de la Generalitat han assistit Marta Casacuberta, directora de Serveis Territorials de Treballs, Afers Socials i Famílies a Girona; Jordi Carbonell, sots-director general d’Indústria; i de Relacions Laborals i Qualitat de Treball Enric Vinaixa i Àngels Cuadrada, director general i subdirectora respectivament.
Per part de la factoria blanenca han assistit representants de la direcció i del comitè d’empresa. D’una banda, el gerent de Nylstar, Ivan Castillo, i la directora jurídica del grup PRAEDIUM -al qual pertany la factoria-, Marisa Terra. I de l’altra, el president i un representant del Comitè d’Empresa, Juanjo Rodríguez i Pedro Charles respectivament. També han assistit diversos representants sindicals: Xavier Casas, secretari general de la UGT a comarques gironines; Jesús Ribera, secretari de Política Industrial de la Federació d’Indústria de CCOO; Jordi Garrido, advocat de la UGT, i Gabriel Tejada, assessor de la UGT, entre d’altres.
Aquesta trobada l’ha promogut l’Ajuntament de Blanes amb l’objectiu de poder garantir la continuïtat de l’empresa, un pla de viabilitat que també pugui assegurar que el màxim nombre del personal hi segueix treballant. Abans de l’estiu van haver-hi reunions entre diferents representants de les administracions públiques, direcció i comitè d’empresa de Nylstar. Ja llavors, des de l’Ajuntament de Blanes es va avançar que totes les parts s’havien emplaçat per trobar-se de nou passat l’estiu, quan ja es podrà conèixer millor quin és el futur més immediat de la Nylstar.
Fotos: Ajuntament de Blanes