El matí d’aquest dimecres ha tingut lloc a la platja de l’entorn de la Roca de Sa Palomera la primera neteja del fons marí, una experiència que a partir d’ara es farà amb caràcter anual.
L’objectiu és la preservació del medi ambient d’aquest racó de Blanes des d’on es llencen els focs d’artifici, un dels indrets més visitats del municipi no tan sols per la seva bellesa natural, sinó també perquè és aquí on comença el territori de la Costa Brava.
Precisament el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici d’aquest 2017 ja ha inclòs entre les seves principals novetats la utilització de material biodegradable pels efectes que exploten a la mar, els anomenats focs aquàtics. Seguint en aquesta mateixa línia, avui s’ha fet la neteja del fons marí després que al llarg dels darrers anys se n’havien encarregat entitats mediambientals.
Una trentena de voluntaris
L’activitat d’avui l’han coorganitzat el Servei de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes i la ONG internacional Sea Shepherd, comptant amb l’indispensable suport del Club d’Escafandrisme Mola Mola i del Centre de Busseig Blanes SUB. Han participat una trentena de persones: bussejadors i bussejadores que s’han capbussat a la recerca de residus subaquàtics, així com voluntaris i voluntàries que els han ajudat en la tasca de transportar el material recollit i en classificar-lo.
Totes les persones han treballat com a voluntaris i voluntàries per contribuir a netejar el fons marí. L’objectiu prioritari no tan sols ha estat recollir el material que ha quedat dipositat al mar després dels cinc dies del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, sinó també conscienciar i sensibilitzar la ciutadania que el mar no és una immensa paperera on llençar-hi de tot. L’ús indegut d’aquest patrimoni universal fa que arribin a la mar residus que no són gens biodegradables.
Durant la primera part de la jornada els bussejadors i bussejadores s’han capbussat per fer la neteja i posteriorment les deixalles s’han anat traslladant a la platja per destriar-lo. A mesura que s’anava acumulant el material, també s’anava classificant i destriant perquè posteriorment es pogués traslladar a la Deixalleria Municipal per al seu posterior reciclatge.
Segons el tinent d’alcalde d’Enginyeria i Medi Ambient, Juanjo Navarro, l’experiència que s’ha fet avui ha servit per tancar un cicle: “Ha estat una manera prou simbòlica de cloure el cicle del concurs de focs. Primer amb la novetat que el material utilitzat en els focs aquàtics ha estat biodegradable, i ara amb aquesta neteja que hem pogut fer amb l’ajut dels voluntaris i voluntàries”. Juanjo Navarro també ha remarcat: “És un orgull comprovar que hi ha tanta gent conscienciada pel medi ambient, però alhora des de l’Ajuntament també tenim clar que hem de seguir picant pedra”.
Per la seva banda Txell Pérez, coordinadora a Catalunya de Sea Shepherd, també ha coincidit en valorar l’experiència de manera molt positiva: “Ha estat una bona oportunitat per poder informar sobre les activitats de caràcter mediambiental que també fem a la nostra entitat”. També ha remarcat un altre aspecte important:“Com a bussejadora us puc dir que cal que fem un crit d’atenció respecte les compreses, els cotonets per a les orelles, i les tovalloletes que la gent tira pel lavabo. Haurien de tenir més clar que tot això acaba a la nostra cadena alimentària després que la fauna marina ho confon amb menjar”.
Respecte els residus del concurs de focs, la coordinadora a Catalunya de la ONG, que també és membre del Club d’Escafandrisme Mola Mola, ha explicat que s’ha notat força que enguany el material és biodegradable. En relació a anteriors ocasions en què Txell Pérez i la resta de submarinistes havien participat en neteges subaquàtiques en aquest mateix indret han pogut comprovar que les carcasses i els efectes pirotècnics estaven esmicolats.
30,4 Kg de material recollit
En total, s’han recollit 30,4 kg de petits residus, majoritàriament plàstics seguits per objectes de paper o cartró, llaunes i diferents metalls, tovalloletes d’un sol ús i altres productes que ben poc tenen a veure ni amb el concurs de focs ni amb els típics objectes que es poden trobar en una platja. Des de l’organització s’ha valorat molt positivament la feina feta, sobretot perquè avui al haver temporal la mar estava molt remoguda i dificultava força la visibilitat sota el mar. Malgrat aquesta circumstància, com sol passar en aquest tipus d’activitats bussejadors i voluntaris s’han sorprès per la gran varietat de material insòlit que s’amaga al fons marí.
Si dos dels clàssics solen ser els carrets d’alumini per fer la compra als supermercats i les urnes funeràries, un altre animal marí inanimat prou comú són les bateries d’embarcacions, ploms de pescar, ombrel·les per anar a la platja o fins i tot pneumàtics i trossos de vaixells. Avui l’objecte més estrambòtic que s’ha rescatat del fons del mar ha estat el passaport d’un jove holandès que s’ha endut un dels bussejadors que treballa com a Mosso d’Esquadra per fer-lo arribar al seu propietari.
L’activitat s’ha completat amb una paradeta informativa que s’ha instal·lat sota una carpa, a l’entrada d’accés a la platja on també hi havia els recipients on s’ha anat dipositant i destriant el material recollit. Val a dir que un altre tipus de classificació de material han estat els animalons que s’amaguen dins del material, que també es rescaten i es tornen a la mar a través d’un recipient amb aigua.
Fotos: Ajuntament de Blanes