La tarda d’aquest divendres s’ha inaugurat una exposició que interessarà tant als amants de les mostres històriques i retrospectives com als qui els agrada conèixer el perquè dels fenòmens a través de la ciència. Es tracta de l’habitual mostra que sol organitzar cada estiu l’Arxiu Municipal de Blanes coincidint amb la Festa Major de Santa Anna, aquesta vegada per donar a conèixer un interessant treball conjunt amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) sobre un tema actual i polèmic que desperta curiositat a tothom.
Presentada sota el títol La Platja de Blanes i el Delta de la Tordera: passat, present i futur, l’exposició, que es podrà visitar fins el 12 d’agosto a la sala Maria Luisa García-Tornel i Casa Oms, es basa en dos estudis inèdits. Un d’ells tracta sobre l’evolució històrica de la platja de Blanes des de l’època medieval fins el segle XX. L’altre ha estat desenvolupat pel Grup de Recerca de Sistemes Socioecològics en Ambients Marins i Costaners del CEAB-CSIC en el qual es presenta la situació actual del Delta de la Tordera i les seves platges i es fan prediccions del seu futur a curt, mig i llarg termini, a més de proposar possibles solucions per a una correcta gestió integrada.
La platja i el desenvolupament socioeconòmic
L’exposició pretén donar una visió general del què és i ha estat la platja de Blanes al llarg del temps, abastant geogràficament tota la franja marítima que va des del port pesquer fins a la desembocadura de la Tordera. Ara bé, sense renunciar a fer propostes de millora i projeccions sobre quin pot ser el futur d’aquest territori, molt desitjat i explotat, i com a conseqüència, molts cops maltractat per l’acció de l’home. Això també denota com el passat, el present i el futur de Blanes va estar, està i seguirà estant lligat a la seva façana marítima, amb base en el comerç, la indústria i el turisme.
Històricament, aquí i arreu del món, la platja és la zona d’interacció entre el medi marí i el medi terrestre i sempre ha estat un espai que ha ocupat un lloc molt important per a la vida i les activitats de les societats que s’han establert al seu voltant. Les platges tenen una forta rellevància des el punt de vista social i econòmic i la indústria turística, que es va desenvolupar ràpidament a partir de la dècada dels anys 60, hi ha establert lligams indiscutibles. Per altra banda, les indústries extractives i la falta de gestió i coneixement d’aquests ecosistemes han fet entrar els deltes i platges en un conflicte permanent des del punt de vista ambiental i ecològic.
A través de la visita a la mostra s’hi poden trobar desenvolupats aspectes com la significació de la platja per Blanes, l’ocupació de la zona costanera marítima d’antic règim com la blanenca o bé els usos i costums propis de l’espai fins a la transformació dels gèneres de vida tradicionals al llarg del segle XX. Al mateix temps, també s’hi expliquen els conceptes de platja des de la vessant purament geològica, des de la més socioecològica i des del Sistema de Gestió Integrada de la Costa que s’impulsa actualment des de la Unió Europea.
Evolució recent de la platja de Blanes i el delta de la Tordera
Un dels aspectes més interessants pel gran públic i que també es recull a l’exposició és l’evolució històrica recent que han experimentat la platja del municipi de Blanes i el delta de la Tordera. L’estudi a partir del qual s’ha desenvolupat la mostra és l’anàlisi realitzat sobre l’estat actual de la zona i el plantejament de propostes de futur que ens aquests moments s’està duent a terme al CEAB-CSIC. Aquest treball s’està elaborant en el marc d’una tesis doctoral que busca comparar l’estat actual respecte dels anteriors, d’aquí que comencés la col·laboració amb l’Arxiu Municipal per tenir accés a fotografies antigues de la zona.
En aquest darrer sentit, les propostes plantejades deixen veure amb claredat que la solució passa per la implicació de les administracions i institucions on la participació ciutadana també serà clau perquè puguin o no ser una realitat Per últim, un altre aspecte molt atractiu que el visitant podrà veure durant el recorregut és el make in off de l’exposició, és a dir que coneixerà a través de quines tècniques científiques s’han realitzat els diferents estudis de la franja costanera de Blanes i el delta de la Tordera.
La visita de l’exposició es complementa amb un catàleg que recull els punts més destacats de la mateixa, publicat conjuntament pel CEAB-CSIC i l’Ajuntament de Blanes, i que recopila de forma àmplia la recerca que s’ha dut a terme sobre el tema. Pel que fa a la mostra La Platja de Blanes i el Delta de la Tordera: passat, present i futur, es podrà visitar a la Sala Municipal d’Exposicions Maria Luisa García-Tornel i Casa Oms fins el proper 12 d’agost. Estarà oberta de dilluns a diumenge amb un horari que pels matins serà de 11 a 13 h i per les tardes de 18 a 21 h.
La inauguració l’han presidit l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del primer tinent d’alcalde de Cultura, Festes i Arxiu, Quim Torrecillas, així com del director del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Emili O. Casamayor, i el cap del grup de recerca de Sistemes Socioecològics, Rafael Sardà. Els han acompanyat regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, membres del CEAB-CSIC i l’arxiver municipal, Toni Reyes.
Fotos: Ajuntament de Blanes