Poder conèixer els orígens de les botigues més antigues de Blanes i tots els detalls a l’entorn de les respectives històries que superen el segle de vida o els 50 anys de trajectòria. Aquest ha estat l’objectiu de les visites guiades que es van fer ahora Blanes.
El tècnic de l’Arxiu Municipal i historiador blanenc Aitor Roger, una de les persones que coneix millor aquest i d’altres temes de la vila, s’ha encarregat d’acompanyar els participants en aquest passeig comercial. Una cinquantena de persones han participat en les visites guiades, que s’encetaven com a punt de trobada a l’Oficina de Turisme. S’han fet quatre sessions, al matí i a la tarda, per facilitar a tots els qui hi estaven interessats en assistir-hi que poguessin fer-ho.
Al llarg de la passejada s’han visitat 17 establiments, així com diversos racons del municipi caracteritzats per haver allotjat una intensa vida comercial, com per exemple el Passeig de Dintre, on hi ha el Mercat de Fruites i Verdures –conegut a Blanes com La Plaça-, o bé la Plaça Verge Maria, on durant molt anys es va allotjar la Plaça del Peix, en el porxo on ara hi ha la terrassa d’un bar.
Curiosament, el recorregut ha començat i acabat en una farmàcia, totes dues centenàries. La visita guiada ha finalitzat a la Sala Casa Oms on s’allotja l’exposició que emmarcava l’experiència. En aquest indret els participants han pogut degustar alguns dels productes que han pogut veure exposats en els respectius locals –les cireres de Can Borràs i la botifarra blanca i negra de Can Burguet-, acompanyat de Cava Laviret, que es fabrica a Blanes.
Història del comerç blanenc
L’experiència ha posat punt i final a l’exposició Botigues Centenàries i altres establiments amb història, que s’ha allotjat durant aquest mes de maig a la Sala Casa Oms, situada justament al cor del centre comercial d’aquest municipi de la Costa Brava. La mostra, igual que les visites guiades d’aquest cap de setmana, ha convidat a conèixer la història de cadascun d’aquests locals, i ha ajudat a evocar en molts vilatans i visitants records d’altres temps, pàgines viscudes del dia a dia, i episodis rellevants de la memòria col·lectiva com a poble.
Altres han descobert anècdotes curioses o personatges rellevants relacionats amb aquests comerços gràcies als detalls que ha anat aportant Aitor Roger. Les respectives històries que amaguen aquests establiments transcendeixen les seves quatre parets, i han esdevingut en alguns casos episodis que permeten conèixer millor la història local: canvis urbanístics, fenòmens meteorològics, migracions, fets bèl·lics, festes populars, etc.
S’han identificat 17 establiments que acrediten tenir com a mínim 100 anys d’història, i s’ha fet un llistat que recull fins a 34 comerços que acumulen més de 50 anys. En total, doncs, sumen més de 3.400 anys d’història. Es tracta d’una xifra prou important com per ser objecte d’aquesta mostra i per ajudar a prendre consciència del què això significa per a una població com Blanes.
Comerç de proximitat
Molts d’aquests establiments es mantenen encara al mateix carrer on van néixer, d’altres han canviat d’emplaçament, i n’hi ha que estan a punt de celebrar el seu primer segle de vida. Entre els més antics està l’emblemàtic bar d’Els Terrassans, antigament conegut com Can Bastart. Data de l’any 1854, i des de l’1 de novembre de 1962 el van passar a regentar Joan Bota i Pepeta Gibert. Actualment el seu fill, Fèlix Bota Gibert, continua amb la nissaga familiar.
Pel que fa a les botigues que ja han complert els 50 anys d’història, la més antiga és Casa Ros. Fundada l’any 1919, els seus orígens es remunten a l’illa de Cuba, on va haver d’emigrar Joan Ros i Massó, nascut a Sabadell el 1858. Es va establir a l’Havana, on es va casar i va tenir 4 fills, un dels quals és Francisco Ros, avi de l’actual propietari de Casa Ros, Joan Ros.
L’objectiu de la mostra ha estat contribuir a valorar el comerç de proximitat, l’atenció personalitzada i la qualitat dels articles que s’hi poden adquirir, a més d’estimar i valorar la mateixa història de la vila. El llistat –que pot o no ser complert i exhaustiu- documenta tota una sèrie d’establiments, la majoria dels quals segueixen en actiu.
Fotos: Ajuntament de Blanes