Enguany la crida feta des de la Oficina de Català de l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb una massiva resposta de voluntaris que s’han ofert per ser «parelles lingüístiques» dels aprenents de català. A partir d’ara aprenents i voluntaris es trobaran una hora a la setmana fins a primers de juny per practicar el català en qualsevol indret de Blanes. D’aquesta manera, doncs, són un total de 180 les persones que hi participen.
Per facilitar aquestes trobades, l’Oficina de Català de l’Ajuntament de Blanes ha signat més de 30 convenis de col·laboració amb les dues associacions de comerciants del municipi, empreses i establiments. En aquest sentit, una de les principals novetats d’enguany és que les parelles lingüístiques podran beneficiar-se d’entrades 2 x 1 al Jardí Botànic Marimurtra, així com d’un descompte del 10% en la consumició a diversos bars i cafeteries del municipi.
A més a més, s’ha ofert un programa d’11 activitats de suport a les parelles lingüístiques emmarcades dintre de la dinàmica cultural de la vila, com la tradicional Ruta de les ermites de Blanes o la confecció i visita de les estores de flors de Corpus, o bé de coneixement de l’entorn, com les excursions a Hostalric, Tossa i Montserrat, i fins i tot de difusió cultural, com un curset de sardanes, tertúlies literàries i xerrades amb escriptors.
Afavorir la integració
La regidora de Benestar i Ciutadania, Lourdes Fàbrega, ha valorat molt positivament aquesta nova campanya, explicant que s’ha de continuar organitzant «perquè és una experiència que té múltiples beneficis. D’una banda, hi ha l’aprenentatge de la nostra llengua de les persones que ens arriben d’altres procedències, i de l’altra, hi ha el fet de les relacions personals que s’estableixen mitjançant aquestes hores de conversa, que el que fan és contribuir a establir relacions que afavoreixen la integració i la cohesió social».
Per la seva banda, en l’acte de presentació de la campanya, la responsable de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, va agrair tant a voluntaris com a aprenents el seu gest altruista a favor de la llengua i la cohesió social i va presentar el bloc del voluntariat per la llengua de Girona com a eina de comunicació entre voluntaris i aprenents de les comarques gironines.
L’acte també va comptar amb la participació de Montserrat Deulofeu, responsable del programa de Voluntariat per la Llengua del Centre de Normalització Lingüística de Girona.
El programa d’activitats 2012 que s’ha lliurat a les parelles s’encetarà aquest dijous, 22 de març, amb una xerrada amb l’escriptor Andreu Sotorra que es farà a la Biblioteca Comarcal i amb una excursió a Hostalric que tindrà lloc dissabte vinent.