Blanes va viure ahor amb especial intensitat la Diada de Sant Jordi ja que al coincidir amb una jornada festiva, la celebració l’ha pogut gaudir tothom, la qual cosa s’ha notat al carrer, que ha bullit d’activitat al llarg de tot el dia.
Prova d’això han estat els milers de persones que han aprofitat la 80ena de parades que hi havia farcint els carrers per cercar algun dels dos elements típics de la diada: el llibre i la rosa.
L’Ajuntament de Blanes ha registrat un gran nombre de peticions per instal·lar parades, principalment emplaçades al centre de la vila, si bé també n’hi ha hagut arreu del municipi, o inclús en l’accés principal per la Carretera d’Accés a la Costa Brava. Majoritàriament es tractava d’entitats i associacions del municipi de diversos àmbits: cultural, social, ecologista, educatiu, esportiu, partits polítics, etc. També n’hi ha hagut d’establiments que habitualment ja s’hi dediquen; llibreries i floristeries.
Canvi d’ubicació de les parades al Passeig de Dintre
A diferència dels darrers anys, la major part de les parades amb motiu de la Diada de Sant Jordi s’han instal·lat al llarg del Passeig de Dintre enlloc de fer-ho al Carrer Ample. També n’hi ha hagut a la Plaça Verge Maria, així com a la Plaça d’Espanya, igual que en anteriors edicions.
El trasllat al Passeig de Dintre ha estat necessari a causa d’una prova esportiva que s’ha celebrat al matí, que feia inviable poder tallar la circulació al Carrer Ample com sol ser habitual durant aquesta jornada festiva. Malgrat aquest canvi, però, el regalim de gent de totes les edats firant-se per trobar un llibre i/o una rosa ha estat constant, i no ha minvat la concurrència que aquesta celebració atreu any rere any.
Signatures de llibres de Rafel Bagot i Xavi Marina
Fidel a la tradició encetada aquests darrers anys, l’Arxiu Municipal de Blanes ha continuat instal·lant la seva parada per Sant Jordi, i ha estat l’única regentada per una àrea de l’Ajuntament. S’hi venien publicacions que edita aquest servei, com per exemple la revista especialitzada que publica amb caràcter anual, Blanda, o bé catàlegs d’exposicions i altres treballs.
Un atractiu afegit amb què ha comptat enguany aquesta parada ha estat la doble sessió de signatura de llibres simultània que han estat fent els blanencs Rafel Bagot i Xavi Marina. Bagot va publicar l’any passat el recull de relats escrits en primera persona Corre, Vola, Viu !, mentre que Marina ha presentat aquest 2017 la que també és la seva primera aventura literària: Una vida plena de metes. Tots dos llibres tenen força similituds, ja que tenen com a nexe comú l’esport i viatjar a través dels seus ulls molt lluny.
Xavi Marina explica la seva trajectòria en les curses d’ultraresistència que ha fet els darrers vint anys i que l’han dut a córrer a peu en entorns extrems com ara la selva tropical del Brasil, els deserts dels Emirats Àrabs i la Lapònia finesa. Curses de 100 a 150 quilòmetres en un sol dia o per etapes i en autosuficiència amb 250 quilòmetres en sis dies que també ens fan conèixer de més a prop què signifiquen aquestes proeses que l’atleta blanenc col·lecciona en la seva memòria i en la seva trajectòria esportiva.
Per la seva banda, el llibre de Rafel Bagot també té com a fil conductor l’esport, així com una gran varietat d’aventures que ha viscut arreu del món. Parla de veure món i les anècdotes viscudes, de conversar amb la gent amb moltes realitats diferents, o bé de testimonis colpidors que, com a bon periodista que és, no s’ha estat d’introduir al llarg dels 12 capítols que composen el seu treball on reivindica la figura del viatger abans que la de turista.
Entrega de premis del 30è Concurs de Murals al Carrer
La jornada matinal també ha inclòs un altre al·licient que complementa cada any la celebració del Concurs de Murals al Carrer de Sant Jordi que va tenir lloc ahir dissabte. Es tracta del lliurament de premis als diferents grups d’escolars que han guanyat els tres premis que es trien en les dues categories: primer, segon i accèssit. L’entrega de premis l’ha encapçalat el primer tinent d’alcalde de Cultura, Quim Torrecillas, acompanyat de membres del jurat.
Presentat per Aitor Roger, que s’ha encarregat d’anar fent públic el veredicte, a mesura que anava proclamant-se el resultat del concurs, els equips guanyadors han pujat dalt l’escenari per recollir els seus respectius obsequis. Aquests han consistit en sengles lots amb productes per pintar i dibuixar, complementats per un exemplar dels Contes Il·lustrats de Josep Alemany, amb il·lustracions per Pau Sureda que ha editat l’Arxiu Municipal.
L’acte, que s’ha allotjat al costat del Monument a Joaquim Ruyra on estan situats els murals, s’ha complementat amb un concert a càrrec de La Bandeta, de l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria. La formació musical ha ofert un repertori que ha agradat força al públic composat per gent de totes les edats, destacant sobretot diverses peces de conegudes bandes sonores del setè art, com per exemple Annie, Los Chicos del Coro o Shreck. També hi ha hagut d’altres clàssics molt populars; Lucía, de Joan Manel Serrat, o bé My Girl, dels Temptations, entre d’altres.
Fotografies: Ajuntament de Blanes