Aquest 2017 el Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya ha inclòs la Biblioteca Comarcal de Blanes en el projecte Balla’m un Llibre en la seva tercera edició. L’objectiu del programa és celebrar el Dia Mundial de la Dansa que s’escau el 29 d’abril, i a Blanes ha tingut lloc aquest mateix vespre de divendres, dos dies abans de Sant Jordi.
D’aquesta manera, doncs, a Blanes, la sessió de dansa ha tingut un doble significat en l’actuació que s’ha fet aquest 21 d’abril, ja que ha format part de la Revetlla de Sant Jordi. Un complet cicle d’activitats organitzades per la Biblioteca Comarcal de Blanes amb motiu d’aquesta diada eminentment literària i cultural.
Projecte ‘Balla’m un Llibre’
El projecte Balla’m un Llibre es va posar en marxa l’any 2015 amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals en el marc de la Revetlla de Sant Jordi i de l’Any de les Biblioteques. Consisteix en un cicle de coreografies curtes basades en obres literàries que s’interpreten a cinc biblioteques públiques d’arreu de Catalunya.
Cadascuna de les peces coreogràfiques es crea expressament per a la ocasió i perquè les gaudeixi cada biblioteca, així com els seus respectius usuaris i lectors. Amb aquesta acció, les biblioteques celebren el Dia de la Dansa amb la intenció de difondre aquest llenguatge expressiu, crear públics i impulsar la creació, creuant les arts de la paraula i del cos en moviment.
Adaptació de Lolita, de Vladimir Navokov
A Blanes la peça que s’ha interpretat avui al vespre s’inspirava en el llibre de l’escriptor nord-americà d’origen rus Vladimir Nabokov. Es tracta de la seva novel·la més coneguda i polèmica, publicada l’any 1955, i que narra l’obsessió sexual d’un home de mitjana edat per la seva fillastra de 12 anys.
Si bé durant molt de temps se la va considerar escandalosa, i fins i tot se la va catalogar de pornogràfica, molts crítics i acadèmics la consideren una obra mestra de la literatura universal. El mateix Nabokov va participar en l’adaptació de la seva novel·la per a la pel·lícula homònima estrenada l’any 1962 per Stanley Kubrick.
Per donar vida a aquesta ballarina ficada en la pell de la protagonista de Lolita, s’ha comptat amb una coreografia dissenyada per Olga Álvarez, directora de la companyia de dansa contemporània La Taimada. L’actuació s’ha ofert en un lloc inèdit com és la primera planta de la Biblioteca Comarcal, dedicada habitualment a la consulta de llibres. D’aquesta manera, l’habitual silenci l’ha trencat la música i dansa de Balla’m un Llibre i la interpretació en moviment de la novel·la Lolita.
La mateixa coreògrafa i ballarina Olga Álvarez, acompanyada de la intèrpret Morgane Viennet, han ofert una breu actuació que, més que una peça de dansa, ha estat una colpidora performance al voltant del nucli central de l’obra. La pederàstia viscuda en la pell de la jove Lolita, tractada com una nina que es pot trencar a plaer del seu botxí ha deixat amb el cor molt petit el públic de la biblioteca.
El projecte Balla’m un Llibre d’aquest 2017 es va encetar diumenge passat a Martorell recreant Si són roses, floriran, de Manuel de Pedrolo. Aquest divendres, a banda de Blanes, l’experiència també s’ha fet a Reus amb La força del vent, de Marta Magrinyà; Tortosa i El Quixot, de Manuel de Cervantes; i Tremp, amb Pedra de tartera, de Maria Barbal.
Altres ingredients
Un dels dos dos altres ingredients especials amb què ha comptat la Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Comarcal de Blanes s’ha celebrat durant tota la jornada d’aquest divendres ha estat Fira del Llibre Usat, amb llibreS de regal pels usuaris de la biblioteca. Aquests tan sols havien de presentar el carnet que ho acredita.
D’altra banda, abans que arribés el moment de l’actuació Balla’m un Llibre, la canalla ha estat la protagonista de la celebració cultural, lúdica i festiva amb una sessió de L’Hora del Conte. Allotjada amb caràcter excepcional a la Plaça de la Biblioteca Comarcal, l’actuació ha anat a càrrec de Diana Kerbelis, que ha ofert el seu particular Carro de Contes.
Particular perquè no és gaire usual veure com arriba un autèntic carro de contes i aparca davant l’edifici de la biblioteca. Refugiats dins el carro, envoltats de coixins, els nens i nenes han pogut gaudir d’històries fantàstiques a través d’un total de sis sessions que s’han arribat a oferir en un entorn tan privilegiat.
Fotografies: Ajuntament de Blanes