La reparació de l’esvoranc del tram final del Passeig de S’Abanell de Blanes podrien estar enllestides el proper mes de maig. Així ho han avançat els tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat, que s’encarregarà de fer les obres.
El migdia d’aquest passat dimarts es va fer una visita in situ al tram del passeig que es va enfonsar el passat 14 de febrer, quan una màquina de l’empresa de neteja municipal, Nora, estava treballant-hi per retirar la sorra del darrer temporal que hi havia hagut. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va encapçalar la trobada amb tècnics de l’Ajuntament i de la Generalitat, per parlar sobre el terreny dels treballs que es duran a terme, així com de la planificació de treballs que s’ha establert.
Les previsions són que les primeres accions prèvies a les obres -la realització d’unes cates- comencin després de les vacances de Setmana Santa. Posteriorment, un cop s’hagi determinat l’estat en què es troba el subsòl i que es pugui descartar que hi hagi més superfície afectada, començaran els treballs de reparació.
En la visita d’ahir els tècnics van fer una comprovació visual del tram de passeig que podria estar més afectat, si bé a priori sembla ser que l’únic tram és on es va enfonsar la màquina netejadora fa dos mesos. Les cates que es faran consistiran en fer petits forats en diversos punts del final del Passeig de S’Abanell i comprovar la seva solidesa i resistència.
Treballs de reparació i condicionament
Un cop es comencin a fer els treballs efectius, les primeres accions que es duran a terme seran treure el paviment que va caure i netejar el forat que es va formar al enfonsar-se. Després, es tornarà a omplir l’espai amb formigó en massa i es farà un nou paviment de formigó.
També s’estudiarà la possibilitat d’aportar més rocalla a la part de la platja exterior que dóna al tram afectat, per donar més consistència i protegir aquest tram del Passeig de S’Abanell, el més llunyà que hi ha. Des del primer moment es va tenir clar que el mur de formigó que separa aquest punt de la platja ha aguantat els temporals dels últims anys, però en canvi el subsòl havia quedat descalçat.
Aquesta circumstància afegida al pes de la màquina de neteja, unes sis tones, van provocar que el terra cedís. De la mateixa manera que les tasques de retirada de la maquinària i les actuacions d’aquell dia es van fer a distància, en precaució que no pogués cedir més superfície del passeig i s’enfonsés, les actuacions que s’han de fer ara també es realitzaran des del càmping Bella Terra.
Per aquest motiu, en la visita d’obres d’ahir també va participar el responsable d’aquest establiment turístic, que facilitarà les tasques de reparació a l’empresa contractada per la Generalitat deixant que hi accedeixi tota la maquinària. Els camions i vehicles necessaris per a l’actuació –que s’espera que s’allargui entre dues i tres setmanes com a màxim- entraran pel càmping per un accés secundari, mentre els operaris treballaran a peu d’obra.
L’incident, que sortosament va quedar tan sols en un ensurt pel que fa a l’operari que treballava amb la màquina de neteja, va tenir lloc pels volts de les vuit del matí del 14 de febrer. Vehicle i conductor van quedar atrapats en un esvoranc d’uns 10 m2 de grandària i de 2’1/2 metres de profunditat.