La sala d’actes de l’Hospital Comarcal de la Selva a Blanes va allotjar ahir l’acte de cessió de material de l’Associació de Treballadors de la Corporació de Salut de la Selva a l’Associació RCP a l’Escola que s’utilitza en la formació de la tècnica de recuperació cardio pulmonar (RCP).
L’entitat està formada per una trentena de professionals sanitaris –metges, infermers i tècnics sanitaris- que s’han marcat l’objectiu de portar els coneixements de la cadena de supervivència i de suport vital bàsic als nens i nenes en l’àmbit escolar.
Més concretament, se’ls ha cedit 4 maniquins d’entrenament per fer la reanimació càrdio pulmonar (RCP), 1 DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) d’entrenament, 1 ordenador portàtil i un llapis de memòria de 64 GB. El llistat de material, valorat en 1.250 euros, s’ha comprat seguint les necessitats que els han expressat des de l’Associació RCP a l’Escola, una entitat sense ànim de lucre, per poder continuar amb la seva tasca desinteressada.
La decisió de col·laborar es va prendre a través del Comitè d’Empresa, l’Associació de Treballadors de la Corporació de Salut de la Selva, format per representants dels sindicats CCOO, SATSE, USAE i Metges de Catalunya. El comitè el composen 17 membres, encapçalats pel seu president, Juanjo Contreras.
Al haver comprovat que hi ha hagut un superàvit dels comptes per a despeses sindicals, sorgit de la quota que es paga a l’entitat de treballadors, el comitè d’empresa va acordar que es destinarien per a aquesta causa. Per formalitzar la cessió de material, representants de l’Associació de Treballadors de la Corporació de Salut de la Selva i de l’Associació RCP a l’Escola es van trobat ahir a l’Hospital Comarcal per fer la cessió del material.
L’Associació RCP a les Escoles és una entitat sense ànim de lucre creada en el si de la base SEM de Blanes, que pertany a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada pels mateixos professionals sanitaris, que s’encarreguen d’ensenyar als escolars tot el què necessiten saber, partint de la pròpia experiència que tenen en situacions d’emergència reals.
Aquest aprenentatge als centres escolars de primària ha estat molt ben rebut per la comunitat educativa, ja que el 100% de les escoles públiques i concertades han sol·licitat adherir-se al programa per segon any consecutiu. Expliquen als nens i nenes de manera amena quines són les accions senzilles i la seqüència correcta de dur-les a terme per poder salvar la vida d’una persona que pateix una aturada cardíaca.
L’objectiu és aportar una formació continuada i progressiva al llarg de tota la etapa escolar, fent servir el joc i tècniques de grup per tal que l’aprenentatge es faci amb naturalitat i sense estrès. Cal destacar que juntament amb habilitats i tècniques, a les sessions es treballen valors com la solidaritat, la generositat, l’altruisme, el coratge i l’empatia.