La crisi econòmica que pateixen amplis sectors de la societat des de l’any 2007 ha afectat des de llavors una part molt important de la població blanenca. A més, durant els últims anys ha aparegut un nou perfil de persones en situació de pobresa i exclusió social que presenta noves necessitats i problemàtiques relacionades amb la pobresa energètica i amb la manca d’un habitatge digne.
Per buscar solucions a aquesta complexa problemàtica, l’any 2012 es va posar en marxa la Taula Local pel Dret a l’Habitatge, òrgan de treball intersectorial format per entitats socials i institucions.
En la darrera trobada de la Taula, que ha tingut lloc fa pocs dies, s’ha informat de diverses novetats. Una de les més destacades és el reglament d’aquest òrgan de treball, que incorpora les problemàtiques relacionades amb la pobresa energètica, un canvi de nomenclatura que es va tractar en el ple extraordinari del passat mes d’agost, dedicat íntegrament a aquesta temàtica.
Esborrany de reglament
Les tècniques d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes han elaborat un esborrany del reglament que s’ha lliurat a tots els qui formen part de la Taula Local, que tindran temps per fer aportacions fins al 30 de novembre. La idea és que finalment s’aprovi en sessió plenària.
El reglament s’inspira en la Llei aprovada al 2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que té com objecte establir procediments extrajudicials per a resoldre situacions definides com d’exclusió social residencial. Convé recordar que una part d’aquesta llei ha estat recorreguda pel Partit Popular al Tribunal Constitucional.
Després de definir els objectius i competències, el reglament també parla de la seva periodicitat, de manera que les reunions del Plenari de la Taula es proposa en l’esborrany que siguin amb caràcter semestral. En canvi, en el cas de les Comissions de Treballs la proposta és que es creïn i reuneixin en funció de les necessitats detectades.
La presidència correspon a l’alcalde, i el plenari està composat pels regidors d’Acció Social i Urbanisme, el Tècnic d’Urbanisme, el Cap d’Àrea d’Acció Social, el Treballador o Treballadora Social de l’Àrea d’Acció Social, i el Tècnic o Tècnica de la Borsa de Mediació. També participen un representant de cada grup polític municipal.
Pel que fa a representants d’entitats i organismes, n’hi ha del Col·legi d’Advocats, la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca), el Bon Samarità, Càritas, Creu Roja i, com a novetat, de la PAHC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Contra el Capitalisme.
Creació del mediador i l’assessor jurídic
L’equip de govern va informar que té la intenció de posar en marxa al 2017, amb càrrec als pressupostos d’aquest proper any, del mediador i de l’assessor jurídic que pugui fer acompanyament a les persones.
Igualment, es va informar sobre l’elaboració que s’està fent de noves normes internes de l’Àrea d’Acció Social pel que fa als comptadors d’aigua solidaris. El seu esborrany gairebé ja està enllestit, amb l’objectiu que es pugui aprovar abans que finalitzi l’any. Com a principal incorporació hi ha l’elaboració d’un document on l’usuari estarà informat sobre quins són els seus drets i deures al accedir a aquest servei. No s’ha fet cap restricció respecte les normes originals, de manera que les modificacions s’han fet en base a l’experiència d’aquests darrers anys.
Gestions amb entitats financeres
Actualment les gestions que s’estan mantenint des de l’Ajuntament de Blanes amb les entitats financeres en matèria de vivendes i pisos de lloguer social estan obtenint diversos fruits. CaixaBank ha fet algun lloguer social a persones que ocupaven habitatges i eren usuàries dels Serveis Socials. En canvi, no ofereixen lloguers si la finca ocupada té un valor concret per a l’entitat.
En el cas de Bankia, ajorna els llançaments de famílies vulnerables si s’envia informe des dels Serveis Socials municipals, a l’espera de trobar una alternativa d’habitatge. En canvi, per una qüestió de política interna de l’entitat, no regularitzen ocupacions. Actualment el seu compromís és que cedirà dos o tres pisos a l’Ajuntament de Blanes per usos socials abans que finalitzi aquest 2016.
Sobre la recent cessió de 1.800 pisos arreu de Catalunya que ha fet el BBVA a la Generalitat, l’Ajuntament està pendent de rebre informació per si hi ha pisos d’aquesta entitat ubicats a Blanes que s’han cedit a la Generalitat.