Per primera vegada, els alumnes del cicle inicial i mitjà d’educació primària d’arreu de Blanes han tingut l’oportunitat de poder participar en un nou recurs educatiu. Es tracta del taller Dansa a les Escoles, que ha impartit l’Esbart Joaquim Ruyra del municipi durant aquest curs escolar 2015-2016.
L’experiència ja ha estat un èxit en la seva primera edició, en què s’ha comptat amb la participació de tots els centres escolars, 10 en total: Ventijol, Pinya de Rosa, Joaquim Ruyra, Carles Faust, Santa Maria, Sa Forcanera, Mossèn Joan Batlle, Quatre Vents, Cor de Maria i Napoleó Soliva.
Després de treballar l’aprenentatge de diverses danses populars catalanes durant el curs, aquest mes de juny ha arribat el moment de revisar com ha anat tot plegat, de fer balanç. Per fer-lo, la millor manera ha estat una multitudinària festa que es va allotjar al Passeig de Mar divendres passat, i que va moure més de 1.200 nenes i nenes, a banda dels respectius familiars que no es van perdre detall.
Del què es tractava era d’oferir una mostra de les danses apreses tants als pares i mares com als respectius mestres. La ballada conjunta, a més, va comptar amb l’al·licient que es va fer amb música en viu, tocada en directe per La Cobla de l’Esbart. La Cloenda de Dansa a les Escoles va incloure la interpretació de cinc danses populars catalanes: Ball de Civada, Sant Ferriol, l’Indiot i Ball de Cascavells.
Per la seva banda, els membres de l’Escola de Dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra també van participar amb una peça d’exhibició. Es tractava de Marieta Cistellera, que els menuts van interpretar en el centre del Passeig de Mar. Per últim, la jornada es va tancar amb una multitudinària interpretació de dues peces lligades a la tradició blanenca: el Ball de Morratxes i Toquen a Córrer.
Abans que arribés aquest moment culminant, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon, van encapçalar els parlaments de cloenda. Després, es va fer el lliurament de records als representants dels diferents centres escolars, que van rebre una simbòlica espardenya.
Els obsequis es van encarregar d’entregar-los la presidenta de l’Esbart, Anna Turon, ajudada per les autoritats presents a l’acte: l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, el regidor de Cultura, Quim Torrecillas, i el regidor d’Educació, Albert Sanz. Per últim, la presidenta de l’Esbart, Anna Turon, també va lliurar als representants municipals l’obsequi de record a l’Ajuntament de Blanes.
Beneficis educatius de la dansa
Els experts consideren que la dansa és una poderosa aliada per al desenvolupament dels atributs d’un infant en creixement, una ajuda per assolir la maduresa psicològica, emocional, social i cognitiva. Els beneficis físics de la dansa són generalment acceptats, però la seva contribució activa a la maduresa de nens i nenes tot just es comença a apreciar d’un temps ençà.
A banda dels beneficis més notables de desenvolupament físic, maduresa emocional, consciència social i desenvolupament cognitiu, la dansa també permet aprendre i millorar altres tipus d’aptituds i actituds. Hi ha des d’adquirir disciplina social fins a la sensibilització pel folklore d’un poble o d’una comunitat fins a estructurar l’espai, o bé desenvolupar la sensibilitat social i l’estructuració de moviments.