El concert començarà a les 22h a la Capella de l’Esperança i al final hi haurà un tastet de celebració amb els artistes
Iter Luminis: treballs i plaers d’amor és una cerimònia musical i poètica, que desitja compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús, en diàleg amb la mística de Ramon Llull, dels quals celebrem els 500 i 700 aniversari respectivament.
El concert reuneix obres de diferents etapes històriques i estils i posa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà. Aquest Camí d’Amor no és només un plaer, és també un Treball, un acte de voluntat i un compromís. Iter Luminis s’inspira en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial i ho comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa.
Lídia Pujol
Lídia Pujol. Cantant i intèrpret, nascuda l’any 1968 a Barcelona, formada al Taller de Músics i al Col·legi del Teatre de Barcelona, després d’anys d’experiència en la música tradicional jiddisch, medieval i popular, irromp en l’escena musical catalana amb la formació Lídia Pujol i Sílvia Comes, amb la qual grava dos discos musicant poetes com Whitman, Cernuda, Ginsberg, Lorca o Prévert entre d’altres.
Després de la dissolució del duo, presenta el seu primer disc en solitari, Iaie (2003), amb el que profunditza en la recerca de l’emoció amb la veu més enllà del límit de la paraula, l’espectacle del qual vam poder veure en directe a Blanes dins el llavors brillant Festival d’Estiu el 21 d’agost de 2005, i posteriorment Els amants de Lilith (2007), amb el que realitza un treball de camp en els territoris de parla catalana i dins de la seva música popular fa una selecció de peces que parlen de l’abús de poder. Rep per aquest treball nombrosos premis. Les seves col·laboracions amb artistes com Mayte Martín, Dulce Pontes, Idir, Jackson Browne, Kepa Junkera, Brian Dunning (Nightnoise) o Miguel Poveda, entre d’altres, l’han acostat a tots els vessants de la World Music.
Ha compartit escenari i realitzat espectacles monogràfics sobre l’obra d’Allen Ginsberg i Josep Palau i Fabra, la de Maria Mercè Marçal i Jacques Prévert. Sobre les cançons i la poesia dels Trobadors Lais d’amor. Amb el grup de música antiga Ariodant, sobre la musica en la obra de Shakespeare. I formant el grup Terregada, cinc veus i un repertori sagnant amb Miquel Gil i Psalite, sobre el cançoner tradicional català.
Com a actriu ha participat, entre d’altres, en Morir de Sergi Belbel, L’òpera dels tres rals de Bertolt Brecht, sota la direcció de Calixto Bieito. Com a directora ha creat i interpretat, entre d’altres, els espectacles El Boulevard del crim presentat al Festival Grec de Barcelona, i juntament amb Lluís Llach i Albert Pla ha participat en l’espectacle Llits de Lluís Danès al Teatre Nacional de Catalunya.
Ha creat i dirigit La Cerimònia de la Llum, interpretada en monestirs i catedrals d’arreu de Catalunya, on s’hi retroben les cançons de la tradició escrita, recollides en el Llibre Vermell de Montserrat, amb el repertori tradicional oral, les cançons bressol de tota la Mediterrània. El missatge dels seus valors abasta des de la convivència entre cultures i pobles fins a la necessitat d’una lectura actual de símbols religiosos i culturals. L’estiu de 2012, a la Sala Muntaner, les “Converses singulars amb Lídia Pujol” l’han portat a conversar amb una sèrie de personatges com Teresa Forcades i Mayte Martin, entre d’altres, en un encontre en el que la música i la paraula són les protagonistes.
Al 2014 ha enregistrat el seu darrer disc Mariam Matrem que acompanya al llibre d’Àngela Volpini La cualidad humana amb pròleg de Teresa Forcades, i ha iniciat un nou projecte, Iter Luminis – Camí d’Identitat (Música i tradició al servei d’un mon més just), fent un recorregut per diferents espais emblemàtics catalans (torres, ermites, monestirs…) unint història i música al patrimoni i la gent de cada territori per crear una renovada tradició. Tant al disc com a la gira, està acompanyada per El Cor de Vallferosa, nascut amb la voluntat de viure l’art, la cultura i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció de la nova sensibilitat social.
Al 2015, se inicia una segona etapa de la gira amb “Iter Luminis: treballs i plaers d’amor”, una cerimònia musical i poètica, que desitja compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús, en diàleg amb la mística de Ramon Llull, dels quals celebrem els 500 i 700 a aniversari. El concert reuneix obres de diferents etapes històriques i estils i posa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà. Aquest Camí d’Amor no és només un plaer, és també un Treball, un acte de voluntat i un compromís. Iter Luminis s’inspira en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial i ho comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa.
La versatilitat de Lídia Pujol queda palesa en els seus espectacles en viu i en les seves gravacions, on construeix una identitat pròpia, de marcat caràcter català a partir de la música tradicional jiddisch, cèltica, medieval, sefardita, flamenca…, i on la teatralitat, la interpretació i el compromís amb el missatge, són elements indissociables de la seva proposta musical.
Miguel Ángel Cordero Charles
Miguel Ángel Cordero Charles va néixer l’any 1973 a Molins de Rei. Músic contrabaixista multidisciplinari amb creativitat artística personal, va estudiar al Conservatori Liceu, on va obtenir el títol superior de Música Clàssica en l’especialitat de contrabaix. Més tard va estudiar a l’ESMUC, obtenint el títol superior de Jazz i Música Moderna en l’especialitat de contrabaix i baix elèctric. Es va formar amb màsters amb Wolfgang Güttler i Thomas Martin en música clàssica i Cristian McBride en jazz.
En el terreny professional ha participat en diverses orquestres clàssiques: la Jove Orquestra de Catalunya, l’Orquestra Acadèmia del Liceu, l’Orquestra de Sant Cugat, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra J. Carbonell Terres de Lleida, l’Orquestra de Cambra Gonçal Comelles, la Banda Municipal Barcelona i Barcelona 216. També ha participat amb la Cobla Genicenca, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la Cobla La Principal del Llobregat i la Cobla Simfònica de Catalunya.
També ha acompanyat cantants com Lídia Pujol, Marina Rossell, Alfonso Vilallonga (Música a l’Esperança 2003, 2007 i 2013), Joan Manuel Serrat, Laura Simó (Música a l’Esperança 1997), Carme Canela (Música a l’Esperança 2012), Noah, Miguel Poveda, Joan Isaac, Luis Eduardo Aute, Eduard Iniesta (Música a l’Esperança 2001), Gorka Benítez, Eladio Reinón, Vicens Solsona, Sílvia Pérez Cruz, Arianna Savall (Música a l’Esperança 2007), Vicens Martín, Joan Monné i formacions com la Big Band Granollers o la Big Band Taller de Músics.
Al seu currículum extens s’hi afegeixen produccions músico-teatrals com West Side Story (Reguant), Sweeny Todd (Gas) T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré (Ferrer), La Generala (Mir), El Perseguidor (Nel·lo), Amants (Mir, Premi MAX2003), L’Auca del Senyor Esteve (Portacelli) i Tot Lloll, així com la participació a les bandes sonores d’una llarga llista de pel·lícules com ara Mi vida sin mí, Transiberian, El perquè de tot plegat, La vida abismal, i també la participació a programes de televisió com Surti com surti, Senyores i senyors, La Marató de TV3 i el Català de l’any. Com a docent, és professor al Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals.