Rosa Zaragoza actuarà demà a Blanes en el cicle de concerts Música a l’Esperança

Rosa_Zaragoza

Rosa Zaragoza

«Farem un concert especial per celebrar els meus trenta anys de carrera: un recull de cançons que il·luminen la pell i acaronen l’ànima, cantades amb sensibilitat mediterrània des del nostre cor». El concert es farà demà a la capella de l’Esperança de Blanes a partir de les 22 hores.

Nascuda a Barcelona l’any 1958 Rosa Zaragoza va començar la seva carrera professional com a cantant ara fa just trenta anys, el 1986, enregistrant les úniques cinc cançons conegudes dels jueus catalans, unes cançons de noces dels segles XIV i XV escrites en judeo-català.

Posteriorment, va incorporar al seu repertori cançons pertanyents a les tradicions musulmana, jueva i cristiana, amb un especial interès per la música espiritual d’aquestes cultures i en un exercici de recuperació de les arrels i la cultura mediterrànies. Els nens i les dones, o sigui, la vida, és l’altre eix vertebrador de la seva obra.

Tot això l’ha portat a cantar per tot el món i a participar en festivals de música mediterrània, world music i músiques sagrades en els llocs més diversos. A tall d’exemple: París, Nova York, Moscou, Jerusalem, Zurich, Elx, Amsterdam, Tunis, Malta, Londres, Munich, Sevilla, Cagliari, Beirut, Gant, Sfax, Nurenberg, València, Toledo, Lübeck, Estambul, Oviedo, Estocolm, Trieste, San Petersburg, Buenos Aires i un llarguíssim etcètera. L’últim: cinc dies abans de venir a Blanes haurà estat al Centre Jueu de Cultura i Educació a la Sinagoga Białym Bocianem de  Wrocław (Polònia) en un concert de música Yiddish i Ladino al mig d’un repartiment internacional: Bente Kahan (Polònia/Noruega), Rusó Sala (Música a l’Esperança 2014), Karsten Troyke (Alemanya), Anna Blaut (Polònia), Isabel Ruiz de Villa (Espanya), Irad Mazliah (Israel), Eduardo Iniesta (Música a l’Esperança 2001), Dariusz Świnoga (Polònia) Greg Wall (USA) i Daniel Weltlinger (Austràlia).

També ha creat i dirigit els Festivals Internacionals de Músiques Místiques de Barcelona (2000 i 2001) i València (2001).

Té 16 CD publicats, entre els que podem destacar algun títol com Canciones de cuna del Mediterraneo (1987),  Les nenes bones van al cel, les dolentes a tot arreu (1989), Canciones de judíos, cristianos y musulmanes (1992), Delicias zíngaras (1997), Erótica Mística (2000), Nacer, Renacer (2005) avalat pel segell de la UNICEF,  A la luz de la risa de las mujeres (2011) o l’últim: Cuando se caen las alas del corazón (2014).

Té un ampli repertori com a cantautora on expressa el sentir de les dones tenint en compte el seu cos, la seva ànima, la sexualitat, la maternitat, la mort… Està considerada la creadora de la banda sonora que expressa el sentir del moviment d’humanització del naixement i criança a tot el món. Últimament també ofereix tallers per a dones, per al creixement personal i per a un naixement i criança joiosos des del treball amb la veu.

Gabriela Ahumada

Gabriela Ahumada comença la seva carrera musical al seu país, Xile, enregistrant veus des de petita per la grup de música infantil Zapallo. Més tard es  forma com pianista de jazz i música popular amb el mestre Roberto Lecaros i, després, com compositora  i arranjadora a l’IPEM de la Escuela Moderna de Música de Santiago.  Coneix els escenaris com tecladista de la banda de Rudy Wiedmaier, amb qui desenvolupa el so rock dels teclats. A finals dels anys 90 s’uneix a la destacada banda Mamma Soul, grup que obté nombrosos premis i reconeixements nacionals i una nominació al Grammy Latino de 2002, pel seu disc “Fe” ( EMI 2001).

L’any 2004 Gabriela participa como cantant en el disc “Evocaciones” de Cristina Gálvez, que obté el premi Altazor i també treballa en la producció musical del grup Dulcidio.

El 2005 guanya una beca en del Fondo Nacional de la Música, Composición y Arreglos i viatja a  España, convertint  des de llavors Barcelona en el seu lloc de residència.

Aquí acaba els seus estudis d’especializació en composició i arranjaments i es dedica a la tasca docent en diverses escolas de música de la capital catalana.  En el camp de la música incidental treballa en el cinema col·laborant amb la productora de Germán Berger “Todo por las niñas” i amb l’estudi Cabezadeojo i es vincula al cown musicant les “Veladas desclowntroladas” del Teatre Independent Almazén.

En aquest últim període, a més de treballar amb la Rosa Zaragoza s’integra als grups Papascandy i Play The Game.

Tamara Precek

Tamara Precek diu que la música és el que dóna felicitat a la vida i s’hi dedica des de la seva infància. A Praga, la seva ciutat natal, cantava en diverses formacions corals i  tocava l’acordió i la guitarra en grups de diferents estils, des de revival fins klezmer.

En una primera etapa professional es va dedicar a fer de guia turística aquí, a la seva Praga natal i a Hongria. Arribada a Barcelona, es va llicenciar en filologia hebrea i, més tard, en filologia hispànica.

A més de fer de traductora entre els idiomes txec, rus, anglès, hongarès i castellà, a Barcelona ha treballat de mestra de música al Col·legi Sefardí Hatikva de Valldoreix i actualment promou el llegat musical jueu des del grup Minyan Barcelona i acompanya Rosa Zaragoza amb la veu i la guitarra des de fa deu anys.