El centre juvenil Morralla Espai Creatiu de Blanes celebrarà aquest mes un doble aniversari amb una Jam Session que tindrà lloc la nit del proper divendres, l’11 de març. Per un costat, s’han complert nou anys d’ençà que es va posar en marxa. Per l’altre, en farà cinc que es continua treballant en l’actual espai.
El Morralla es va configurar l’any 2005 com centre cívic del col·lectiu jove amb la finalitat d’estimular la creativitat i la reflexió. Llavors, estava ubicat al barri de Mas Florit. El juliol de 2009 es va haver de tancar el local de Mas Florit a causa de les deficiències que patia l’equipament i les molèsties puntuals als veïns.
La recerca d’un nou espai on ubicar el servei es va allargar molt més del què s’havia plantejat l’Ajuntament de Blanes, de manera que no va ser fins al març del 2011 que es va posar en marxa el nou emplaçament situat al polígon, a la Carretera de l’Estació. I és que, a banda de cercar un lloc més adequat per aquesta activitat, un cop es va trobar, va ser necessari realitzar-hi diverses reformes per adequar-lo a les necessitats.
Miquel Roura, membre de l’equip que gestiona l’espai considera que «Morralla és una referent per un gran sector de joves de Blanes que tenen entre 18 i 25 anys d’edat i, sobretot, pel teixit associatiu amb què compta el municipi». Per la seva banda, Marina Cáliz, tècnica de l’Ajuntament, va manifestar que «la primera etapa a Mas Florit va estar molt enfocada a treballar amb joves que no tenien veu perquè no estaven associats. Vam aconseguir apropar-los i ara, en aquesta segona etapa, hem concentrat els esforços perquè sigui un espai on les entitats són les protagonistes».
Aquesta feina de formigueta no ha estat fàcil, i a més tenint en compte que el pressupost ha estat escàs. Però amb l’expertesa i la implicació en el projecte esmerçat per l’equip de treball han fet possible recuperar el terreny i el temps perdut.
Estructura de treball consolidada
Durant aquests cinc anys s’ha estat treballant principalment en dos fronts per dotar de contingut el servei. D’una banda, hi ha la Comissió de Música i Espectacles formada per un grup d’entre 20 i 25 joves d’entre 18 i 28 anys, que s’encarreguen de la programació musical i dels espectacles que s’allotgen a la planta baixa del local. El més significatiu és que s’autogestionen, de manera que es fan càrrec de totes les despeses que comporta la producció de qualsevol espectacle.
Així, cobreixen des dels músics fins al càtering, passant per l’equip de so, el transport, els tècnics operaris, etc. Gràcies a la feina d’aquesta comissió, es dóna suport a la programació de Tallers, l’altra gruix d’activitats que es fan al Morralla, ja que bona par del material que es necessita per fer-les, s’assumeix econòmicament des d’aquest grup de treball. Alguns dels membres de la comissió ja hi havien treballat durant l’etapa inicial al primer espai, i ara s’han fet imprescindibles.
En aquest sentit, han esdevingut en un referent, tal com explica Miquel Roura: «Tenen un nivell de maduresa brutal. El seu nivell d’execució, capacitat i decisió són exemplars. No només per la feina que fan, sinó també en l’aspecte educatiu, perquè són un referent per els nanos nous que entren a formar part del Morralla». Durant aquests cinc anys, han programat més de 60 concerts amb caps de cartell com ara Los Trogloditas, Poncho K, Benito Kamelas, Main, Burning Heads o The Heart Ones, entre d’altres.
Més de 100 tallers i 60 concerts
Per la seva banda els tallers -l’altra gruix d’activitats del Morralla- es programen a través de les propostes que fan els mateixos talleristes, grups de joves i entitats. En aquest aspecte, el Morralla actua com a facilitador d’iniciatives, i molts dels tallers funcionen a través de la pròpia regeneració de gent que ha participat en algun d’ells i proposen futures activitats després de la bona experiència que han viscut. Això també fa que es puguin organitzar aquestes activitats a preus assequibles per les fràgils butxaques dels joves.
Durant cinc anys s’han organitzat més d’un centenar de propostes en cinc programacions anuals o deu semestrals, havent aconseguit una constància en la regularitat de les activitats. Les matèries que es poden són: diverses tècniques de circ, teatre i arts escèniques. També s’han inclòs des de fotografia i cinema fins a periodisme digital, dibuix i pintura, disseny gràfic, música, gastronomia, dansa, artesania i manualitats, entre d’altres.
A banda de la tasca de la comissió de música i espectacles i del grup de talleristes, un altre col·lectiu que també s’encarrega de nodrir de contingut són les altres entitats que hi ha al Morralla. Entre les més actives s’hi compten els Amics de la Cultura Asiàtica de Blanes i els Jartos HC, responsables respectivament de la jornada anual de Manga que s’ha fet cada any, i de dotar-la de contingut musical.
Altres entitats de tot tipus –no tan sols juvenils- que també han organitzat de manera més puntual algun esdeveniment han estat prou diverses. Així, hi ha hagut des de Creu Roja fins al Club de Futbol Quatre Vents, passant per Sa Fera Ferotge, Arran i la CUP, o bé l’Agrupació Escolta i Guia Pinya de Rosa, entre d’altres.
Jam session per celebrar el cinquè aniversari
La festa per celebrar el cinquè aniversari que compleix enguany el Morralla tindrà lloc el proper divendres 11 de març a partir de 2/4 de 10 de la nit. Presentada sota el televisiu títol de The Big Jam Theory, s’han convidat diversos artistes de l’escena musical local perquè hi participin. La vetllada inclourà la degustació de pinxos del Xef Bas, de cervesa i productes de xarcuteria.
Fotos: Ajuntament de Blanes