100 anys de nevades a Blanes a ‘Blanes blanc’, el segon ‘Tastet de l’Arxiu’

Nevada de l'any 1962 / Autor: Rafael Bataller

Nevada de l’any 1962 / Autor: Rafael Bataller


Ahir es va presentar a la sala d’exposicions municipal Casa Oms Blanes blanc, el segon número de la nova iniciativa que ha posat en marxa aquest 2015 l’Ajuntament de Blanes a través l’Arxiu Municipal. La nova entrega dels Tastets de l’Arxiu s’ha volgut que tingui un contingut que s’adiu molt amb les festes nadalenques que es viuran aquests dies.

Es tracta d’un recull de les nevades que s’han viscut a Blanes durant el darrer segle, d’aquí el títol escollit: Blanes blanc. Coincidint amb la presentació del segon Tastet de l’Arxiu també s’ha inaugurat l’exposició que el complementa, que s’allotja a Casa Oms. A l’exposició hi ha diverses fotografies, pel·lícules i vídeos que recullen algunes de les nevades més intenses que es recorden a la vila durant els últims cent anys.

L’acte de presentació i inauguració de la publicació i exposició Blanes blanc l’ha encapçalat el regidor de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, acompanyat de regidores i regidores de l’Ajuntament. També han participat el director de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes, i el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, i col·laboradors d’aquest servei.

L’exposició Blanes blanc inclou la projecció d’un muntatge musical que inclou algunes de les fotografies que hi ha a l’exposició, així com d’altres del Fons Documental de l’Arxiu, pel·lícules i vídeos.

La mostra es podrà visitar fins al 8 de gener a Casa Oms –als baixos del Carrer Ample, 11- de dilluns a divendres d’11 a 13 h.

Durant aquests dies, la sala estarà tancada coincidint amb els dies festius: el 25 i 26 de desembre, i l’1 i 6 de gener.

blanes_blanc1

Ajuntament de Blanes

Un repàs als darrers 100 anys de nevades

Gràcies a les col·leccions i als fons d’imatges que es conserven a l’Arxiu Municipal, resseguint la publicació i la mostra es pot fer un recorregut força complet de les principals nevades que han emblanquinat la platja, els carrers i els llocs més emblemàtics del municipi. A través de la memòria de l’arxiu, el visitant i lector retrocedirà fins les que van tenir lloc a principis del segle XX.

Abans de la Guerra Civil, a la dècada dels anys 20 i 30, quan el Passeig de Mar estava presidit per una balustrada i el port pesquer encara estava en construcció és quan es recorda una de les més intenses. També se’n van donar als anys 40, amb la riera encara per cobrir.

Amb tot, la primera gran gelada del segle passat va tenir lloc al 1956, que va ser anomenat com l’any del fred.

Durant dues setmanes del mes de febrer Blanes va patir temperatures molt baixes, tan gèlides que va ser quan a la península ibèrica es va arribar a la més extrema registrada fins ara: 32 graus negatius. Va ser llavors quan en aquesta vila de la Costa Brava es va assolir la xifra més baixa registrada fins ara: 12 graus negatius. Aquell mateix mes, acompanyant les glaçades, també va nevar.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

La nevada més emblemàtica de totes: Nadal del 1962

La més recordada és la del Nadal del 1962, quan els qui van anar a Missa de Gall o estaven desperts ja van veure com queien els primers flocs de neu a quarts de 12 de la nit. L’endemà de Nadal, el 25 de desembre, Blanes i gran part de Catalunya es va despertar amb un aspecte completament blanc, com feia molts anys que no havia passat.

Ja fa més de mig segle d’aquesta nevada, però és potser la més nostàlgica i més recordada tant en l’imaginari col·lectiu de Blanes com d’arreu de Catalunya per les dates tan especials en què va caure. D’aquesta època es poden trobar un gran nombre d’instantànies, sobretot de caire familiar, propiciat pel marcat to festiu amb què va ser acollir el fenomen meteorològic al caure en època nadalenca.

El fred i les glaçades es van repetir al 1985, en què es va patir la segona onada de fred més important de tot el segle XX. A Blanes es van registrar 10 graus negatius a les 8 del matí del 9 de gener, una xifra rècord si es compara amb el què sol passar habitualment, tot i que no la més baixa del segle XX.

Posteriorment, en els registres meteorològics municipals del 14 de gener de 1985 es va anotar una temperatures màxima de 0ºC a les 4 de la tarda, i una mínima de -4ºC a les 8 del matí. La neu que va caure tot el dia va arribar a un gruix de 10 centímetres. Aquesta nevada també es pot veure avui dia immortalitzada en un gran nombre de fotografies, poc abans que l’esclat de la fotografia digital popularitzés aquest procés encara més, i inclús hi ha establiments del municipi on llueix penjada en una paret de manera destacada.

En canvi un any més tard, a finals de gener de 1986, la gran nevada que va afectar gran part de Catalunya i comarques gironines no va arribar a Blanes, on gairebé no es van poder notar els seus efectes. La lleugera precipitació que va caure en forma de neu no va arribar a cobrir el terra. El 31 de gener es va repetir una petita pedregada barrejada amb neu i aquí va acabar cap rastre de l’episodi.

Les darreres nevades al segle XXI

Si se segueixen consultant els registres de la sèrie meteorològica municipal de Josep Pruna, que continua anotant amb constància diària el seu fill, Joaquim Pruna, les dues nevades més recents en el temps han tingut lloc al 2010 i al 2012.

El dilluns 8 de març de 2010 la nevada va quallar amb gruixos de 15 a 20 centímetres, la temperatura màxima va ser de 3ºC a les 11 del matí i la mínima de 0’5ºC a les 8 del matí.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

On pitjor es van viure aquests episodis de neu va ser al veí municipi de Lloret de Mar, on els talls de corrent provocats per l’acumulació de neu que va malmetre l’estructura de la xarxa de subministrament, van deixar sense electricitat durant uns quants dies bona part de la població. Aquells dies els viatges a Blanes dels lloretencs van ser constants per poder fer coses tan bàsiques com carregar les bateries del mòbil, rentar la roba o aconseguir determinats articles.

Per la seva banda, el 2 de febrer de 2012 Blanes es va tornar a llevar amb un paisatge nevat. En aquesta ocasió la oscil·lació tèrmica va ser més acusada: a les 2 del migdia hi havia 6’5ºC, i a les 8 del matí va ser quan es va registrar la mínima: -1’5ªC. Les precipitacions van començar a caure a la nit, i ha estat la darrera gran nevada que s’ha pogut veure a Blanes.

Autors de les Imatges :

– Francesc Salt Pruna (fotografies)
– Ricard Serrat Ayats (fotografies)
– Ricard Serrat Rondon (fotografies)
– Rafael Bataller Giralt (fotografies)
– Josep Maria Padern Faig (fotografies)
– Anna Maria Barnés Fauria (fotografies)
– Esperança Ros Llorens (fotografies)
– Joaquim Robert Ruiz (fotografies i pel·lícula “Blanes Nevat”, del 1962)
– Televisioblanes (nevades 2012)