La inauguració ahir d’una exposició i la presentació d’un llibre commemoratius han encarrilat la recta final del munt d’activitats organitzades durant aquests darrers mesos per celebrar els 40 anys que ha complert l’Institut Serrallarga de Blanes. Tots dos actes van tenir lloc a la Sala M. Luisa García Tornel on s’allotja la mostra.
El centre educatiu és un dels primers d’arreu de comarques gironines que va començar a impartir estudis de Formació Professional i, durant tots aquests anys, ha seguit encapçalant diversos projectes educatius pioners en diversos àmbits. Un exemple de com de nous i desconeguts eren els estudis que va començar a impartir fa 40 anys és que durant el primer curs tan sols van anar-hi 12 alumnes. Al segon curs la xifra ja va augmentar fins a la seixantena, i actualment hi ha 1.056 alumnes i 94 professors.
Sumant tots els cursos que s’han fet, hi ha hagut un total de 745 professors i 13.264 alumnes. Inicialment el centre es va allotjar en unes dependències que hi ha sobre l’Arxiu Municipal de Blanes, al costat de l’antic Palau dels Vescomtes de Cabrera. El seu nom oficial era Centro Nacional de Formación Profesional, tot i que popularment a Blanes se’l coneixia com La Profe. A la dècada dels anys 80, l’activitat es va traslladar a l’actual ubicació, on es van iniciar ensenyaments d’ESO.
Fotografies, documents i eines pedagògiques
L’acte inaugural d’aquet passat dijous el va presidir l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que precisament és exalumne d’aquest centre educatiu durant els primers anys de la seva posada en marxa. L’acompanyaven la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella –que també és una altra exalumne-, i la regidora d’Educació, Susana Ramajo, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. També van participar-hi membres de l’equip directiu, mestres i estudiants que actualment assisteixen al centre, així com exalumnes i antics professors.
L’exposició està formada per moltes fotografies, així com un vídeo per completar el repàs en imatges de les quatre dècades. Altres elements són objectes i documents que mostren la intensa activitat que s’ha viscut a l’institut. Així, emmarcant l’entrada principal de la sala que dóna al carrer Ample, hi ha una taula de windsurfing, que testimonia el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vela que s’hi imparteix des de fa uns anys.
Un dels elements de la mostra és la col·lecció de segells que reprodueixen les signatures dels diferents directors i directores amb què s’ha comptat, així com antigues disqueteres d’ordinador, d’aquelles que emmagatzemaven 160 kb i que llavors van significar tota una revolució tecnològica.
En un altre dels racons, el visitant es podrà entretenir jugant amb diverses maquetes de socials: n’hi ha una que genera vapor, una altra que connecta elèctricament diversos components i, fins i tot, un robot submarí. Aquí també hi ha diversos tipus d’impressions i treballs, com per exemple una sèrie de peces petites la mar de corrents, però que tenen com a peculiaritat que han sorgit d’una màquina impressora de 3D del Departament de Tecnologia.
L’exposició dels 40 anys de l’Institut Serrallarga es podrà visitar fins al 15 de novembre, i estarà oberta tots els dies, de dilluns a diumenge. Als matins la sala Maria Luisa García Tornel obrirà de 10 a 13 h, i a les tardes de 17 a 19’30 h.
Llibre dels 40 anys de l’Institut Serrallaga de Blanes
Coincidint amb la inauguració de l’exposició, es va presentar el llibre que recull els 40 anys de trajectòria de l’Institut Serrallarga. Per a la seva elaboració, s’ha comptat amb les aportacions d’un gran nombre de persones vinculades al centre educatiu. Val a dir que l’edició i recull de tot el contingut ha anat a càrrec de Lourdes Domènech, Assumpció Vaquer –que s’ha fet càrrec de les correccions lingüístiques- i la mateixa directora del centre, Mercè Torroella.
Ha estat un treball dur, però també entretingut i molt emotiu. Per a la gran família vinculada amb l’institut, ja que ha estat al centre de bona part de la seva vida, o bé ha significat el pas per una de les etapes més intenses, molt propera a l’imminent salt a la realitat que significa incorporar-se al món laboral o fer estudis universitaris.
Fotos: Ajuntament de Blanes