La vila de la Costa Brava ha estat celebrant durant tot el cap de setmana els darrers actes del programa de la Festa Major Petita, després que l’esdeveniment central, la 33a Caminada Popular Nit de Sant Bonòs, ha tornat a registrar un èxit absolut amb 5.000 inscrits.
Al llarg de dissabte i diumenge, les activitats d’arrel més popular i tradicional han continuat aplegant molts espectadors, que han gaudit de propostes per a tots els gustos i preferències. Precisament la darrera proposta que enguany ha tancat el programa ha estat un dels què ha registrat el nombre més elevat d’assistents durant el cap de setmana, després de la caminada.
Més d’un miler d’espectadors a la Cantada d’Havaneres
Es tractava de la Cantada d’Havaneres que es va fer diumenge passat a la nit, a l’indret més adequat per aquest tipus de música: arran de mar. I és que l’escenari que es va triar va ser el Banc dels Músics del Passeig de Mar, on s’hi van aplegar més d’un miler de persones per gaudir d’un extens repertori d’havaneres i cançons de taverna.
La vetllada musical va anar a càrrec del grup local Es Portell, així com dels gironins Veus de l’Estany. Totes dues formacions van tancar el concert amb la interpretació conjunta de dos temes clàssics: El meu avi i La vella Lola, on el més característic és acompanyar les veus dels cantants tot fent voleiar el mocador a què fa al·lusió la lletra de la cançó. Finalment, va ser al tram final de l’actuació musical quan es va oferir el complement ideal per gaudir de les havaneres: rom cremat.
Cursa Córrer el Cós i Tirada a l’Art
Un dels actes d’arrel més tradicional i popular que se celebra des de fa uns anys a Blanes en motiu de la Festa Major Petita és la Cursa Córrer el Cós, que enguany va tenir lloc dissabte passat. En la línia de la resta d’activitats que han tingut lloc aquests dies, la cursa també va augmentar considerablement el nombre de participants en relació a anteriors edicions.
Així, s’hi van inscriure un total de 74 persones, dividides en dos grups per edats. Al primer, per a nens i nenes de 2 a 12 anys d’edat, hi van haver 58 infants, mentre que al segon, per a majors d’11 anys i adults, van participar 16 corredors i corredores. L’anècdota de la cursa va ser que bona part dels nens i nenes que participaven a la primera sortida, van fer el recorregut acompanyat per algun dels seus pares.
En tots dos grups es van lliurar premis als tres primers classificats en masculí i femení. Així, en el grup dels petits, el primer premi va ser per a en Joel, el segon lloc per a Ton Cuñe, i a la tercera plaça per a Jan Barbero. Pel que fa a les nenes, la primera va ser Meritxell Hernández, la segona Ariadna Martín i la tercera Carla Mas. En adults, la primera posició va ser pel corredor d’ultra fons Xavi Marina, la segona plaça la va assolir Manuel Fernández i el tercer lloc Marc Cermeño. Per la seva banda, en dones el primer lloc va ser per a Miriam Riera, la segona plaça per a Ariadna Calzada i el tercer lloc per a Marina Baulies
L’origen històric de la Cursa Córrer el Cós se situa entre els segles X i XI, quan els corsaris atacaven els pobles de la Costa Brava. Es van encarregar de recuperar-la perquè s’incorporés al cicle de la Festa Major Petita els membres d’Acció Cultural Es Viver. Primer es va fer una cercavila encapçalada per diversos membres de la Colla Gegantera, que fan el recorregut de la cursa de manera festiva, acompanyats pels grallers de Blanes i els grallers de Canovelles.
Per la seva banda, diumenge a les vuit del matí es va fer una nova edició de la Tirada a l’Art a la platja de s’Abanell, a l’alçada de la Plaça Nostra Senyora del Vilar, al barri dels Pins. Nombroses persones s’hi van aplegar per ajudar a estirar les cordes de la xarxa que va tirar a la mar el veterà pescador Minguet.
Ho va fer des de la barca de les bogadores del Club de Rem Treumal, en una activitat que un any més també ha comptat amb el suport de l’Associació de Veïns dels Pins, que també la solen organitzar en motiu de les seves Festes de Barri. La vetllada matinal es va tancar amb una sardinada popular que es va oferir a tots els assistents.
Ball de Plaça i Vermutada Popular
La jornada dominical va continuar diumenge amb una nova edició del Ball de Plaça que es va allotjar a la Plaça dels Dies Feiners a quarts de 12 del migdia. El nucli central d’aquesta activitat són els balls que ofereixen els diferents integrants de la Colla Gegantera de Blanes, que van arribar fins a l’escenari en cercavila, provinents del Casal La Cooperativa.
Els primers en trencar el gel i fer els seus balls van ser els capgrossos i gegantons: en Máxim –que precisament va ser batejat l’any passat en motiu del Ball de Plaça-, Es Forcaner i la Mariona. Després va oferir el seu ball en solitari un altre dels gegantons: en Vadó 7 Grossos, i finalment va ser el torn del ball dels dos gegants de Blanes: en Gastó i no Caterina.
El Ball de Plaça es va tancar amb el lliurament de premis corresponents al XIV Concurs de Dibuix que va tenir lloc el passat 26 de juliol en motiu de la Festa Major de Santa Anna. En la categoria de Petits el primer premi el va assolir Xènia Gironès, de 4 anys; i el segon premi Airin, també de 4 anys d’edat.
En la categoria de Mitjans el primer premi l’ha guanyat Gisela Mas, de 8 anys; i el segon premi Tanit Giménez, de 9 anys. Per últim, en la categoria dels Grans el primer premi ha estat per Olga Scharbakova, d’11 anys; i el segon per a Jan Gabarró, de 10 anys. Durant aquests dies la Colla Gegantera de Blanes ha protagonitzat diverses activitats de la Festa dels Copatrons, i centraran la XVII Trobada Gegantera que es farà en aquest municipi el proper dissabte 29 d’agost.
Abans que arribés el moment d’aplegar-se en un Dinar Popular que es va fer al Carrer Muralla, davant el Casal La Cooperativa, tothom qui va voler va poder participar en una tradició de caire gastronòmic. Es tractava de la Vermutada Popular que es va allotjar al carreró que hi ha sota l’Arc dels Copatrons, i que va aplegar una gran quantitat de persones.
La proposta consisteix en què, a canvi d’1 euro, es pot gaudir d’un vermut a base de beguda, olives, patates fregides i galetes salades. També es dóna la opció de poder adquirir marxandatge d’Acció Cultural Es Viver.
Fotos: Ajuntament de Blanes