No passa cada dia que una entitat -i menys encara una que es dedica al sempre deficitari món de la cultura- celebra un aniversari que arribi a superar les tres dècades. En aquest cas, estem parlant del grup de teatre El Mirall de Blanes, un col·lectiu sorgit del taller escolar adreçat a alumnes d’11-12 anys, que es va iniciar el curs 1985-1986 a l’Escola Joaquim Ruyra.
Promogut i dirigit per Josep Alum i Vilabella –de professió: metge de capçalera; de vocació: teatrero- , El Mirall va néixer amb l’objectiu de fomentar en els nens i nenes i la joventut blanenca l’afició i el coneixement del món teatral. El canvi de xip respecte altres experiències anàlogues, però, va ser que l’interès de Josep Alum sempre ha estat que el contacte sigui des d’una perspectiva contemporània i creativa, que no es tracti tan sols de memoritzar un text i recitar-lo amb més o menys gràcia.
Aquest any 2015, El Mirall encara amb il·lusió el seu 30è aniversari amb noves propostes, espectacles, tallers, tutories i col·laboracions amb altres grups. Quatre dels membres fundadors que van començar a caminar junts -Josep Alum, Carme Rodríguez, Carles González i J.C. Kore Velasco- segueixen al peu del canó, sense oblidar els gairebé 250 joves que han passat pel grup en algun moment d’aquest recorregut de trenta anys, ajudant tots plegats a escriure’n una història on, actualment, els seus protagonistes són una trentena d’actors i actrius.
Presentació dels actes dels 30 anys amb candidats i entitats culturals
Amb aquests antecedents és fàcil d’entendre que, a l’hora de plantejar-se la manera de donar a conèixer els actes que el grup ha preparat per celebrar els 30 anys, triessin fer-ho d’una manera molt diferent al què és habitual. Aprofitant l’avinentesa de la contesa electoral que està acaparant bona part de l’atenció durant aquests dies, El Mirall ha presentat les activitats que té previst fer al llarg d’un any davant un públic aparentment eclèctic, i d’una manera que s’aparta dels cànons més formals.
Així ha estat com, coincidint amb l’hora en què habitualment assaja els seus muntatges el grup –quarts de 10 de la nit-, El Mirall va convidar a diverses persones. Així, la invitació es va fer arribar als candidats de les nou forces polítiques que concorren a les eleccions municipals de Blanes, a la regidora de cultura de l’Ajuntament de Blanes, Lara Torres, tècnics culturals, i representants de les entitats culturals de la vila que estan vinculades amb les arts escèniques.
El grup els va emplaçar a la Sala d’Assaig del Teatre i allí, barrejats com a públic polítics, membres d’entitats, així com actors i actrius, Josep Alum es va encarregar d’anar desvetllant els principals ingredients amb què compta la celebració del trentè aniversari. Ho va fer gradualment, oferint diferents tastejos dels espectacles teatrals en què està treballant el grup actualment, així com fragments d’obres ja estrenades a càrrec de joves i veterans membres del grup.
Estrenes de cinc nous muntatges teatrals
En total, les activitats del trentè aniversari sumen una vintena, on el plat fort –com no podia ser d’una altra manera- són cinc muntatges que el grup ha estat treballant aquests darrers mesos, quatre dels quals estan per estrenar encara. L’únic treball que ja s’ha presentat en públic es va oferir el passat 23 d’abril –coincidint amb Sant Jordi-, i el protagonitzaven 14 pacients d’una residència d’avis que prenia el nom del centre incorporat al títol: Roses, Clívies i Clavells.
Pel que fa als altres 4 espectacles que s’estrenaran durant els següents mesos, el més proper –que es va presentar a la 22a Mostra de Teatre als Instituts Públics- és Maky El Navaja. És un work in progress a càrrec de Reflexes, el grup de Joves d’El Mirall, que es pre-estrenarà a primers de juny i posteriorment, de manera oficial, durant la propera tardor. D’altra banda, hi ha dos nous muntatges íntegrament a càrrec del grup El Mirall que s’han començat a assajar simultàniament des de fa dos mesos.
Un d’ells és Guantanamera, on hi participen una dotzena d’intèrprets, alguns veterans i d’altres noves incorporacions dels darrers anys, i es vol estrenar durant el segon semestre del 2016. D’altra banda, El Mirall estrenarà bé l’últim trimestre d’aquest 2015 o el primer trimestre de 2016 l’obra de Pau Miró Plou a Barcelona, una història amb reminiscències de la cinematogràfica Pretty Woman que, enlloc d’ubicar-se a Beverly Hills, ho fa al barceloní barri del Raval. En aquest segon cas, protagonitzen l’obra Xavier Puigdemont, Carme Rodríguez i Marc Bertran.
Per últim, el cinquè muntatge que s’estrenarà en motiu del trentè aniversari du per títol Els boscos de William, i és una col·laboració entre el grup Quantus de Lloret i El Mirall de Blanes. Amb una dramatúrgia de Josep Alum i aportacions de tot l’equip, l’obra acosta a alguns dels textos més emblemàtics de William Shakespeare (Hamlet, Macbeth i Al Vostre Gust) i s’estrenarà durant el primer semestre de 2016, primer a Lloret i després a Blanes.
Altres activitats per seguir fomentant l’activitat teatral a Blanes
Altres activitats que està preparant El Mirall inclouen un taller impartit pel dramaturg, actor i director Pau Miró; una exposició que s’allotjarà a la Biblioteca Comarcal de Blanes; o bé una col·laboració amb ACAPBLANES, que dóna suport als malalts de parkinson i alzheimer, amb la representació del muntatge Mai més per sempre a benefici de l’entitat.
També es posarà en marxa un projecte de tutories que aportaran un plus a tres dels muntatges en què s’està treballant ara: Plou a Barcelona, Els boscos de William i Guantanamera. S’encarregaran de donar aquest suport tres directors professionals: Cristina Cervià, Ester Nadal i Martí Torres.
Una altra activitat serà portar a Blanes i Lloret les obres de teatre Kabaret-protocoll i Dany i Roberta, d’Ester Nadal i Sergi Gibert, respectivament. Tots dos directors estan relacionats amb El Mirall d’una banda perquè va dirigir l’any 2005 l’espectacle del 20è aniversari del grup blanenc Onesdona; i de l’altra perquè va començar la seva formació actoral amb ells.
Tornar a fer operativa la pàgina web del grup; completar i reeditar un opuscle sobre els 30 anys del grup; un nou taller per a joves; o bé anar a Barcelona/Girona per viure Un dia al teatre amb el Mirall són altres activitats que també estan en cartera, totes elles fins completar la vintena que s’han proposat organitzar. Mentrestant, els seus dos darrers muntatges Parole Parole -estrenada l’abril del 2014- i Mai més per sempre -estrenada el novembre de 2014- continuen encara de bolos durant els propers mesos.