L’Associació Estores de Raval de Blanes ja està ultimant els preparatius de cara a la organització de les populars catifes de flors que lluiran als carrers d’aquest veïnat blanenc d’aquí a poc més de tres setmanes. Més concretament, aquest 2015 la confecció de les estores està previst que es faci el cap de setmana del 6 i 7 de juny.
Com és tradicional, des de l’entitat s’ha fet una crida per convidar a tothom a participar el dia de la seva confecció així com, durant els dies previs, anar als boscos de Blanes i rodalies per recol·lectar la matèria prima necessària. Per ajudar-los en les dues tasques no cal ser un entès, sinó tenir ganes d’ajudar i seguir les instruccions que donin els membres de l’entitat i els veïns, que ja compten amb una llarga tradició i expertesa en aquest art efímer.
Participació a la Infiorata di Noto
Per anar fent boca, alguns dels membres de l’entitat blanenca –entre ells Àngel Gallart, vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires- seran a Itàlia per participar a la Infiorata di Noto, enguany dedicada a Catalunya. Es tracta de la festa més important de Sicília, declarada d’interès turístic internacional, i tindrà lloc del 14 al 18 de maig. Els llaços històrics de Sicília i Catalunya es renovaran aquests dies en els que compartiran estada, cultura i amistat.
La Federació Catalana d’Entitats Catifaires anirà acompanyada de la Coordinadora de Colles Sardanistes, amb els dansaires de la Colla Dolç Infern de Lleida i els del Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig. Igualment, de la Federació de Geganters participaran amb l’Associació de Geganters i Grallers de la Llacuna, amb l’Agrupació de Pessebristes de Ripollet, tot plegat amb l’objectiu d’oferir un tastet de cultura popular catalana a la ciutat de Noto.
D’altra banda, qui també formarà part de la comitiva catalana la soprano Sílvia Casamayor, que farà la seva aportació en música lírica i el cant a través d’un concert que s’allotjarà a l’església barroca de Sant Salvatore, al Teatre Municipal. També participarà en un espectacle conjunt que es farà com a cloenda de la Infiorata, i que aplegarà una bona mostra de les dues cultures: la italiana i la catalana.
El casc històric de Noto s’ha estat engalanant durant aquests dies de senyeres als balcons i estan preparant la Casa Catalunya, on s’hi trobaran productes de la nostra terra, els vestits de la Pubilla i l’Hereu, un pessebre, un vestit dels bufons de foc de Badalona, vídeos de cultura tradicional, paisatges i ciutats del país, entre d’altres elements. La responsable del muntatge de la Casa Catalunya és l’artista Valentina Mammana, qui és també la Comissària de les exposicions de pintura, escultura i fotografia.
En total, hi ha aplegades més de 70 obres d’autors d’arreu de Catalunya que pertanyen al Reial Cercle Artístic de Barcelona, Artsgrup de Caldes de Montbui, de la Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries, del Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona i del Cercle Artístic de Mataró. Menció especial mereix la participació de la Bienal Olotforografia, que aporta una col·lecció de Quim Casquens sobre el correfoc català, entre d’altres.
Es tracta doncs d’una bona representació de la cultura popular, musical i de l’art de fer catifes de flors que, coordinada per la Federació Catalana d’Entitats Catifaires conjuntament amb el Comune di Noto, presentaran Catalunya a Sicília. Val a dir que es comptarà amb la participació de 85 catalans i les autoritats que els acompanyaran.
Les entitats federades que s’encarregaran de confeccionar vuit catifes a la Infiorata di Noto són: l’Associació Estores de Raval de Blanes, Acció Cívica Calderina de Caldes de Montbui, el Casal de Mollet del Vallès, l’Associació Cultura i Tradició de Ripollet, l’Associació Corpus de la Garriga, l’Associació de Catifaires de dalt de la Vila (Badalona), l’Associació Catifaires d’Arbúcies, i Foment de Sitges.