L’objectiu de la reunió informativa que es va fer ahir dimarts, en la mateixa línia de la que ja es va celebrar a Lloret de Mar el passat 9 d’abril, va ser parlar sobre el projecte de perllongament de la C-32 entre Tordera, Blanes i Lloret de Mar.
La trobada va ser introduïda per l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, qui també va actuar com a moderador de la sessió en el debat que hi va haver obert al públic assistent, més d’un centenar de persones.
La trobada, que es va allotjar a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes, la van encapçalar el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font i el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores. Els acompanyava l’assessor tècnic de la Direcció General d’Infraestructures i supervisor de les vies en règim de concessió, Josep Maria Mulet.
Compromís de no allargar la concessió de la C-32 amb Abertis
Durant la sessió –que es va allargar durant tres hores, des de les 7 del vespre fins a les 10 de la nit-, Ricard Font va reiterar el compromís que el govern català no allargarà el període de concessió de la C-32 amb Abertis més enllà del termini que ja està establert –juliol del 2021- per compensar les obres de perllongament que s’han de fer. Segons s’estipula al DOG, hi ha tres possibles fórmules de finançament: inducció del trànsit –és a dir, que l’augment del nombre de vehicles que suposarà el perllongament ja compensarà a l’empresa-; que ho pagui la Generalitat, de la mateixa manera que afronta el cost d’altres infraestructures; o que un cop finalitzi el període de la concessió es decideixi allargar el temps ja establert per compensar l’empresa per la inversió esmerçada.
Ricard Font es va mostrar taxatiu sobre aquest tema, reiterant en nombroses ocasions: “Políticament ens hem posicionat que nosaltres defensem que aquesta nova via s’ha de poder finançar per inducció o pressupostàriament, no contemplem l’allargament de la concessió”. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat va voler ser encara més explícit: “Ens comprometem públicament a no allargar la concessió d’Abertis”.
En aquest sentit, també va negar que s’hagi pactat compensar econòmicament a l’empresa concessionària en el cas que hi hagi menys volum de trànsit del què preveuen els estudis, així com que estigui previst aplicar peatges a la nova via que allargarà la C-32 fins a Lloret. Segons els estudis realitzats, la previsió és que la nova actuació arribi a captar uns 9.600 vehicles diaris, contribuint a alleugerir les importants intensitats de trànsit que es registren a les vies del seu entorn: la GI-682 –la carretera de Blanes a Lloret- i la GI-600 –la carretera de Blanes a Tordera-.
Procés d’audiència pública fins al 18 de maig per presentar al·legacions
Després de gairebé tres quarts d’hora inicials de la reunió, minuts durant els quals tant Ricard Font com Xavier Flores van exposar les principals característiques del projecte, les més d’un centenar de persones que eren a la sala van poder formular preguntes en el torn adreçat al públic que es va obrir. Durant aquest temps van ser nombroses les qüestions que van sorgir, tant pel que fa a representants de diversos col·lectius del territori com des de la ciutadania.
Joan Mora, portaveu de la Plataforma Aturem la C-32 –que ahir va comptar amb el suport de diversos adherits que lluïen la samarreta amb el seu logo- va preguntar d’una banda de quin any és l’Estudi d’Impacte Ambiental en què es basen les ponències ambientals dels anys 2000, 2010 i 2014, considerant que des de llavors el projecte i la normativa han canviat molt. De l’altra, també va preguntar si l’Estudi d’Impacte Ambiental contempla la declaració del PEIN de Pinya de Rosa, incorporat al Pla d’Espais Naturals de Catalunya l’any 2003.
El regidor del grup municipal d’EUiA-ICV a Blanes, Víctor Catalan, va preguntar si la Generalitat tenia previst recollir les peticions que es van aprovar dilluns a la nit al Ple Municipal de l’Ajuntament de Lloret, destacant en aquest sentit la moratòria que s’ha demanat, així com la consulta popular no referendària que es vol fer al veí municipi.
També va intervenir Lluís Mas, coordinador de la Plataforma Preservem el Maresme qui, a banda de posar en dubte que realment no hi hagi cap compensació monetària o de concessió envers Abertis, també va reclamar diverses inversions a la veïna comarca, recordant els compromisos del govern català envers un territori que porta molts anys havent de pagar peatges per la utilització de la C-32.
Altres consideracions que es van fer des del públic van ser sobre la necessitat de fer un Estudi d’Impacte Ambiental actualitzat; si es licitaran les obres abans de les eleccions i si serà de concessió mitjançant concurs; o bé perquè no s’ha ponderat l’afectació en el patrimoni natural que provocaran les obres. També es va formular la reflexió sobre que si es continua afegint més pressió al territori s’estava entrant en un paradigma més propi del règim polític franquista, que presentava el turisme com un mitjà econòmic a explotar.
Una altra qüestió que també va generar molt debat va ser la relació entre la nova infraestructura i la GI-683, la carretera que uneix Blanes i Lloret. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat va defensar que els 16.000 vehicles de flux intern que utilitzen habitualment aquest vial disminuirà amb la posada en marxa de la continuació de la C-32, ja que es considera la millor solució abans que optar per fer més carrils de connexió entre els dos municipis. En aquest sentit, es va explicar que la quantificació estimada són els 9.600 vehicles ja esmentats que utilitzaran el nou ramal de l’autopista fins a Lloret.
Compromís d’escoltar el territori
Al llarg de tota la sessió, Ricard Font també va recordar en reiterades ocasions que la voluntat del govern català en aquest tema ha estat escoltar què diu el territori sobre aquest projecte i que, justament per aquest motiu, s’havia allargat el període d’exposició pública per recollir al·legacions 15 dies més, fins al 18 de maig. Per això, respecte els acords a què es va arribar al ple de l’Ajuntament de Lloret de Mar, va explicar que la voluntat del govern català és escoltar i respectar tots els plantejaments que se’ls faci i, un cop finalitzi el període per presentar al·legacions, prendre les decisions que creguin més convenients.
En aquesta línia, Ricard Font va recordar que abans de la reunió informativa celebrada ahir a la nit a Blanes, el conseller Santi Vila va mantenir una reunió amb diversos representants de la Plataforma Aturem la C-32. Després d’aquesta trobada, que va tenir lloc el 14 d’abril a Barcelona, el compromís va ser que hi haurà una segona reunió entre les dues parts properament.