S’ha impartit un curs basat en tres aspectes principals: les fonts del dret en l’islam, el concepte de gihad i la condició de la dona en l’islam
Una trentena d’agents i oficials de la Policia Local de Blanes han participat avui en un curs intensiu amb l’objectiu d’informar-los sobre els conceptes bàsics de l’islam. La sessió, de cinc hores de duració, l’ha organitzat el sindicat CSI-F amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, i s’ha fet a través del centre d’estudis CIS, Centre Integral de Seguretat, especialitzat en temes policials i seguretat pública i privada.
Segons el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia, fins ara no hi ha hagut en aquest municipi cap problema relacionat amb l’islam: «Tenim molt bona relació amb la comunitat islàmica, i per això l’objectiu no ha estat cap altre que informar-nos millor sobre tot el què envolta aquesta religió. Crec que és convenient fer-ho, perquè així pots tractar qualsevol possible eventualitat de manera més efectiva. A Blanes no hem tingut cap problema, però cal estar al cas i no abaixar la guàrdia per evitar que puguin arribar a haver-n’hi».
Al llarg de la sessió, els policies han tingut l’ocasió de poder plantejar a la ponent, especialitzada en Filologia Àrab i el Món Islàmic, totes aquelles qüestions i dubtes que poguessin tenir sobre l’islam. D’altra banda, al terme de l’exposició dels conceptes que formaven part del curs, s’ha obert un torn de preguntes per acabar de centrar les diferents matèries.
Els principals conceptes a tenir en compte sobre l’islam
El curs impartit avui a Blanes sobre els conceptes bàsics de l’islam ha inclòs tres grans temaris: les fonts de dret a l’islam, el concepte de gihad, i la condició de la dona a l’islam. En el primer apartat s’ha tractat la teologia, el dogma i la vida religiosa quotidiana, mentre que en el segon àmbit s’ha parlat sobre les categories i característiques de la gihad en la jurisprudència islàmica, recolzant-se la teoria amb imatges de fotografies i vídeos per fer més entenedora la matèria.
La ponent del curs que s’ha fet avui ha remarcat que el risc zero no existeix ni ara ni abans, però també entén que s’està transmeten a la població una sèrie de conceptes erronis que encara condueixen més a la confusió. Alguns mitjans de comunicació han estat uns dels qui han contribuït més a contaminar-ho, fent difusió d’aquestes qüestions de manera equivocada.
En aquest sentit, destacava que no és el mateix islàmic que islamista (aquest darrer concepte es pot considerar sinònim de terrorista), com tampoc és el mateix el gihad –esforç, deure religiós- que la gihad, la guerra entesa en un sentit bíblic. També s’han explicat altres qüestions tan bàsiques com el fet que els islàmics es regeixen pels 354 dies del calendari lunar, de manera que el ramadà es practica en cada anualitat onze dies abans del què es va fer l’any anterior; o bé que parlant estrictament a l’estat espanyol només hi ha una mesquita a Madrid, ja que és l’únic centre de culte que disposa d’un minaret. El què hi ha oberts en moltes poblacions, per tant, són centres de culte.
Formació amb experts del Centro Nacional de Inteligencia
Durant aquestes darreres setmanes, diversos agents i oficials de la Policia Local de Blanes -entre ells, el mateix cap-, han participat en sessions informatives organitzades per estaments públics. Una de les més destacades és la que va tenir lloc a mitjans del passat mes de març, organitzada per la Subdelegació de l’Estat a Girona amb experts del Centro Nacional d’Inteligencia (CNI) sobre moviments islamistes vinguts des de Madrid.
Precisament la idea d’organitzar el curs de formació amb experts del CNI es va fer a instància de l’Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals Gironines, que representa 27 cossos de la demarcació. Van ser ells mateixos els qui van contactar amb els serveis secrets espanyols per demanar-los que els fessin una instrucció sobre l’amenaça del terrorisme islamista i les mesures de prevenció que han de tenir en compte els policies quan surten de patrulla.
D’altra banda, prop d’un miler de caps i comandaments de totes les policies locals de Catalunya van assistir a principis de març a unes jornades intensives organitzades per la Comissaria d’Informació dels Mossos d’Esquadra. En aquestes sessions se’ls va informar sobre els riscos reals i se’ls va alliçonar sobre protocols d’autoprotecció.