Aquesta setmana s’ha obert el termini d’inscripcions per poder participar a una nova edició d’aquesta experiència. Es tracta de la Campanya de Voluntariat per la Llengua, que arriba a la 14a edició consecutiva, i que tindrà obertes les inscripcions fins al 17 de novembre, a l’Oficina de Català emplaçada a la Casa de la Cultura.
Aquesta nova edició anirà del 19 de novembre al 8 de febrer i inclourà 10 sessions de conversa amb un aprenent de català, d’una hora de duració cadascuna de les sessions. Aquest és l’objectiu que persegueix l’experiència: posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, assistint a un espectacle, etc
La campanya va començar el març de 2004, ara fa 10 anys, i al llarg de totes les edicions sempre ha comptat amb molt bons resultats al municipi selvatà. D’aquesta manera, fins ara ja hi ha hagut més de 2.500 blanencs i blanenques que han participat en alguna edició, fins i tot repetint en posteriors convocatòries que s’han fet. Això significa que, durant 10 anys, hi ha hagut una mitjana d’entre 150 i 300 persones cada any en què s’ha posat en marxa.
Inicialment l’Oficina de Català de Blanes va començar fent una edició de Voluntariat per la Llengua amb caràcter anual, coincidint amb el mes de març. Darrerament, però, la campanya s’ha entès com un programa obert al llarg de tot l’any, amb dues edicions marcades en el calendari: els mesos de novembre i de març. Per tant, la borsa de voluntaris i aprenents està permanentment oberta a l’Oficina de Català.
Entre els beneficis d’aquesta campanya, hi ha l’estrictament lingüístic -la millora de la fluïdesa que experimenten els aprenents-, així com el social, perquè ajuda a la integració, a la cohesió social i al coneixement mutu de les dues cultures. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: el fet de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre, i no pas com a signe de mala educació.
També, des de l’Oficina de Català es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn. L’objectiu complementari és incentivar la cohesió de grup. Entre aquestes activitats, destaquem enguany una sortida de coneixement de l’entorn i la col·laboració amb la Marató de TV3 amb els tastets de cuines del món a 1 €. Es tracta que tant voluntaris com aprenents participin portant un plat cuinat per ells mateixos com a aportació solidària de grup envers aquesta altra iniciativa popular que s’organitza cada any quan s’acosta el Nadal.